Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spousta rodin, jež se potýkají se zoufalým nedostatkem času, vidí v nejnovějších robotech s podobou milých babiček přímo ideální řešení nepříjemné situace. Elektronickou babičku totiž mohou naprogramovat na domácí práce, nákupy, výchovu dětí či na další užitečné činnosti a tím ušetřit hodně drahocenného času i peněz. Vynález se stal velmi záhy hitem. Každá lépe situovaná rodina si ho už pořídila, jen Loudovi stále zápasí s každou minutou. Přestože vůbec nic nestíhají a nemají téměř žádný volný čas, hlava rodiny je neoblomná žádný robot nepřekročí práh jejich domu. Jenže atmosféra u rodinného krbu houstne. Tchyně odmítá hlídat děti a vypomáhat v domácnosti, manželka je den ode dne kyselejší a poslední ranou do zad se stává návštěva sousedů, kteří nehovoří o ničem jiném. Je rozhodnuto. Zdeňkova žena Jarmila vítězoslavně objednává model Róza 350 GLS. Nová babička sice vypadá staromódně, ale zato je velice výkonná. Od chvíle, kdy ji technici Biotexu zapojí, se už Loudovi nemusí o nic starat. Róza den co den myje nádobí, uklízí, vaří cizokrajná jídla a snaží se seč může, aby celá její rodina žila zdravě. Navíc je naprogramována tak, že svou rodinu fanaticky miluje. To však v praxi znamená nelítostnou válku s babičkou sousedů. Během bojů s elektronickou sokyní nejprve dojde na popelnice a okna, ale záhy obě přistoupí k tvrdším úderům, jejichž cílem je naprostá likvidace nepřátel... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (171)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Tak trochu unikátní počin české kinematografie. Češi se pokoušeli napodobit už mnoho žánrů, ve kterých excelovali a excelují západní kolegové. Zatímco muzikál českého střihu se dle mého skromného soudu asi nikdy nepovede, tak u science fiction už nám trochu bylo shůry dáno. Karel Zeman je sice úplně někde jinde, ale i tak nemůžu říct, že námět byl nějak špatný. Jiné už je to se samotným filmem - můžu s klidem říct, že před příchodem Libuše Havelkové na scénu film zrovna nějakou zábavností neoplývá. Trochu mi připomněl ty komunální satiry (zde dva zlí sousedé) z období normalizace. Ale jak už jsem říkal, závěrečné dvě třetiny je to ale jiná... mám i po shlédnutí stále věřit, že věta "Mám vás ráda" je pouhým vyjádřením lásky? Stejně tak již nevěřím, že tohle má být komedie, jak se u tohoto filmu uvádí. Nízké hodnocení si částečně vysvětluji tak, že někdo ji mohl čekat, ale ona je jaksi upozaděna - moc dobrých vtipů zde nenalezneme. Pokud jsem mluvil o tom, že se jedná zčásti o unikátní počin, musím jako dříve někteří upozornit na závěrečné minuty - kolikrát jste již viděli v českém filmu pokus o vraždu kosou či zavražděné domácí mazlíčky? Mohl bych přihodit i souboj babiček, ale ten se mi zdál stylizovaný jako Tuckerův Robot Monster. Předchozí zmíněné je ale pro ty, co se rádi bojí, lahůdkou. Horor je mimochodem další subžánr, který by se měl v souvislosti s tímto filmem skloňovat - scéna, kdy Dítětová rozrazí dveře, není sice tak děsivá, jako kdyby za nimi stál Jack Torrance, ale aspoň dle mého subjektivního pocitu své kouzlo má. Ještě bych se rád vrátil ke zdejším komentářům - trochu nechápu, proč píšete "nepovedená variace na Terminátora / Robocopa", když Cameron a Verhoeven natočili svá díla až několik let po Babičkách. Sci-fi žánr u nás dle mě lépe zvládl Srdečný pozdrav ze zeměkoule, ale tenhle film vůbec není špatný a já mu uděluji standartní čtyři hvězdy (70%), nijak mě film neurazil, rychle uběhl, je tu trochu toho napětí a hlavně bych zmínil fakt, že mě tento snímek zaujal více, než mnohem slavnější Starci na chmelu (obojí režíroval Rychman, proto to srovnání). A ani mi tolik nevadí, že hudba není zrovna povedená a že některým předním hercům role nesedly. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Co se stane když vu nás vznikne sci-fi a horor-vždy halucinogení šílenost pro mentální masochysty a je jedno jestli to natočil Rychman nebo Herz nebo kdokoliv jiný. Jediné co tomuto filmu schází, abych se na něj rád podíval, opravdu černý brutální humor. Takhle to je, sice originální, nudná ptákovina co nedokáže nikoho pořádně chytnout za koule ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V biografii režiséra Ladislava Rychmana sa píše, že: "Téměř všechny filmy Ladislava Rychmana, až na malé výjimky, jdou dnes již zapomenuté, umělecky nevyrovnané, divácky nezáživné, průměrné a často špatně zpracované." Presne tak je to i v prípade jeho snímku "Babičky dobíjejte přesně!", ktorý natočil v roku 1983. Nápad to bol zaujímavý, ale v réžii nemožného Laca Rychmana sa z toho stal takmer až odpad. Treba však priznať, že to bolo tak mizerné aj vďaka otrasnej Libuši Havelkovej, ktorá stvárnila elektornickú starú mamu. * ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Já se tak bál, že se zhroutí má nostalgická mrazivá vzpomínka na děsivou babku nahánějící po zahradě děti s kosou (taky jediná věc z filmu, kterou jsem si dodnes pamatoval. A naštěsí se to nestalo. Ono to je sice až krásně dobově přitroublé (u tanečních kreací na garden party jsem se lámal smíchy), ale babky fungují pořád, z těch jde strach a hrůza a z Havelkové mi běhá mráz po zádech ještě teď. Nejvíc na tom filmu oceňuji to, že ten nejlepší účinek snad ani tvůrci vůbec neplánovali. jen si řekli, že natočí sci-fi komedii, jenže stačí u toho trochu rozvinout, jak yb to asi mohlo být v reálu a děsivé je to najednou docela dost. Tohle je prostě neplánovaně dobře skrytej horror. A navíc, ty knírky, ty knírky! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* znám tuto českou sci-fi s prvky thrilleru i komedie už od prvního promítání za socialismu (a byla přístupná i pod patnáct) a kupodivu se mi stále vesměs líbí. Možná je to tím námětem, který docela přesně vystihuje touhu po zdokonalování a ulehčování si na úkor omezování svobody a vlastních schopností. Tady ještě k tomu scenárista přidal ještě další lidské neřesti, zvláště ty české maloměštácké. Z provedení samozřejmě čpí naivita tehdejší doby, ale s trochou nadhledu se to dá překousnout. Čas u filmu dobře utíká a tak bez studu dávám pěkné 3 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (3)

Zajímavosti (7)

  • Na přehlídce babiček firmy Biotex stojí v čase 19:53 mezi zájemci i režisér filmu Ladislav Rychman. (Ganglion)
  • Vilová čtvrť se nachází v Radotíně. (Haniczka)
  • Rozpočet filmu bol 4 milióny Kčs, čo bolo na vtedy menšinový žáner sci-fi podľa kritikov priveľa. [Zdroj] (Raccoon.city)

Reklama

Reklama