Reklama

Reklama

Nadějná mladá žena

  • USA Promising Young Woman (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Cassandra (Carey Mulligan) hraje zvláštní hru. Chodí do barů, předstírá v nich těžkou opilost, nechává se sbalit chlápky, kteří v ní vidí snadnou kořist, a když má dojít k „nejlepšímu“, tak na ně nemilosrdně zaútočí. Útoky bývají spíš psychického rázu, ale její oběti i tak poznamenávají velmi bolestivě. A proč to bývalá perspektivní medička dělá? Protože na vysoké potkala kluka, který jí způsobil takové trauma, že rezignovala úplně na všechno, opustila školu, vrátila se k rodičům, začala pracovat jako servírka v kavárně a jediné, co jí jakž takž baví, jsou výše uvedené noční lovy. Tenhle koníček nabere novou dynamiku ve chvíli, kdy se v jejím životě znovu objeví „pachatel“ jejího současného stavu, pohledný pediatr Ryan (Bo Burnham). S ním přichází lehké znejistění, co že se to vlastně tenkrát na vysoké doopravdy stalo, protože Ryan se chová jako by nic, dokonce začne s Cassandrou flirtovat a nebrání se ani představě, že by z toho mohlo vzejít něco vážnějšího. Cassandra jeho city, zdá se, opětuje. Protože se ale pohybujeme v žánru cynického thrilleru, je jasné, že tahle nadějná mladá žena milostné mimikry používá k tomu, aby zosnovala plán pomsty, proti kterému budou její dosavadní barové eskapády pouhými kanadskými žertíky. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (336)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Když je dáma pod obraz, nechystej se na příraz!“ Protože nejen alkohol, ale i #MeToo je dobrý sluha, ale zlý pán. Pracovní název filmu zněl Plivu na tvůj ocas, s podtitulkem Sex je dnes ruská ruleta. POMSTYCHTIVÉ OKÉNKO: [][] A v něm SPOILERY! Při vší úctě k traumatu (navíc jen v zastoupení) a k oprávněnosti pomsty, Cassandra byla klikařka par excellence. Mraky čárek v zápisníčku, stovkám chlapů utekla zpod hučící klády... a nic. Všichni jen zvadli jak lilium, div že jí nepoděkovali za výchovnou lekci a ani jediný z těch macho prasáků jí neupravil ciferník. S takovou klikou sázet Sportku, brala by denně jackpot. [][] Bohužel, prvoplánové černobílé vidění světa žen a mužů, bez výjimky hovad („I ty, Ryane?!“) psychologicky klouzalo jen po povrchu a skutečnému Znásilnění to nesahá ani po poklopec. A (p)oselství filmu zní jak? Gentlemani už vyhynuli, všechny chlapy vykastrovat. Na to si ovšem neobjednávejte eskortku Cassandru, ale lolitku Hayley Stark, u ní je to se zárukou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Motivace hlavní hrdinky korespondující s mánií kolem MeToo bych ještě dokázal překousnout, ale já jsem nějak nepochopil princip onoho křížového tažení proti prasákům. Hlavní hrdinka simuluje opilost, nechá se klofnout a odtáhnout číhajícím predátorem a když má dojít na věc, odhodí masku. To by bylo OK. Jenže místo toho, aby dotyčného alespoň trochu pochroumala, zaútočí na něj psychicky a srazí mu sebevědomí. To už ale OK není, protože to působí směšně. Zajímavější je film od chvíle, kdy se začne věnovat tomu hlavnímu zločinu, ale to se zase nejedná o nic, co by tu ještě nebylo. Samotný závěr zpočátku potěšil, ale vzápětí zkalamal a až příliš mi připomínal -PRO NĚKOHO SPOILER- teenagerskou verzi Nebezpečných známostí. Nicméně nemůžu říct, že bych se nudil a všechna hluchá místa dokázala vyplnit výborná Carey Mulligan, na kterou bylo radost pohledět. Ale čekal jsem trochu víc. 65% ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vynikající thriller, od kterého dlouho člověk neví co čekat, ale musím se přiznat, že jsem si tedy na Carey Mulligan v tomto typu role velmi dlouho zvykal (vždy jsem ji viděl v úplných opacích). A také mi přišla starší než její bývalí spolužáci (což taky reálně je, nicméně je to poznat). I přes tento můj drobný problém ovšem vřele doporučuji, nejlépe s absolutním nevědomím o čem Promising Young Woman pojednává (trailer jistě klasicky dost nastiňuje)..80% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Sice to hraje hlavně v závěru dost na efekt, ale zvědavost je našponovaná na dost slušnou úroveň a osudem hlavní postavy dokáže příběh dokonce i příjemně překvapit. Carey Mulligan je dobrá (i když jsem se nemohl zbavit pocitu, že oproti ostatním vrstevníkům vypadá nějak staře) a vůbec - na to, jak blízko nekontrolovatelnému feministickému blábolu námět byl, tak nakonec vše drží dost přesvědčivě pohromadě a nesklouzává se k laciné parodii. Kvalitní #metoo jednohubka, která chlapy jen samoúčelně nese*e. :) 75% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

