Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (323)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Takové uřvané komedie uměli nejlíp Francouzi. Petr Schulhoff je okořenil typickou českou závistivostí a nepřejícnosti. Bylo to aktuální a vtipné tehdy a je to aktuální a vtipné i dnes. Nějaké věci se bohužel nemění. Od přestěhování na sídliště a s větším zapojením překvapivě snesitelného Luďka Soboty, vtipnost klesla a atmosféra dostala pořádný šrám. Paneláková chodba už nemá to kouzlo co rozhádaná pavlač. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jedná se rozhodně o jednu z těch povedenějších komedií napříč naší malebnou a zkorumpovanou krajinou. Většinu zúčastněných herců a hereček samostatně v oblibě nemám, ale takhle dohromady jim to vcelku svědčí. Nejsem si úplně jistý, jestli film dokáže vůbec pobavit mladší generaci. Já jsem někde na hraně. Buďme rádi za sousedy, které máme. 3* ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Tady nejen, že nepoteče voda, tady poteče krev!" - "A další odvetné akce budou následovat!" - naprosto vynikající komedie, nevysychající studna skvělých hlášek a plejáda úžasných herců v úžasných rolích - Janžurová přímo exceluje, Peterka je vynikající a paní správcová je super. Sousedská bitva o to, kdo je větší maloměšťák, přitom jsou maloměšťáci všichni. Ač třicet let starej film, myslím, že narozdíl např, od "Zítra budeme chytřejší, starouši" nebo "Marečku podejte mi pero", má co říci i dneska.... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nekonečné hádky susedské, motivované závisťou. Snáď by som to hodnotil lepšie, nebyť podprahového ideologického pôsobenia v podobe reklamy na sídliskové bývanie, kde môže vzniknúť aj akási solidarita (keď už nie priateľstvo) znesvárených. Chyba nie je v hercoch, tí spoľahlivo odohrávajú svoje naštvané role, ale v zámernom rozlišovaní hodnoty prostredia, v ktorom sa dej odohráva. Pokiaľ dvojice bývali v starom pavlačovom tehlovom dome, hádky boli intenzívnejšie, emocionálny presah často hraničil so zúrivosťou. Navyše nenápadne boli naznačené nevýhody starého typu bývania: spoločná točka na vodu, ktorá má časté výpadky, podobné ako plyn. Cez steny je všetko počuť. Naproti tomu je v paneláku všetko fajn, samostatné kúpeľne a práčovňa obrúsi susedské spory (napriek záveru - prísľube pokračovania tejto komunálnej komédie). ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Myslím,že o tomhle filmu si udělá každý svůj obrázek. Ten můj je asi takový,že dřív jsem se u toho i dost nasmála,a to především,když si dělali sousedé naschvály.Teď už mi přijde film dost neoriginální a ve druhé polovině,film spadá do strašné, "nápadité" slátaniny a už to není co bývalo. Iva Janžurová mě ale dostane ať chci či ne. :-) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Uklízečka Hortenzie (Helena Růžičková) říká: „A hoď sebou, za chvíli přijdou inkousti, tak ať nám to nepošlapou.“ Termínem „inkousti“ označovala dělnická třída úřednictvo. (sator)
  • Ve scéně, kdy se stěhovák ptá pana Nováka (Miloš Kopecký), ve kterém patře bydlí, Novák odpoví, že v desátém. Ještě v témže záběru je ale možné všimnout si, že dům má pater jen devět. Na signalizaci k výtahu je však světel, která označují jednotlivá patra, dokonce jedenáct. (Stejšn)
  • Na začátku filmu je vidět svatební fotografie Miloše Kopeckého (pan Novák) a Stelly Zázvorkové (paní Nováková), která je z jejich skutečné svatby - i když jejich manželství netrvalo dlouho. Stejně tak i většina jejich fotografií ve filmu je z pravého manželství. (Hromino)

Reklama

Reklama