Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva v karanténě - oblíbené herečky, Vica Kerekes. Myslím si, že to rozhodně není taková hrůza na úrovni bezmála padesáti procent. Když k tomu ještě přičtu, že hlavní roli si střihl sportovec. Kolem sebe má krásnou Vicu a Jana Budaře v další odpudivé roli. Scénáristicky by se dalo leccos vylepšit, ale za mě slušný film. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se díky zajímavému tématu z horolezeckého prostředí a podle skutečného příběhu z doby Protektorátu dost těšil, ale výsledkem bylo dost velké zklamání. Pár zajímavých horských scenérií (z Tater i Skaláku včetně krásného Věžáku a Vidláku), sympaťák Vávra Hradílek, který ač neherec se svého nevodáckého úkolu zhostil velice dobře, ve druhé polovině snímku "kraloval" Jan Budař i díky roli záporňáka s několika málo světlými záblesky, ale to je tak asi všechno. Nevím, jakou měrou za to může dvojice režisérů, kteří možná místo "synchronnosti" natáčeli spíše "asynchronně" (pokud si přímo nedělali vzájemně naschvály) a pokud to podobně pokračovalo i ve střižně, výsledkem místo nadprůměrného a zajímavého příběhu bylo to, co nakonec vzniklo ... Některé scény postrádaly smysl i logiku, některé (možná i dovysvětlující) asi zůstaly někde ve střižně. Jednu hvězdičku navíc Radce Vrankové alias Radůze za nádhernou ústřední píseň i další hudbu, ale celkově jsem od tohohle filmu čekal daleko více. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Skvělí herci, ale filmu chybí jednotná myšlenka a hlavně příběh. Film bez příběhu nefunguje. Ne, když se máte vžít do hlavního hrdiny a pochopit jeho chování. Je to ohromná škoda, protože Vavřinec Hradilek je jako herec přesvědčivý a pěkně se na něj kouká. Líbily se mi záběry na Český ráj, ale... ale vidět to znovu rozhodně nechci. Dodatek: koukám na trailer a fakt jo. Ve filmu chybí scény z vězení/Terezína. Přitom ty mohly být jedny z nejsilnějších, protože v traileru dochází ke konfrontaci Josky a Heinricha. V hodnocení osciluju mezi dvěma a třemi hvězdičkami. Kvůli Hradilkovi a Vice dávám tři, protože za tu slátaninu sami nemohli. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takové filmy nemám ráda. Film volně plynul a žádná z postav mě nazaujala ať jsem se snažila sebevíc vžít do příběhu. Asi nejvíc mě štval horolezec Joska a jeho nepochopitelné útěky a návraty. Navíc blbý konce nesnáším, tady na tom nebyla ani špetka něčeho pozitivního. Dvě * za Budaře, tomu slizouni jdou moc dobře. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Horolezecké životopisné romantické drama na pozadí druhé světové války se za všemi honěnými zajíci jen dýchavičně belhá. Kajakář Vávra relativně v pohodě (čert vem, že má pracky jak Carl Weathers), ale celé to působilo přirozeně asi jako čistota Joskova světlého svetru po měsících skrývání se ve skalách. Řemeslně podprůměrný, potenciálně silnou látkou mrhající film, který se navíc utápí ve zbytečných fabulacích a nesmyslech (např. extrémně rychle rostoucí Vlastino dítě). Poetické záběry Hruboskalska, kocour Vavřinec a holá hýždě madam Kerekes už celkový dojem nezachrání.. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Film se natáčel také v Českém ráji, kde se měl příběh i odehrávat. K rozpoznání jsou lokality kolem hradu Valdštejn a v Hruboskalském skalním městě. (lenka.lemur)
  • Legendárního horolezce si zahrál dvojnásobný český olympionik, držitel stříbrné medaile z posledních her v Londýně v roce 2012 a mistr světa z roku 2013 - vodní slalomář Vavřinec Hradilek. (soperg)
  • Automobil rodiny Friedelových nemá v žádném ze záběrů přední tabulku s poznávací značkou, což by v době Protektorátu bezpochyby nebylo tolerováno. (Martin_L)

Reklama

Reklama