Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Diskuze

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

POciSEM

Český dabing k BR je jen jeden jediný, a to konkrétně na Theatrical verzi (s voiceoverem), ale i tak se tento dnes již letitý dabing pasuje i na DVDčka a Blu-rayka s Final Cut verzí, čímž vlastně vznikla další, neoficiální verze filmu...

na příspěvěk reagoval POciSEM

Feidias

Feidias (hodnocení, recenze)

Hawaj

špíš mě vždycky přišlo zajímavé, že replikanti jsou tam už jako lidi a v mnoha ohledech jsou i lepší:). A jen těžko už se dá poznat kdo je replikant a kdo je člověk. Jen žijou kratší dobu. A Deckard chvílemi žije jako replikant sám sebe:). Ani ten testík co používají. Jsou tam všude náznaky, že to je spolehlivé jen tak na oko. Dokážeš replikovat života, ale co to vlastně znamená žit?:)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Hawaj

V knižní předloze je pasáž, kde o sobě Deckard na malou chvíli zapochybuje, ale to je tak asi všechno. Celý román a příběh staví na tom, že Deckard je člověk a je to v podstatě o tom, že znovuobjevuje své lidství. To je ostatně řešené i ve filmu, ale Scott tam na vlastní pěst přidal i ten faktor s tím, zda je či není replikantem právě i Deckard sám. Ale vždy jsem to chápal spíše jako něco "navíc", než že by to bylo ústřední téma filmu.
Jinak mohu velice doporučit ten nedávno vydaný audiobook, kde předčítá M. Myšička a jako celek mi to přijde hodně zdařilé a velice posluchatelné. Já to projíždím už poněkolikáté a stále nemám dost. Pro mě rozhodně lepší zážitek, než když jsem knihu četl.

na příspěvěk reagoval Hawaj

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Pokud jde o "záhadu" zda je Deckard replikantem či není, tak je mi to srdečně ukradený a po shlédnutí filmu mě vůbec nenapadlo něco takového řešit. Nemá tadle "záhada" původ spíš v literární předloze? Tu jsem ještě nečet.

na příspěvěk reagoval Jakkob, Feidias

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

korba11

Rachel v podání překrásné Sean Young je v Blade Runnerovi fantastická. O to více je pak docela zajímavé, že Rachel v Dickově příběhu je postavou mnohem jiného ražení. Ale ono se to liší v mnoha dalších věcech...
Každopádně dobré postřehy ;)

korba11

korba11 (hodnocení, recenze)

Filmu jsem sice udělil 3/5, ale bavil mne velmi ač byl trochu utahaný. Nejvíce jsem si oblíbil postavu Rachel pro její éterickou povahu. Pokud jde o záhadu ohledně  Deckarda jsem přesvědčen, že je replikant. Vede mě k tomu Deckardova úvaha v čase 34:38. A navíc je tu ten sen s jednorožcem, kterého Deckardovi nechá Gaff v bytě v závěrečné scéně filmu, jakoby o Deckardově snu věděl.

na příspěvěk reagoval Jakkob

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

Zhruba raz za desat rokov si tento film pozriem a stale pri tom rozmyslam, co je na tom filme take kultove...

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

V poslední době se docela rozjela fan tvorba a snad trochu i překvapivě (ale o to příjemněji) tomu tak je i u Blade Runnera. Zde odkaz na regulérní kraťas a zde odkaz na trailer pro nadcházející fan film. Oba dva kousky jsou podle mě mého na hodně dobré úrovni, ostatně posuďte sami...

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Nemáme, všechno v tý elektronice museli naprogramovat lidi. Teprve umělá intelignece co se bude sama učit se bude moc označit za chytrou.

 (hodnocení, recenze)

Jedna myšlenka z BR se přibližuje,lidi jsou hloupí ale máme chytrou elektroniku.

na příspěvěk reagoval Hawaj

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Doomedx

Že je starší ještě nemusí být stůj co stůj důkaz o tom, že je replikant, viz knižní pokračování Blade Runnera.. ;)

Doomedx

Doomedx (hodnocení, recenze)

mm13

Souhlasim taky to tak na me pusobily ze replikantem spis neni, film pak dava trochu vetsi smysl. Ale jednoznacna odpoved neexistuje, nekdo rika ze v novem traileru na 2049 je starsi tim padem je to logicky clovek, nekdo zase rika ze sen o unicornovi a lesknouci oci z nej zase replikanta delaji, zalezi fakt jen na cloveku co si o tom mysli a ja mel celou dobu spis ten pocit ze to opravdu je clovek co hunti replikanty.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Castrator , mm13

 

Castrator: Jistě, že i tebou zmiňované faktory hodně ovlivňují divákovo rozhodnutí, možná že i více než samotná skutečnost, zda je sledován Director's Cut, resp. Final Cut, popř. Theatrical Cut. Ostatně mnoho diváků si bylo schopno odůvodnit Deckardovu identitu člověka i po projekci právě těch sestřihů, kde to spíše nahrává opačnému názoru, tedy že je replikantem. A zatímco pro některé diváky je příběh v případě, že Deckard je replikantem, zcela nefunkční, pro jiné je zase zážitek z děje o moc umocněnější, když jim Deckard na konci příběhu vychází jako replikant.

