Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (9)

Chalífát (2020) 

Mrazivé. A místy nesnesitelně napínavé. Vlasy mají jako uhel, modlí se několikrát denně, ženy musejí být striktně zahalené. Někteří se dennodenně bojí o svůj život, jiní dumají, jak ještě víc ublížit západnímu světu. Pervin sleduje, jak zrádcům na náměstí usekávají ruce, přitom její krok přestěhovat se s manželem ze Švédska do syrské Rakky měl být tím správným. Nebyl a už to moc dobře ví. Zatímco ona se stará o čerstvě narozenou dcerku a bojí se každého dalšího dne, on ve skupince stejných služebníků Alláha spřádá plány na teroristický útok na Švédsko. Poznáváme další důležité hráče. Vidinu paláců, služebnictva a čistého islámu v myšlenkách převaluje studentka Sulle, která ve Švédsku v nešťastném věku viní za všechno příkoří rodiče-migranty nebo politiky, a začíná koketovat s radikální vírou. Že by ona mohla být další ovečkou, si všimne školní asistent Ibbe. Třetí důležitou postavou je pak policistka Fatima, se kterou Pervin naváže díky nečekaně nabytému mobilu kontakt. Dokáže ji z města i země dostat, ale potřebuje podrobnější informace o plánovaném teroristickém útoku. Hutné drama, to je disciplína, která Švédům zatraceně jde. Dávkují jeden zvrat za druhým, nenechávají vydechnout a zvlášť v druhé polovině série vše neskutečně šlape. Vizuál je podmanivý, herci naprosto civilní a přesní. Evropa prorůstá terorismem a filmaři nemohou zůstat pozadu. Velká pochvala. ()

Epizoda 1 (2020) (E01) 

Vlasy mají jako uhel, modlí se několikrát denně, ženy musejí být striktně zahalené. Někteří se dennodenně bojí o svůj život, jiní dumají, jak ještě víc ublížit západnímu světu. Pervin sleduje, jak zrádcům na náměstí usekávají ruce, přitom její krok přestěhovat se s manželem ze Švédska do syrské Rakky měl být tím správným. Nebyl a už to moc dobře ví. Zatímco ona se stará o čerstvě narozenou dcerku a bojí se každého dalšího dne, on ve skupince stejných služebníků Alláha spřádá plány na teroristický útok na Švédsko. Díky mobilnímu telefonu Pervin možná získá letenku z pekla zpět. Rozjezd je mírně chaotický, v postavách se nicméně zorientujeme a pomalu si začneme užívat dusnou atmosféru, která bude evidentně houstnout. Vizuál je podmanivý, herci naprosto civilní a přesní. ()

Epizoda 2 (2020) (E02) 

V realistických kulisách se dostáváme dál do příběhu, který naznačuje základní linky a důležité hráče. Je evidentní, že se hraje o teroristický útok na Švédsko. Koordinovaný je ze syrského sídla Islámského státu i ze Švédska. Orientujeme se na tři ženy. Čerstvou matku Pervin, která žije krátce ve městě Rakka v Sýrii, a velmi rychle přichází o všechny iluze. Naopak vidinu paláců, služebnictva a čistého islámu v myšlenkách převaluje studentka Sulle, která v nešťastném věku viní za všechno příkoří rodiče-migranty nebo politiky, a začíná koketovat s radikální vírou. Že by ona mohla být další ovečkou, si všimne školní asistent Ibbe, který jí tu „jedinou pravdu“ tlačí, jak mu síly stačí. A rozhodně to není probíraná látka z přírodopisu nebo chemie. A do svých plánů rád zahrne i její kamarádku Kerimu (která má komplikovaný vztah s otcem) a Miryam. Třetí důležitou postavou je pak policistka Fatima, se kterou Pervin naváže díky nečekaně nabytému mobilu kontakt. Dokáže ji z města i země dostat, ale potřebuje podrobnější informace o plánovaném teroristickém útoku. Důkazy budou v manželově počítači. A to nebude jen tak. ()

Epizoda 3 (2020) (E03) 

Tři ženy. Pervin, která žije ve městě Rakka v Sýrii, a velmi rychle přišla o všechny iluze. Naopak vidinu paláců, služebnictva a čistého islámu v myšlenkách převaluje studentka Sulle, která v nešťastném věku viní za všechno příkoří rodiče-migranty nebo politiky, a začne koketovat s radikální vírou. Že by ona mohla být další ovečkou, si všimne školní asistent Ibbe, který jí tu „jedinou pravdu“ tlačí, seč mu síly stačí. Třetí důležitou postavou je pak policistka Fatima, se kterou Pervin naváže díky nečekaně nabytému mobilu kontakt. Dokáže ji z města i země dostat, ovšem potřebuje podrobnější informace o plánovaném teroristickém útoku. Je znát, že přidáváme na obrátkách. A jeden telefonický rozhovor Pervin slyšel někdo, kdo neměl. Navíc někdo, kdo po ní touží jako po kusu masa. ()

