Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak by vypadal svět, ve kterém Superman nevyrůstal v USA, ale v Sovětském svazu?
SSSR, 1955 – sovětská propaganda představuje světu Supermana – neporazitelného hrdinu a symbol sovětské moci a komunismu. Prezident Eisenhower pověřuje geniálního Lexe Luthora úkolem vymyslet a vytvořit protiopatření, které by USA ochránilo před novou sovětskou hrozbou. Superman však brzy odhaluje skutečnou zrůdnou tvář režimu, který ho vychoval a kterému věrně slouží. Proto se rozhodne vzít budoucnost Sovětského svazu do vlastních rukou a přetvořit svět dle komunistických ideálů. (TwoFace)

(více)

Recenze (66)

alchac 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě jsem mohl čekat, že když už někdo potěší alespoň animovaným ztvárněním nejkreaturitivnějšího (= subjektivně nejlepšího) nápadu na zpracování jinak nesnesitelné DC ikony, tak to ve výsledku přesladí, přizdisráčsky z rudé přelakuje na hvězdněpruhovano (viz např. emocionální podpásovka s gulagem a následná anihilace Džugašviliho) a zejména okleští o geniální závěrečnou pointu, za kteréžto "opomenutí" bych autorovi scénáře naordinoval aspoň třicet let v nějakém fajn letovisku na Kolymě. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Nápad zasadenia Supermana ako občana ZSSR zaujímavý, rovnako treba pochváliť aj odsúdenie komunizmu a všetkých režimov, ktoré zotročujú ľudí. Netradičná poloha postavy Supermana ako diktátora a jeho ambivalencia sú vítané, rovnako ako dejová línia so sovietskym Batmanom. Predvídateľnosť a oklieštenosť charakterizácie a hĺbky postáv sa tiahne celým filmom, ostali tradičné klišé spájajúce sa so značkou a priveľký dôraz na ideálny patriotizmus. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Muž musí vedieť, kedy je správny čas opustiť pódium.“ Superman: Rudá hvězda v češtine v BB/art vydalo už dva razy: prvý v roku 2012 a druhý v reedícii 2020. Komiks Marka Millara je to veľmi dobrý, autor v ňom šikovne pracuje s otázkou, čo by sa stalo, ak by Superman nestroskotal na americkom území, ale v Sovietskom zväze. Objaví sa viacero slávnych superhrdinov, ale je s nimi narábané značne radikálnym spôsobom, čo je super. Takisto nakreslené je to na parádu. Millar rád svoje príbehy výborne začína, ale trochu divno zakončuje (Občianska vojna, starý dobrý Logan), ale v tomto prípade mal vzácne scenár vyladený od začiatku až do konca. Animovaná celovečerná adaptácia z tohto komiksu vychádza, ale po dejovej stránke sa od neho na niekoľkých miestach dosť výrazným spôsobom odlišuje (najmä vo finále, kedy komiks zachádzal oveľa, oveľa, oveľa ďalej). Komiks ma bavil viac. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vyborny pribeh, paradna temna atmosfera, necenzurovane nasile, silne temy a hromada vypecenych scen. Skoda tradicnej lacnoty a skratkovitosti. Ale to uz k tejto produkcii patri. Navyse je to za dlhu dobu najlepsi politicko kriticky film ukazujuci fuck you vsetkym politickym zriadeniam (skoda vymaknuteho zaveru). Je smutne alo tato ceckova animovana produkcia kvalitativne prevalcuje megadrahe konkurencne zalezitosti. 9/10 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vadí mi odklon od Millarova komiksu v klíčových aspektech děje a překroucení v něm prezentovaných ideologických myšlenek a vlastně i pointy. Jako pohádka je Rudá hvězda ale velmi podařenou variací na Supermanovský mýtus. Se skvělou akcí a řádně temnou atmosférou. Vrcholem zůstává střet s Batmankovem. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film je adaptací stejnojmenného příběhu ze série „Elseworlds“ vydaného roku 2003. (TwoFace)

Reklama

Reklama