foto

William Sanderson

  • nar. 10.1.1944 (74 let)
    Memphis, Tennessee, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Je lepší být obsazován do typových rolí než nebýt obsazován vůbec".

William Sanderson je americký herec především charakterových a vedlejších rolí, známý především pro ztvárnění postavy Larryho z televizního seriálu NEWHART /1982-1990/. Sanderson se narodil v Memphisu ve státě Tennessee, matce učitelce na základní škole a otci zahradnímu architektovi. Je držitelem obchodního titulu B.B.A a právního titulu J.D. z University of Memphis.

Sanderson se objevil v mnoha filmech, mimo jiné v klasickém sci-fi BLADE RUNNER /1982/ v roli J.F.Sebastiana nebo jako mechanik Skeets ve filmu THE ROCKETEER /1991/. Roli "Deuce" ztvárnil v epizodě televizního sci-fi seriálu BABYLON 5 /1993-1998/ a později si tu samou roli zopakoval v TV filmu BABYLON 5: THIRDSPACE /1998/. Postavu Dr.Karla Rossuma namluvil v animovaném seriálu BATMAN: THE ANIMATED SERIES /1992-1995/ a hrál také v kontroverzním filmu FIGHT FOR YOUR LIFE /1977/, který byl např. ve Velké Británii zakázán. V akčním dramatu THE LAST MAN STANDING /1996/ hrál po boku Bruce Willise vedlejší postavu Joea Mondaye. 

Spoustu guest rolí ztvárnil v řadě TV seriálů a show např. ve sci-fi THE X-FILES /1993-2002/, v akčním KNIGHT RIDER /1982-1986/, v komediálním MARRIED...WITH CHILDREN /1987-1997/, v lékařském ER /1994-2009/ nebo v sitcomu COACH /1989-1997/. Statečného barmana Deweyho hrál pak ve westernu s Tomem Seleckem CROSSFIRE TRAIL /2001/.

Na televizní obrazovky se vrací v roli hoteliéra a prvního starosty městečka Deadwood E.B.Farnuma v seriálu DEADWOOD /2004-2006/. V roce 2008 se připojil k hereckému štábu seriálu TRUE BLOOD /2008-současnost 2014/, kde účinkoval v roli šerifa Buda Dearbornea. V desátém díle páté sezóny kultovního mystery seriálu LOST /2004-2010/ hrál postavu "Oldhama" – experta na vyslýchání z organizace DHARMA. V roce 2011 hrál roli barmana v seriálu BAR KARMA.

V roce 2007 a 2010 byl spolu s hereckým osazenstvem seriálu Deadwood a True Blood nominován na cenu pro mimořádný herecký výkon hereckého štábu na Screen Actors Guild Awards. V roce 2009 už ale s hereckým osazenstvem seriálu True Blood vyhrává cenu Special Achievement Award pro nejlepší herecký štáb na Satellite Awards.

Od roku 1993 je ženatý s Sharon Wix, se kterou má syna Andrewa. Dva roky působil v armádě a diváci si jej často pletou s hercem Traceym Walterem hrajícím podobné typy postav, s kterým jsou ale dobří přátelé.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Assassin's Fury
2015 The Griddle House
2009 Imps*
2008 Pěkně hnusný lidi
2006 Beyond the Wall of Sleep
The Treasure of Painted Forest
Zmizení ráje
2005 Wit's End
2004 Matrix hunter
2003 Bohové a generálové
Low Budget Time Machine, The
Muž se srdcem kovboje (TV film)
2002 Monkey Love
Never Get Outta the Boat
2001 Podtrh (TV film)
Smrt nečeká
2000 Stageghost
Stanley's Gig
1999 Nice Guys Sleep Alone
1998 Babylon 5: Třetí prostor (TV film)
Sorrow's Child
1997 George Wallace (TV film)
1996 Poslední zůstává
Věznice Andersonville (TV film)
Zálesák
1995 Hologram Man
Phoenix
1994 Nebezpečný klient
Přepadení na východě
Siringo (TV film)
1993 Havraní Tanec
Moskyti
Nejlepší přítel člověka
1991 Jednou se vrátí (TV film)
Rocketeer
The Giant of Thunder Mountain
1990 Zrcadlo, pověz mi...
1989 Deadly Weapon
1987 Dead Aim
Jsem uprchlý trestanec (TV film)
Last Man Standing
1986 Cesta Černého měsíce
Dalton: Code of Vengeance II (TV film)
Útěk v řetězech (TV film)
1985 Fletch
Streets of Justice (TV film)
1984 V žáru velkoměsta
1983 China Lake
Kdo bude mít rád mé děti (TV film)
Noční děsy
Osamělý vlk McQuade
Women of San Quentin (TV film)
1982 Blade Runner
Executioner's Song, The (TV film)
The Ballad of Gregorio Cortez (TV film)
1981 Na život a na smrt
Nebezpečný muž
1980 První dáma country music
Scared Straight! Another Story (TV film)
Seed of Innocence
1979 Cibulové pole
Savage Weekend
1977 Fight for Your Life
1976 Other Side of Victory, The (TV film)

TV seriály

2012 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Všichni chtějí vládnout světu (S05E09)
Na začátku (S05E07)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Rodinný spor (S07E11)
2011 Myšlenky zločince: Chování podezřelých (TV seriál)
Mike a Molly (TV seriál)
Dennis's Birthday (S02E02)
2010 Bar Karma (TV seriál)
Mike a Molly (TV seriál)
Peggy's New Beau (S01E24)
True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Devět zločinů (S03E04)
Mě to taky bolí (S03E03)
Krásně komplikované (S03E02)
další epizody (4)
2009 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Na druhé straně není nic (S02E12)
Šílenství (S02E11)
Opět povstanu (S02E09)
další epizody (7)
Ztraceni (TV seriál)
Je jako ty (S05E10)
2008 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Staneš se mou smrtí (S01E12)
Milovat znamená pohřbít (S01E11)
Čtvrtý muž v ohni (S01E08)
další epizody (9)
2007 Na doživotí (TV seriál)
Na vlastní oči (S01E04)
2006 Deadwood (TV seriál)
Řekněte mu něco hezkýho (S03E12)
Vedoucí postavení (S03E11)
Neustálé pulzování (S03E10)
další epizody (12)
2005 Deadwood (TV seriál)
Chlapec, ke kterému promlouvá země (S02E12)
Propustka pro šlapky (S02E11)
Krok vpřed, ale žádný zázrak (S02E10)
další epizody (12)
2004 Deadwood (TV seriál)
Zaprodán hříchu (S01E12)
Pevná chůze (S01E11)
Pan Wu (S01E10)
další epizody (12)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk se ožení (S02E15)
1996 Jumanji (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Bez mozku to nejde (S03E07)
1995 Santo Bugito (TV seriál)
1994 Babylon 5 (TV seriál)
Grál (S01E16)
Akta X (TV seriál)
Krev (S02E03)
1993 Návrat do Osamělé Holubice (TV seriál)
1991 Ženatý se závazky (TV seriál)
Nemocný Buck (S06E06)
1989 Osamělá holubice (TV seriál)
1982 Newhart (TV seriál)

Dokumentární

2000 On the Edge of 'Blade Runner' (TV film)

TV pořady

1988 Battle of the Network Stars XIX (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace