Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

Hromino 

všechny recenze uživatele

Chalífát rozhodně stojí za pozornost. Nabízí velmi intenzivní zážitek, který od pěti hvězd dělí jen občasná předramatizovanost a šustění scénářem, snad aby divák neměl ani na minutu pocit, že postavám něco nedejbože vychází podle plánu. Cením si nejen samotné odvahy Švédské televize pustit se do zpracování velmi aktuálního a ožehavého tématu, ale především toho, že se tvůrcům podařilo nesklouznout ani k povrchnímu odsouzení islámu jako takového, ani k úpěnlivé obhajobě všech jedinců, kteří se hlásí k Alláhovi ve Švédsku. Chalífát správně naznačuje, že radikálnější formy islámu (respektive politický islám či islamismus) v současnosti bují zdaleka ne tak v tradičních islámských zemích, jako právě v těch nepůvodních, kde je zjevná snaha o asimilaci sociálně vyloučených migrantů do většinové společnosti, která má však k úspěchu daleko asi jako já k účasti na mistrovství světa v pojídání pizzy hawaii (ano, dívám se třeba na Švédsko, Francii nebo Německo). Pro takové jedince se specifickým postojem k životu představuje islamismus jisté východisko v nalezení sebe sama a obětování se v boji proti většinové společnosti, která se na ně v lepším případě dívá poněkud spatra, v horším případě proti nim nepokrytě vystupuje a pohrdá jimi. Tvůrci na příkladě většiny postav navíc krásně ukazují, že islamismus se paradoxně projevuje nikoli ve skutečně důkladném studiu Koránu a islámu jako takového, ale že islám zde tvoří pouze jakousi berličku, znásilněnou formu islámské věrouky, která se omezuje na citáty a hesla Koránu vytržené z kontextu a účelově je překrucuje tak, aby zdůvodněním násilí bylo to, že si to Bůh přeje. Přesně to se tvůrcům podařilo skvěle předat a za pomoci zdařilých hereckých výkonů vytvořili dílo, jehož tíživá atmosféra doléhá na diváka s každým dílem silněji a po každém díle zanechává výraznou katarzi. Silné 4*. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Kalifát” je naprosto šokujúcou, severskou, čoraz viac aktuálnejšou minisériou, ktorú som vskutku zhltol, takmer na jeden záťah, pretože sa to vôbec ani inak nedalo podniknúť, keďže bola väčšinou tak extrémne strhujúcou, až som bol ňou tak neuveriteľne posadnutý, že som si musel dožičiť jej ďalšie dávky. Začína sa odvíjať v sýrskej Raqqe, kde spoznávam čerstvú, moslimskú mamičku Pervin El Kaddouri, ktorá má niekoľko týždňové bábätko Latifu, manžela, sympatizanta s Islamským štátom, Husama, ale najradšej by už vari chcela definitívne odtiaľto odísť, pričom, Škandinávia sa javí, ako priam ideálna voľba, lebo už raz zo Švédska odišla, konkrétne naspäť do Sýrie, kedy zrovna práve teraz, ľutuje toto svoje nešťastné rozhodnutie. Črtá sa jej veľká šanca na návrat, kde to nebude až také jednoduché. Totiž, zisťuje, že sa schyľuje ku koordinovaným, teroristickým útokom, organizovanými vo Švédsku, a uskutočnenými niekoľkými aktérmi. Koordinátorom celej akcie je spojka »Cestovateľ« , skrývajúci sa pod rôznymi identitami, momentálne ako Ibrahim "Ibbe" Haddad, školský asistent. A práve jemu sa podarí nalákať zopár «ovečiek» , trebárs, trochu, povedzme naivné deviatačky, Sulejku Wasem a jej kamarátku Kerimu, a netreba tiež podceňovať sestru "Sulle" , Lishu. Naopak, bratia Jakob a Emil Johannissonovci, sú už dávno pevne rozhodnutí a po zuby ozbrojení... Prejdem ku policajtom zo švédskej bezpečnostnej služby. Fatima Zukič s balkánskym pôvodom, si zobrala na starosť telefonickú komunikáciu s Pervin, ktorá jej prezradila, čo sa vlastne chystá, že systematicky sa dostáva čoraz bližšie k tomu, aby sa snáď včas zabránilo k prekazeniu všetkých atakov, za čo by sa na oplátku dostala k vytúženej slobode. Charakterov je síce viacero, ale najmä tieto ženy (dievčatá) Pervin, Fatima a Sulejka / Lisha / Kerima, najviac určujú tempo diania. Scenáristicky ide o šikovne napísané postavy, ktoré sa jednak medzi sebou prepájajú, a keď sa potom následne i pretnú, vážne to bude stáť za to. Všetkých ôsmych epizód sa bravúrne režisérsky zhostil Goran Kapetanovič, a preto majú tak vyváženú úroveň. Vynikajúca práca kameramana Jonasa Alarika, ktorý si občas vypomáhal ručnou kamerou, čím v podstate iba zvýrazňoval celkovú atmosféru, kde sa razantne zvýšil jej celkový účinok. A tento spoľahlivý tandem, doplnený ešte aj o šikovný a presný strih, ktorý vám nedal šancu na žiadny oddych, len zdôrazňoval a podtrhoval súčasnú tému migrantov v Európe, ďalej praktiky na Blízkom východe, keď »krehkosť« medzi týmito dvomi zložkami, je viac, než výstižná ! Herecký ansámbel je skvostný. Nepoznám ho, no odteraz si ich zapamätám. Netflix ma zo dňa na deň neustále len prekvapuje - v dobrom slova zmysle, pred pár rokmi, by som to ale vonkoncom nepovedal ! ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přiznávám neznal jsem to a šel do toho pouze kvůli zdejším hodnocením. První dojem byl trochu slabší a bál jsem se, že mě čeká lacinější TV produkce o silném tématu. Naštěstí někdy od 3 dílu se nejen změní technická stránka, (která svým dokumentárním pojetím dokonale vtáhne do děje) ale hlavně děj nabere neuvěřitelné tempo a až do konce diváka drží v prakticky neustálém napětí. Film tak funguje jako napínavý thriller o boji s terorismem, tak i jako hutné drama o životě v Zemi, kde nechcete být ženou. Vynikající počin, kde trochu zaskočí neuzavření všech linek ale nijak to neničí celkovou kvalitu. Vtáhlo mě to, překvapilo, bavilo, udivovalo, napínalo. P.S. bohužel jsem viděl verzi předabovanou do angličtiny a bylo to docela rušivý a víceméně jediný zápor. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hodne zajimavy namet, az se mi nechce verit, ze serial vznikl ve Svedsku a jeste na Netflixu, ktery se posledni dobou nazorove taky pekne vybarvuje... Obe dve hlavni dejove linky, at uz Pervin v Syrii nebo mlade muslimky ve Svedsku jsou vyborne. Bohuzel je spojuje kontroverzni policistka, ktera jako asi v dalsich stovkach kriminalek musela polozit policejni odznak na stul, aby pak dale resila zapeklity pripad. To jedine celkovy dojem srazi na ctyri hvezdy. Myslim, ze kdyby pripad resila nejaka protiteroristicka policejni jednotka, tak je pribeh nejen verohodnejsi, ale i originalnejsi. Ale celkovy dojem je presto velmi dobry. Dobra rezie, vyborny zvuk, stihl jsem to za jeden den. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv to i z tak relativně vysokého hodnocení, které tomuto seriálu dávám, nemusí být napoprvé znát, tak jsem zklamaný. Seriál měl totiž naprosto parádní rozjezd, tam bych hned napálil pět hvězd bez nějakého většího váhání a vůbec by mě to nemrzelo. Neznám totiž jinou TV sérii, která by se zaměřila na tak ožehavé téma a poodkryla nám i třeba život v Rakce v Sýrii. Ta atraktivnost tématu a prostředí už hned ze začátku seriálu přidala plusové body. Potom divák musí ocenit věrohodnost hereckých výkonů, taková procítěnost každé postavy, to se dnes již tak často nevidí. Rozehrálo se zde hutné drama na poli několika dílčích zápletek, které směřovalo ke grandióznímu finále, kde se všechny tyto příběhy spojí do jednoho uceleného celku. A tam nastává problém, přesněji řečeno tím mám na mysli vše točící se okolo posledních dvou dílů. Scénář totiž přestal fungovat. Jednání postav se sice dá označit ze překvapivé, nýbrž ta motivace těch postav absolutně nedávala žádný smysl. Jako fakt nevím, jestli se chci pustit do druhé série. Nabídlo to emoce, drsné situace za doprovodu mrazivé hudby, ale suma sumárum, ten konec nezvládli. Škoda. Za mě 70 % (slabší čtyři hvězdičky) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Na začátku epizody zazní píseň „Din Soldat“ od Albina Johnséna a Kristiny Amparo a ve 29. minutě píseň „Mahma Ti' Ool“ od Marca Ferrariho, Matta Hirta & Heshama Mohameda Abeda. (Duoscop)
  • Fotoaparát, používaný od 36. minuty policistkou Fatimou Zukić (Aliette Opheim), je Nikon D600 s objektivem Nikkor 80-400mm f/4,5-5,6 G AF-S ED VR. (Vikta)
  • Příběh je založen na skutečném případu tzv. Bethnal Green tria. Tři britské spolužačky se ve škole setkaly s náboráři džihádu a v únoru 2015 utekly z domova, aby se připojily k Islámskému státu. (MIMI.kry)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama