Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (323)

drexik odpad!

všechny recenze uživatele

Co se týče hodnocení málokdy nějak výrazně vybočuju od toho celkového, ale tady půjdu hodně proti proudu. Nechápu jak někoho může bavit film kde se neustále jedná jeblá ženská vřeští přes celý barák na druhou a jejich hlavním cílem je udělat tomu druhému nějaký naschvál, který není vtipný no a samozřejmě se u něj řve. Vynikající obsazení jde vniveč a je nahrazeno těžkým znechucením nad takovýmto paskvilem. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Normalizační satirická komedie. Dnes už si často ani neuvědomujeme, že „maloměšťácký“ a „maloburžoazní“ byly kdysi bolševiky zavedené přívlastky pro společenské jevy, o nichž se věřilo, že cestou ke komunismu vymizí. Dneska mě na tomhle dílku nejvíc baví jeho nechtěný realismus, s nímž odhaluje odpornost 70. let. To je sranda, když má soused v novém panelákovém bytě více poruch než já, když cestou do nového domova šlápne do sraček, když v celém tom hnusu a mizérii žije ještě o kousek hnusněji a mizerněji, než moje vlastní zmrzačená existence! --- Když odhlédnu od těchto historických konotací, vidím skvěle obsazenou, leč scénáristicky nepříliš silnou komedii. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce, co chce říká ... je to komédia a komédia má baviť. A táto komédia baví aj po štyridsiatich rokoch od jej nakrútenia. Nie je to pravidlom, ale komédia založená na závisti a drobných zlomyseľnostiach malých českých lidiček túto vlastnosť má, pretože tieto vlastnosti pretrvávajú bez ohľadu na charakter režimu. Dobrý výber hercov k úspechu filmu výrazne prispel. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Hezká česká komedie, zajímalo by mě, jestli by fungovala i jinde. Závist, naschvály, ale vše jakž takž v mezích i po letech je vtipné. Mírný černý podtón v podobě nevěry je naštěstí brzy zašlapán a manželé spolu vydrží i do dalšího filmu. Pěkná situační komedie s příjemnou fyzickou komedií. Koncert pro ústředních 6 lidí. Co horory - tohle by mělo mít předmluvu v podobě - Natočeno podle skutečných událostí. A kdo je chytrý, nejen, že se pobaví, ale ještě si z toho odnese nějakou cennou lekci. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Jedna z nej našich komedií, která mohla být ještě lepší, nebýt tam Luděk Sobota s Dášou Veškrnovou. Kdyby byl celý prostor ponechán jen ústředním dvojicím, tak bych klidně šel až na 5 hvězdiček, protože co předvádějí zejména Miloš Kopecký s Ivou Janžurovou, to se nedá nazvat jinak než herecký koncert. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Novákovi (Miloš Kopecký, Stella Zázvorková) vlastní televizní přístroj Tesla Mánes z let 1957–1959, vyráběný v Tesle Strašnice, a rozhlasový přístroj Telefunken Arie z let 1937–1938. Bartáčkovi (Iva Janžurová, František Peterka) vlastní televizor Tesla 4261A Bajkal z let 1975–1976, vyráběný Teslou Orava, a přenosný tranzistorový přístroj Tesla 2817B Twist z let 1967–1968, vyráběný v Tesle Bratislava. (sator)
  • Uklízečka Hortenzie (Helena Růžičková) říká: „A hoď sebou, za chvíli přijdou inkousti, tak ať nám to nepošlapou.“ Termínem „inkousti“ označovala dělnická třída úřednictvo. (sator)

Reklama

Reklama