Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1953. Stanislav Láník je mladý a talentovaný herec, který by se rád dostal v Praze z ochotnického souboru, kde má úspěch zatím spíše v agitačních hrách, do velkého profesionálního divadla. Má však likvidační kádrový profil, který jej vždy stáhl ke dnu. Standa v sobě navíc skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. S vidinou profesního postupu přijme roli „herce" pro StB. Jeho velící důstojník kapitán Korčák Standu nasazuje na postaršího profesora matematiky na Karlově Univerzitě, který je mimo jiné zapojen do výzkumu pro stranu v nejvyšším státním zájmu. Režim nutně potřebuje talentované matematiky a fyziky. Profesor se i proto cítí bezpečně a dál si užívá života tak, jak byl zvyklý. A snaživý mladík Standa přesně zapadá do jeho plánů. Standa se svojí sestrou Anežkou a babičkou je vystaven zároveň permanentnímu tlaku ze strany jejich souseda domovníka Štěpánského – zapáleného komunisty a člena vedení ONV. Ten by Standovu rodinu kvůli jejich poskvrněnému kádrovému profilu z bytu nejraději vyhodil. Napjaté vztahy mezi Štěpánským a Láníkovými vyeskalují v okamžiku, kdy se nešťastnou náhodou podaří Anežce souseda vytopit. Štěpánský se neudrží a Anežku potrestá. A Standu čeká rozhodující chvíle, kdy má prokázat své schopnosti ve službách Státní bezpečnosti, když přijme pozvání k Hélovi na chatu. Vidina nového zaměstnání v Divadle československé armády na Vinohradech je přece tak lákavá. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jistě atraktivní námět, ovšem provedení je až příliš šablonovité a postavy černobílé. Atmosféra vysloveně ponurá až depresivní, podtržená až polopaticky návodně i hudbou. Diváku toho k přemýšlení moc nezbývá, vše je předem nalajnováno jako z propagandistické brožurky. Jednání postav je až příliš zkratkovité, bez hlubšího psychologického vhledu či aspoň snahy o pochopení jejich motivace. Uvidíme, jak se to ještě vyvine, první díl však neopustil limity obvyklé povrchnosti současné televizní tvorby. Čekal jsem o dost víc. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak zvrat s Fingerem dokázal překvapit, a celá scéna byla pojata s jeho odhalením byla pojata pěkně efektně. Předchozí gay scéna až moc naturalistická, ale to je zas věc názoru... Kvalitní herecké výkony a taky dobové reálie a atmosféra. Bebjak zatím stále ukazuje, že v rámci TV produkce patří k tomu nejlepšímu. Do příštích dílů ještě tedy očekávám více toho herectví, které se zatím příliš neobjevilo, ale už bylo naznačené v poslední scéně. ()

Reklama

Karp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkné kulisy a výprava, dobří herci, zatím zajímavý scénář. Bál jsem se té homosexuální linky, ale naštěstí to "dobře" dopadlo. Těším se na gaunera negaunera, který půjde přes mrtvoly. I když možná, že už po prvním díle dostal to, co chtěl. Snad tedy nepřijde nějaká ta obvyklá morální kocovinka a sebezpyt. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl Bebjakovi minisérie o herci se špatným kádrovým profilem, který jde nahoru hlava nehlava měl pomalý rozjezd, ale ten finiš od Jenovéfy v přetékající vaně ( mimochodem malá chybička ve filmu: když se Jenovéfa probere a vyskočí z vany, aby se oblékla, tak tu vodu nevypne , ale ona je vypnutá .... ajajaj ) byl hodně slibný pro další díly. Herecky za mne koncertoval nejlíp Jastraban jako kovaný soudruh - žádná přestřelená parodie, ale mrazivá strach nahánějící postava. ()

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úplně na rovinu musím říct, že už mám plné zuby potřeby tvůrců se pořád dokola věnovat rozmachu komunismu na našem území. Určitě je potřeba o téhle nespravedlivé hrůze mluvit, ale už toho bylo v poslední době dost a dle mého názoru existují atraktivnější témata, která by si zasloužila stejně zdařilé zpracování. Protože co se kvality týče, nelze Herci nic vytknout. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Lokace kantýny, kde probíhají schůzky Láníka (Jan Cina) s důstojníkem StB (Martin Finger), se nachází v prostorách kavárny divadla Komedie v Praze. Fakulta, kde Láník pracuje jako topenář a seznámí se zde s profesorem matematiky Hélem, se natáčela na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, nám. Curieových 901/7, Praha 1. Hřbitov, na kterém je babička (Emília Vášáryová), jsou Olšanské hřbitovy v nejstarší části. Divadlo na Vinohradech se stalo lokací pro Divadlo československé armády, které fungovalo skutečně v letech 1950–1954 pod tímto názvem. Budova Státní bezpečnosti se nachází na adrese Bartolomějská 4, Praha-Staré Město. Jde o skutečné místo, kde StB sídlilo; slangově tzv. kachlíkárna; dnes se jedná o sídlo Policie ČR. (formelin)

Reklama

Reklama