První velké překvapení roku 2021. Svižný filmeček, které krásně kombinuje černou komedii, revenge thriller i příjemnou romanci a překvapivě funguje ve všech rovinách. Carey Mulligan to poprvé ve filmu sluší a nevadí mi, ostatní herci také bezchybní, (skvělá je chemie mezi Mulligan a Burnhamem) scénář má také pár trumfů, soundtrack skvěle adaptuje známé popové pecky a k mému překvapení je i režie na vysoké úrovni. Bavil jsem se moc a závěrečná tečka mě v tom jen utvrdila. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (15)

  • Pár měsíců před uvedením snímku bylo připraveno promítání pro vybranou veřejnost, aby se zjistily reakce publika. Během jedné scény vypukla až násilná hádka dvou diváků. První z nich byl scénou velmi pobouřen a druhá osoba jej vykazovala ven z kina, když se mu to nelíbí. Režisérka okomentovala incident slovy: „Bylo to šokující, protože jsem chtěla natočit provokující film k zamyšlení, ale až takovou intenzitu jsem nečekala.“ (TaNya_)
  • Film vznikl tak, že si režisérka a scenáristka Emerald Fennell představila ženu ležící na posteli, zatímco jí někdo stahuje spodní prádlo, a opile se ptající: „Co to děláš?“ Hned na to se na tu stejnou otázku zeptá úplně střízlivým hlasem. Zbytek celého scénáře napsala s tímto nápadem v hlavě a ona popsaná scéna nakonec skončila nezkrácená i ve filmu. (TaNya_)
  • Poté, co Carey Mulligan získala hlavní roli, tak jí režisérka poslala playlist, aby se naladila na atmosféru filmu. Píseň „Toxic“ od Britney Spears v něm byla hned dvakrát. (TaNya_)

Související novinky

Akční Ballerinu pomůže napsat Emerald Fennell

Akční Ballerinu pomůže napsat Emerald Fennell

16.07.2022

Režisérka a scenáristka Nadějné mladé ženy Emerald Fennell byla údajně přizvaná herečkou Anou de Armas (Není čas zemřít, Na nože), aby pomohla napsat scénář k chystanému akčnímu spin-offu Johna Wicka… (více)

Filmová Barbie doplňuje obsazení

Filmová Barbie doplňuje obsazení

16.04.2022

Christopher Nolan (Tenet, Temný rytíř) a jeho Oppenheimer zřejmě není jediný film, do kterého se v těchto dnech snaží tvůrci obsadit celý Hollywood. Podobně na tom je i chystaný snímek režisérky… (více)

Byly uděleny 34. Evropské filmové ceny

Byly uděleny 34. Evropské filmové ceny

11.12.2021

Dnes byly v rámci svého 34. ročníku uděleny Evropské filmové ceny (EFA). Slavnostní večer se kvůli stále trvající pandemii covidu-19 opět odehrál bez přítomných diváků a celý ceremoniál proběhl v… (více)

93. Ceny akademie - výsledky

93. Ceny akademie - výsledky

26.04.2021

Dnes v noci proběhl 93. ročník předávání Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Ceremoniál se odehrál kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením zcela netradičně ve velmi… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno