Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 1

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (339)

Kass 

všechny recenze uživatele

"Black as midnight, black as pitch, blacker than the foulest witch." Quenta Silmarillion nikdy zfilmována nebude. Přesto lze při troše fantazie spatřit v magickém lese, který nám představí "Legenda", odlesky kouzla Doriathu. Ostatně i princezna Lily, běžící přes zlatavě zelenou louku, ze všeho nejvíc připomíná nejkrásnější kresby Lúthien Tinúviel. Stejně tak doupě Pána temnoty jako by bylo odrazem ohnivých kobek samotného Morgotha v Angbandu. Tuším proč tento film neměl taký úspěch jaký by si zasloužil. Podle mě je příliš zasněný a neuchopitelný. Postrádá lidský prvek. Vždyť jedinou postavou, která není přímo pohlcena tou všeobjímající pohádkovostí je služka, která se sotva mihne na začátku vyprávění. Ridley Scottovi jde hlavně o krásu, a já jsem z toho co dokáže vyčarovat upřímně nadšený. PS : Český dabing a televizní formát obrazu 4:3 dokáže zabít téměř vše co je na tomto filmu krásné :( ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Hmm Ridley musel byť zrejme na drogách keď natočil takýto chaotický príbehový mišmaš. Navyše obsadením Cruisa do hlavnej úlohy si rovno podpísal ortieľ smrti. Oficiálnu verziu som nevidel tak nedokážem posúdiť nakoľko prerobená popová hudba celý film ešte viac zničila. Pôvodná Goldsmithova kompozícia síce postráda nejaký pamätnejší hudobný motív no k danému filmu sedí dobre. Čo mi však vyrazilo dych bola vyšperkovaná vizuálna stránka plná farieb a poetiky- skrátka pastva pre oči. O to viac zarazí dejová stagnácia a nesympatické škriatkovské postavy. Z Legendy sa mohla stať skutočná legenda fantasy žánru. A pritom stačilo málo- prísť so zaujímavejším a divácky prijateľnejším rodinnejším príbehom. Škoda, veľká škoda už len kvôli tej nádhernej výprave. Dokonalý príklad filmu v ktorom forma ďaleko prevyšuje obsah. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Fantasy s Tomem Cruisem, to je skoro do archivu, ale je to zároveň i dobrá fantasy, možná trošku příliš vizuálně temná na to, že to zas tak temnou atmosféru nemá, ale zároveň to tomu dodává docela takovovou strašidelnost a hlavně je skvěle namaskovanej Tim Curry coby Pán temnot, z něj de fakt srach a to se ve fantasy moc nevidí. Trosku mi to připomělo Nekonečný příběh, rozhodně to stojí za skouknutí ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise se krátce po smrti otce, kterého vinil z rozhozeného rodinného soužití, ocitl ve společnosti víl, skřítků a jednorožců, kdy v Londýně pod taktovkou Ridleyho Scotta natočil fantasy příběh, který se nakonec úplně nevyvedl. Cruise i další herci byli zavalení aranžmá a zvláštními efekty, jejich postavy i kvůli slabšímu scénáři zapadly, natáčení navíc provázely nehody – mnohá zranění, velký požár kulis, četné přestříhávání. Viděno už dávno, opětovné zhlédnutí si tak tahle vizuální pohádka zaslouží. A třeba se změní i hodnocení. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Efektní podívaná?!? Kde?? V těch papundeklových kulisách a béčkových stvůrách?? Ridley Scott natočil béčko druhé třídy, možná jako céčko by to bylo prvotřídní. Tom Cruise, velkej rohatec a plytký příběh + příšerné ztvárnění. K uzoufání triviální, nudné, bez kouzla, bez atmosféry. Dvě hvězdičky za jednorožce a hudbu Jerryho Goldsmithe (ačkoli se nejedná o jeho TOP dílo) a Tangerine Dream. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Herečce Mie Saře bylo na začátku natáčení pouhých 15 let. Uběhly ještě tři roky, než byla Legenda kompletně dokončena. (becki_tu)
  • Britská společnost kameramanů udělila v roce 1985 Alexu Thomsonovi za tento snímek cenu za nejlepší kameru. (Terva)
  • Celá lesní scéna během dotáčení vyhořela kvůli špatně umístěným barelům s benzínem, kterými štáb uměle udržoval oheň při vílím tanci. Když uviděl režisér Ridley Scott les lehlý popelem, řekl jen: ,,Jdu si zahrát tenis.'' (FAITH.BABE)

Reklama

Reklama