Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Divočák 

všechny recenze uživatele

"Starci na chmelu" aneb československé "West Side Story". Český muzikál se svému americkému příbuznému přinejmenším vyrovná a mnoho z jeho písniček zůstaly everegreenem doteď. Kecy jako "film poplatný své době" rozhodně neberu, protože kdo si ve Starcích chce nalézt svoje, najde si to v plných hrstech a kdo nechce, tak ať si trhne nohou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keby mi niekto v roku 1964 povedal, že tento film je možné hodnotiť menej, ako 5 hviezdičkami, neveril by som mu. Bol som iba o rok starší, ako brigádnici, nikdy som sa nezúčastnil chmeľovej brigády a napriek tomu som ho vnímal ako generačný. Nie nadčasový, ako sa tu často píše. Hodne zostarol, pretože bol produktom doby, aj keď v niektorých momentoch sa opatrne staval na zadné. Takže súčasné tri hviezdičky sú hodnotením šesťdesiatnika, hodnotením výsledným, hodnotením toho dobrého, čo pretrvalo. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí česká filmová klasika, která má i po tolika letech divákovi co nabídnout. Minimálně to jsou chytlavé písničky. Jako první mě napadne tahle. Život je bílý dům s vyhlídkou do zahrady. K největším zázrakům patří fakt, že jsi tady. Život je bílý dům, dům od pólu až k pólu. K největším zázrakům patří, když dva jsou spolu. Vyrůstá ze země a dotýká se tebe, když stojíš vedle mě, když stojím vedle tebe. Pak jsou to Milenci v texaskách. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Až do včerejška jste nám všichni strašně křivdili, dnes nás už soudíte právem." Jako nadšenej účastník tří chmelovejch brigád mohu jen konstatovat, že pokud by mě někdo soudil za sex při těchto akcích, tak by to vždycky bylo právem. V šedesátejch letech se však ještě na morálku hledělo bystrým okem, což rozhodně nevadí, když skvělou hudbu doplňují úderně naivní texty a příběh zamilovanejch je ve svý jednoduchosti snad až dokonalej. I já bych zkrátka chtěl být nejšťastnějším brigádníkem v celým žateckým okrese. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Nejznámější a nejvýznamnější český muzikál.  Dnes mi  přišla již poněkud trapná ta občasná křečovitá imitace amerických muzikálů. Hlavně týpci z kytarou co provází celým příběhem dnes budí spíš lehké ironické pousmání. Když se neukazují týpci s kytarou jedná se o docela dobrý a příjemný film, který  ukazuje něco o své době a je vlastně fajn. Hlavně Puchot je tradičně skvělý a dodává tomu nadhled. Najdeme zde i drobné narážky na tehdejší nedemokratický komunistický režim, ty zahřejou duši. Je to česká legenda, ale moje legenda to asi úplně nebude. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (31)

  • Mimopražská premiéra se uskutečnila 14. 8. 1964 v Ústí nad Labem, 12. 9. 1964 byl film uveden v Plzni u příležitosti Dne tisku, rozhlasu a televize. Zdroj: Český hraný film 1961-1970, NFA 2004. (ČSFD)
  • Finančný rozpočet aj natáčací plán bol prekročený natoľko, že vedenie Barrandova pozastavilo preplácanie prémií. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama