Reklama

Reklama

Historický špionážní film je založený na skutečném příběhu britského obchodníka, který byl rekrutován tajnou zpravodajskou službou. Odehrává se v období studené války. Sovětský zpravodajský důstojník Oleg Penkovskij (Merab Ninidze) informuje MI6 o možnosti jaderné války a svěří se s obavami o světovou bezpečnost. CIA a MI6 se rozhodnou, že by bylo lepší nepoužívat špióna, ale obyčejného občana. A tak je podnikatel Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) požádán, aby se pokusil pomoci ukončit kubánskou krizi. Má dělat to, co normálně dělá, odjet do Moskvy a hledat obchodní příležitosti. Tak se dostane do pravidelného kontaktu s Penkovským, který ho využívá k předávání zpráv a tajných dokumentů týkajících se sovětských jaderných plánů a raket. Jak napětí kolem kubánské krize narůstá, komplikuje se setrvávání Penkovského v tajných službách a kontakt s Wynnem je prozrazen... (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (72)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

byl jsem připraven na špionážní drama v LaCarreho stylu a tím The Courier úplně není.Hlavní postavou je tu obyčejný obchodník,jež se nechá "naverbovat" svojí vládou,aby spolu s podobným obchodníkem na sovětské straně propašoval nějaké ty tajné dokumenty.Jakkoliv je zápletka opřená o skutečné události,na filmovém poli nejde o nic nového a Courier - film přesně tak působí.Vlastně jsem měl velmi často dojem,že jedním z cílů tvůrců bylo nijak nevybočit a nepřijít s ničím novým.Z úplného průměru to každopádně táhnou nahoru oba hlavní herci.Jak standardně velmi dobrý Cumberbatch,tak pro mě úplně neznámý Merab Ninidze...60% ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Bridge of Spies mínus Tom Hanks. Což je pro mne osobně příjemnější podívaná, jakkoliv Benedict sklouzává k témuž, k čemuž sklouzl Tom: bez ohledu na postavu, již ztvárňuje, hraje předevšim Benedicta Cumberbatche. Rozpočet pochopitelně byl ve srovnání s Bridge of Spies velmi nespielbergovský, takže Praha opět lowcostově hrála Moskvu vč. Tatry 603 suplující černý vůz KGB. Ale tohle jsou věci, které mne už dávno neudivují. Poctivejch 75 %. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit, že se tvůrcům podařilo skvěle vystihnout dobovou atmosféru. Pak mi doslova vzala dech nebývalá fyzická proměna Benedicta Cumberbatche za účelem co nejvěrohodnějšího ztvárnění dané role. Akorát mě mrzí, že Cookeův snímek postrádá jakoukoliv gradaci a dramatičnost, všechno tak nějak vyšumí do ztracena. (65%) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Courier" je podľa mňa celkom schopne spracovaným filmom. Má svoje nudnejšie momentky, no na druhú stranu vie dobre vybudovať príbeh a prinesie nám skutočne tvrdé finále. Ruské väzenie je skutočne tvrdé. Je to určite zaujímavý príbeh, ktorý je dôležité poznať a je zaujímavé pochopiť jednotlivé súvislosti a udalosti, ktoré možno zabránili tomu, aby v 60-tych rokoch bola tretia svetová vojna - nukleárna. Hoci si občas myslím, že nikto nechce aby sme tu mali nukleárnu vojnu, ktorá by nemala víťazov, tak zaslepenosť moci vie spôsobiť veľa. A že chcel Chruščov zlikvidovať svojich najväčších amerických nepriateľov je pre mňa celkom predstaviteľné. Benedict Cumberbatch je dobrou voľbou do tejto role. Vie svoju postavu predať a je zaujímavé ho mať v role, ktorá funguje ako most medzi Amerikou a Sovietským Zväzom. No najlepšou postavou filmu je pre mňa Oleg Penkovsky v podaní Meraba Ninidze. Excelentná voľba, skvelá postava a v záverečnej scénke ma skutočne dostal. Perfektná momentka je aj návšteva baletu. Čo filmu ale chýba je trošku väčšia údernosť v jeho prvých dvoch tretinách. Niečo, čo by ho spravilo trošku zaujímavejším pre bežných divákov. Lebo počas prvej polhodiny sme dokopy len budovali príbeh. A je to potrebné, no možno by sa našla cesta, ako by to mohlo byť aspoň trošku zaujímavejšie. Každopádne za pozornosť film stojí. A rozhodne ponúka dostatok dobrých momentiek a zaujímavý príbeh. Takže hovorím áno. Hodnotenie: B+ ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavej vhled do skrytých her na pozadí studené války, kdy tajný služby vtáhli běžnýho občana do svých praktik. Ano, určitě to přineslo nějaký ovoce, ale stejně tak to zničilo nejeden život. Film to není špatnej, na druhou stranu je poměrně nevýraznej. Pár dnů po shlídnutí už si nic moc nevybavuju, resp. nic tak extra, co by stálo za zmínku. Že to byla doba hnusná, víme, že má B. Cumberbatch oči snad čím dál víc od sebe, to už taky víme, a jak moc mě ten film zasáhl je vidět už z toho, že vlastně ani nevím, co víc bych k tomu napsal. Není to blbý, ale znovu to vidět nemusím. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel v Praze a Londýně. (Yardak)
  • V čase filmu 20:12, při procházce noční Moskvou, je možno na malý okamžik zahlédnout v levém horním rohu nápis „Kuchyně“ v interiéru restaurace, kolem které postavy prochází. Scéna je natáčená v ulici Rybná v Praze. (Globus_Jirka)
  • Jedna z pražských lokací, kde byl film natáčen, je budova Ministerstva dopravy, která ve filmu představuje objekt americké ambasády v Moskvě. Ve filmu se objeví jak pohled na exteriér budovy (byť dodatečně digitálně upravený), tak i pár záběrů z jejího interiéru (včetně záběru na zdejší funkční páternoster). (HonzaBez)

Reklama

Reklama