Epizoda 4 (2020) (E04) 

Drama, to je disciplína, která Švédům zatraceně jde. Dávkují jeden zvrat za druhým, nenechávají vydechnout a zvlášť v druhé polovině série je to skutečně napínák. Vše se umně rozvíjí a rozvětvuje. Vizuál je podmanivý, herci naprosto civilní a přesní. Tohle bude velké. Kamarádka Fatimy Dolores viděla na předloktí něco, co neměla. Nábor Sulle a její kamarádky Kerimy sílí, Ibbeho (hošan, který v autobusu hned pustí starší dámu sednout) plány jsou zase o trochu dál. Pervin se zoufale snaží zakrýt stopy svého osudného rozhodnutí, Fatima ji na dálku uklidňuje a snaží se od ní získat to, co potřebuje: informace o plánovaném teroristickém útoku. ()

Epizoda 5 (2020) (E05) 

Vlasy mají jako uhel, modlí se několikrát denně, ženy musejí být striktně zahalené. Někteří se dennodenně bojí o svůj život, jiní dumají, jak ještě víc ublížit západnímu světu. Dolores vyrazila na osudovou návštěvu k Fatimě, která je od té noci na útěku. Navíc s informacemi, které jsou velmi ožehavé. Pervin zvládne zahrát s telefonem solidní divadlo, dál chce z Rakky pryč, zatímco Sulle se do rozbombardovaného města těší, jelikož má o něm zromantizované představy. Letenky pro ni a Kerimu mají být vstupenkou do ráje. Švédové zůstávají u syrovosti a my jim za to můžeme jen děkovat. Motivy spojené s moderním terorismem v jejich podání rozhodně nejsou povrchní. ()

Epizoda 6 (2020) (E06) 

Zvyšujeme tempo, utahujeme kohouty. Evropa prorůstá terorismem a filmaři nemohou zůstat pozadu. Drama, to je disciplína, která Švédům zatraceně jde. Motivy spojené s moderním terorismem rozhodně nejsou v jejich podání povrchní. Tatík se těší z basketbalového úspěchu dcery, ovšem Sulle si už takřka prohlíží svůj pozlacený pokoj v obřím paláci. No, zatím děvče putuje v dodávce opuštěnou krajinou zahalené v černé látce včetně nikábu, který ji zakrývá obličej. Ale služebnictvo už určitě čeká. A nejen na ni. Fatima má spoustu stop, ale rozhodně nejde o neprůstřelné důkazy. Pervin je čím dál zoufalejší, navíc okolo studny neustále někdo „slídí“ a aby toho nebylo málo, pro manžela Husama už není čistá. Tak už jen noční světlo v obchodě ji může zachránit. Na hranici mezi Tureckem a Sýrií se odehraje velké drama. ()

Epizoda 7 (2020) (E07) 

Zapadá to do sebe solidně, napětí postupně houstne. Nakonec Lisha se stává nečekaným hráčem tohohle výtečného propletence. Osamocené dívce paradoxně pomůže Pervin, která stojí nad obřím dilematem a která má její osud ve svých zoufalých rukou. Bezmoc rodičů-migrantů je nesmírně hmatatelná. Do popředí se víc dostává i duo ne zrovna bystrých švédských bratrů, kteří se chtějí stát mučedníky. Jakoba a Emila sleduje Fatima, která je přitom sama na útěku. Postavy tak dál se všemi svými chybami přispívají celkové nepředvídatelnosti děje. U toho je jisté jedno: nad Egypťanem Ibrahimem Haddadem (Ibbem) se stahují mračna, tudíž musí konat. A signál dostal – útok bude následující den. ()

Epizoda 8 (2020) (E08) 

Rozjetý stroj je u konce. Kdo mohl tušit, že přestěhovat se s radikálním manželem do Rakky může být špatný nápad? Vždyť ISIS je beztak jen hrstka hošanů z náborových videí. Pervin byla zatraceně naivní. Čím mladší, tím je to ještě horší. Pořádné zmatky v hlavě tak má i patnáctiletá Sulle, která chtěla s kamarádkou Kerimou také do ráje. Nyní si už dala dvě a dvě dohromady, ovšem její zromantizované představy zatáhly do celého kolotoče mladší sestru. Ta, ač korán nezná, téměř zhatí (značně nesmyslně) celou záchrannou akci, o kterou Pervin usilovala. Víc nelze prozrazovat, snad jen, že útoků bude víc a Ibbe, kterému se vše nepěkně rozsypalo, má plán B. Kdo se tak bude muset nasoukat do slušivé černé vesty s trhavinou a kovovým zámkem? ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama