Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Jacinda 

všechny recenze uživatele

buď jsem viděla nějakou zkrácenou verzi, a nebo je uvedený trailer na jiný film. až na budaře hrají všichni děsně (a nejhorší je ta trapná úvodní dvojice která dabuje hůř než herci na audioknihu) a celý zbytek filmu se dá shrnout větou: "kampak kráčíš? nekráčím, normálně jdu...." jestliže jste navíc viděli v nedávné době anthropoid, je smrt ještě intenzivnější ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Horolezci, horolezkyně, tahle skála nemá vrchol. Vodní slalomář Vavřinec Hradílek vyfasoval herecké rady od svého strýčka Ludvíka a jal se kochat Českým rájem, půvaby Vici Kerekes a majestátními skalisky. Určitě je jeho účast v hlavní roli slavného českého horolezce Josefa Smítka, se kterým ho nepojí vůbec žádná vnějšková podoba, tím nejzvláštnějším atributem z celého filmu, který nemile rezignuje na jakékoliv poutavé vyprávění, potažmo příběh. Dle mého úsudku musel být film v produkci brutálně přestříhán, mnohé jeho pasáže podstatně zkráceny a vypuštěny, až vznikl slepenec, v němž se nedá orientovat a nelze přilnout k postavám, vesměs s tragickými osudy. Mnohé scény z traileru chybí. A v konečném kontextu se jedná o scény zásadní. Po razantním přestříhání schází mnohým scénám smysluplnost, časová posloupnost, vše působí dějově unáhleně, zjednodušeně, mnohdy odtažitě. Nastane zhoršená orientace v časových úsecích, které nejsou opatřeny popisky. Joskova lesní anabáze se má odehrávat v horizontu dvou let, možná tří let, nejednou se ale zdá, že Vávra je v divočině sotva týden. Ke všemu je poměrně vypasený a v kondici, žádná zesláblost a nepohoda. Jasně, vlastenec mu tam občas hodil žvanec, přísunem kalorií ale spíše připomínal maníka, co se pravidelně st(r)avuje v Mekáči. Nejméně hodina filmu je zasvěcena lesním a skalním reáliím, jež se stanou dočasným vyhnanstvím Josky, který se zde skrývá před svým bývalým kamarádem, který vstoupil do řad fašistů, a jde mu cíleně po otylém zátylku. V okamžiku, kdy se zjeví pajdavý Jan Budař s hodností nacistického majora, máte jasno, na koho se bude po zbytek filmu upírat váš divácký zájem. Budař všechny dokonale přehraje, Hradílek navzdory sympatickému civilnímu hraní neměl proti zkušenému kolegáčkovi nejmenší šanci. V celkově nastavené režijní liknavosti, částečně způsobené necitlivým střihem, zaniká většina tragických osudů kolem hlavní postavy, jeho kamarád je odtažen, nevíme, jak k tomu došlo, jeho osudová žena je naprcána, vzdáleně se dá vytušit, jak a kým k tomu došlo, její muž je zastřelen, nevíme nic o jeho popravě, koneckonců na popravišti se ocitne i Joska, je nám to ale fuk. K postavám si nelze vytvořit zájem, pokud se po celou dobu v ději chaoticky a zbrkle přeskakuje a nevěnuje se charakterům potřebná péče. Nakonec film zachránil Budař. Je to trochu paradox, neboť kladných postav bylo ve filmu habaděj. Jak už to tak ale bývá, bídáci mají vždy navrch. Nikoho nevolím, volební hlas přišpendlený na péru můžu strčit akorát tak Šmídové do jejího stupiditou nasáklého hrdla. No co, je to moje volba. Film má ještě obstojnou kameru a výpravu. Je ale velká škoda, že film je tolik sterilní a neživotný. V opačném případě by se mohlo jednat o (za)jímavé biografické drama s reálným základem. 5/10 ()

Reklama

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého nadějného horolezce, který odmítl nasazení v říši a skrýval se ve skalách... Chudý a prázdný příběh s příšerným scénářem i režií, který nenabízí žádný převratný zážitek. Jediné, co hezkého film nabízí, je kamera a částečně i hudba. Tyto dvě složky výrazně převýšily ty ostatní. Co se týče medailisty z OH a MS Vavřince Hradílka, jeho herecký počin snese vcelku příznivé hodnocení. 45%. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Sympatický dobový film z dob protektorátu, na který jsem se těšil, ale potenciál nebyl využit. Proč hodnotím film čtyřmi hvězdami? 1) skály 2) obsazení ( dokonce i Vavřinec hraje v pohodě 3) funguje to i jako sportovní film - dokonce jsem věřil Vice, že na tom laně někdy lezla 4) herecký výkon Jana Budaře. A proč jsem nedal více hvězd? 1) místy to dějově logicky nefunguje 2) naivní kraviny - skrývaný horolezec cestuje z hor v horolezeckém oblečení do Prahy ein zwei, nebo ruský partizán 3) člověk s průměrnými znalostmi historie úplně nepochytí všechny souvislosti a časy , v kterých se co odehrává - vše bez popisku a dat. První polovina filmu je příjemné pokoukání ve volném tempu, ovšem když teda hlavní hrdina uteče z nuceného nasazení ( mimochodem to taky není pro neznalce úplně vysvětlené o co šlo ) tak bych čekal, že se tempo zrychlí, zdramatizuje ale ona je to taková pohodička až do tragického konce. ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Námět filmu zpracovaného podle románu nabízel velikánský potenciál. Mohl to být film jako víno, jelikož z daného románu by se dalo vytěžit spousty působivého, gradujícího, napínavého, to se však nestalo. Tenhle film bych definoval jako čítankový nevyužitý potenciál námětu. V podstatě se jedná o nudné drama s ne moc zajímavými hereckými výkony bez gradace a dynamiky. Tudíž hodnotím 40% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Železniční vagóny, do kterých nastupují jak Joska Smítka (Vavřinec Hradilek), tak v jiné scéně i Horst Gerke (Jan Budař), jsou označeny znakem Deutsche Reichsbahnen, veškeré ostatní nápisy jsou ale pouze v češtině a řadové označení odpovídá předválečným ČSD. Vagóny tohoto typu přezdívané „Rybák“ u DRB nikdy nesloužily a ty, které provozovaly protektorátní dráhy (BMB/ČMD), musely mít nápisy dvojjazyčné. (Martin_L)
  • Natáčelo se také ve východních Čechách v okolí Teplic nad Metují, v Adršpachu u jezírka, na cestě na Skály (Bischofstein) a na Liberecké radnici. Pár záběrů filmu vzniklo v Zubrnicích u Ústí nad Labem a v ústecké čtvrti Předlice. (rehami)
  • Vlasta Štáflová ve skutečnosti zahynula 14.2.1945 spolu se svým manželem při spojeneckém náletu na Prahu. (krubi)

Reklama

Reklama