mm13: Ve filmu to sice není řečeno a na otázku Rachel, zda si někdy dělal VK test sám Deckard neodpoví, ale mám dojem, že v těch knižních pokračováních je to řešeno, stejně jako že je tam zmíněno, že to Deckarda nejednou napadlo, což je myslím pro práci Blade Runnera tak nějak přirozené a asi to napadlo každého. Jinak to vše co píšeš v rámci Deckarda je sice pravda, ale všechno to může být součástí umělých vzpomínek, které mu implantovali při jeho "aktivaci". Mohl vzniknout souběžně s Rachel, nebo chvíli po ní, a to přímo na objednávku policejního oddělení. Nezapomeňme, že i jako Blade Runner a stará škola Deckard nevěděl o bezpečností pojistce replikantů Nexus 6, což je myslím něco, co by vědět měl, i když v době filmu byl již nějaký čas od policie pryč... Navíc je zde postava tajemného Gaffa, který byl po většinu času Deckardovi za zadkem a jako by jedním očkem si ho "hlídal" ;)

Jak jsem už psal - tohle tajemno a nejasno, kdy si to divák může prakticky odůvodnit tak či onak a funguje to, je na celém filmu hodně silný faktor, který, jak se zdá, ani po skoro 35ti letech nevychladl.

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Ale tak napríklad: Rick Deckard legendárny blade runner, stará škola, jeden z najlepších. A nevie že je replikant, ani to len o sebe netuší? Pritom ale Ráchel je úplne najnovší Nexus, prvý, ktorý skrze falošné spomienky nepozná svoju identitu, je to posledný Tyrellov výstrelok! Kedy potom vyrobili Deckarda, kedy ho infiltrovali policajného komanda, tak, aby to netušili ani jeho nadriadení? Predvčerom asi nie.

Príliš intenzívne úvahy o Deckardovej identite, odvádzajú pozornosť od toho podstatného. Môže nám to počas sledovania napadnúť, ale ísť ďalej než za "čo ak?" je podľa mňa na škodu, pretože film, ako je natočený (hoci vo finálnom zostrihu), s touto rovinou nijako zvlášť nepracuje. Deckard ako android nie je pre jeho myšlienku podstatný, neumocňuje ju a naopak to rozbíja dejovú líniu.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Jakkob

Já bych řekl, že to záleží na osobnosti diváka a do hry vstupuje jak moc je racionální, romantický, jak moc touží po happy-endu, zda je pesimista či optimista, v jaké náladě film sleduje a moho dalších proměnných. Nevím jestli jsem to psal tady nebo v jiné diskuzi, ale podle mě je nejlepší nehledat správné řešení, zda je pravda to či ono, brát oba závěry jako fakt, je člověk a je i replikant. A od toho pak koukat na celý příběh, jeho vztah k Rachel, k lidem atd.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

mm13

Mě osobně nevadí ani jedna z nabízených možností, resp. si stejně tak užiji kinoverzi, kde to více vyznívá ve prospěch identity člověka, a stejně tak i režisérský sestřih, popř. Final Cut, kde to naopak vyznívá více ve prospěch identity replikanta.. ;)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

mm13

Ani já ne, vlastně je to i pro mě to nejpřesnější vyjádření té situace okolo Deckardovi identity ;)

na příspěvěk reagoval mm13

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

mm13

Nemyslím si, že to lze tak jednoznačně říci. Samozřejmě že záleží na na každém jednom názoru jednotlivce, kor když to není ve filmu jednoznačně prezentováno a nad celou tou otázkou i po těch x letech a samotném vyjádření Scotta vysí otazník... Já souhlasím s tvrzením Paula M. Sammona, autora publika Future Noir, který říká že, nejpřesnější odpověď na otázku, zda je Deckard replikantem, je "možná" ;)

na příspěvěk reagoval mm13, Castrator

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Jakkob

Ja len riešim, že Deckard nie je android... celé to veľké a dokonalé sa to potom príliš rozkolíše a začína rúcať. ;)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

mm13

Tak "spolehlivý" způsob to rozhodně není, aneb lesknoucí oči není nic zase tak kdo ví jak výjimečného řekl bych. Ve filmu je to tak vizuálně uděláno, ano... Ale v reálu se lidem oči mohou lesknout celkem normálně. V knížce mimo VK test a test kostní dřeně existoval ještě min. jeden způsob - teď si přesně nevzpomínám jaký, ale Deckard o něm hovořil s tím druhým policistou na té druhé, "falešné" policejní stanici ;)

na příspěvěk reagoval mm13

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Tak mi z ničoho nič prišlo, že ak je červený odlesk v zreničkách takým spoľahlivým určovateľom k odhaleniu androida, na čo potom celý voight-kampf?

na příspěvěk reagoval Jakkob

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama