Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha třicátých let minulého století. Do nabité tramvaje nastupuje mladá hezká dívka. Rázem upoutá pozornost mládence, který nejen oceňuje dívčin půvab, ale hlavně se snaží nenápadně ukrást její kabelku. A tak se seznamujeme s jednou z hlavních postav filmu Smrt černého krále, s podvodníkem, kapsářem a vůbec podivnou existencí Josefem Kořínkem alias Pépim. Kromě něj je příběh zalidněn dalšími postavičkami z pražské periferie. Ve filmu pochopitelně nechybí ani rozšafný rada Vacátko a jeho nerozluční vyšetřovatelé Brůžek a Bouše. Mají smutnou povinnost - vypátrat vraha inkasisty Krále, jenž byl nalezen mrtev a jenž cestou z banky přišel o sumu, která by mohla zajímat spoustu lidí z jeho okolí... Námětem k filmu se stala povídka "Otec Goriot ze Záběhlic" z knihy povídek Jiřího Marka "Panoptikum hříšných lidí". Vedle představitelů populární pražské mordparty pana Vacátka - Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře - se ve filmu setkáte s Vlastimilem Brodským, Stanislavem Fišerem, Janou Brejchovou, Josefem Somrem a Antonií Hegerlíkovou. Uslyšíte i několik "staropražských" písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Kýčovitý barvotisk. 1) Plejádu z nejlepších českých herců angažoval budoucí národní umělec 49letý Jiří Sequenc starší do svého barvotiskového lehce kýčoidního obrázku staré Prahy. 2) Příběh rozsahem vhodný jako jedno z pokračování Hříšných lidí města pražského roztažený na dvojnásobek času je neobyčejně pomalý a proto i dost nudný. Slabé tři hvězdičky. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Nejslabší film s radou Vacátkem. Zbytečně dlouhé, nevtipné, nenapínavé. Většinu snímku jsem se nudil. Navíc víc než čtvrt filmu se rada Vacátko se svou partou ani na plátně neobjevil a já jsem byl nucen poslouchat rádoby smutný trachtát o životě a smrti rodinou zbídačeného inkasisty, který by se dal stáhnout do pěti minut. Zkrátka a dobře, Sequens tentokrát zklamal. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mordparta rady Vacátka je i na prahu nastupující normalizace stále ve výborné formě. Jako vždy jde o herecký koncert pomalu odcházející generace těch nejlepších českých herců... Parta ze ,,čtyřky" je tentokrát ochuzena o pana Mrázka a dostává se před zapeklitý případ, kde podezřelých je až příliš mnoho a který je v brilantní metafoře ke konci filmu reprodukován coby partie šachových figur. Detektivka Jiřího Sequense se, jak je u něj zvykem, dotýká toho nejsmutnějšího v lidské povaze - hrabivosti a nekřesťanského mamonu po penězích, ve své stylizovanosti je ale až příliš realistická... ,,Koukejte, pane Brůžek, udělejte, co vám říkám a neptejte se po spravedlnosti..." Podobné filmy a seriály: Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior, Štědrý večer pana rady Vacátka, Hříšní lidé města pražského, Panoptikum města pražského, Hříšní lidé města brněnského ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Smrt černého krále mi seriál ze všech filmů asi připomíná nejvíc. Hodně rozmanitejch postav, menší i větší lumpové, ochlastové, vychcánci, rodinní příslušníci... - jsou zajímavý a propletený, a nic nakonec nemusí bejt tak, jak se na první pohled může zdát. Herci jsou tradičně skvělí (Kemr, Brodský, Somr, Fišer, Moučka...), tradiční je i Brejchová se svym občasnym tradičnim přehrávánim. Občas mi přišel zbytečně nepřehlednej řetězec firemně/rodinnejch vtahů a jejich propletenců, různě překříženejch vazeb a motivů, ale to je tak jediná zásadnější věc, kteoru bych zmínil jako negativum. A zase se budu opakovat, ale Liška je prostě génius a pokud neni našim vůbec nejlepšim filmovym skladatelem, pak jednim ze tří určitě. Ta jeho hudba a hudební čísla (se Zímou, Nerušilovou apod.) Hříšný lidi včetně všech těch pěti navazujících filmů odpaluje někam úplně jinam, o ligu dál. I Smrt Černého krále. Jen toho Kemra mohli naučit na tom klarinetu hejbat prstama aspoň do rytmu melodie, a nebo ho prostě míň zabírat. ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Proč ne. Není to sice to nejlepší, co nám kdy rada Vacátko a jeho mordparta předvedli, ale pořád je to moc pěkná detektivka, která ční vysoko nad těmi ze současné produkce. Pro období první republiky mám odjakživa slabost stejně jako pro dobré herce. A těch je tady více než dost. Jen tak na okraj, kdy se vám tak podaří vidět mladého Josefa Somra? ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Približne v 35. minúte filmu, keď sa Král, študent, záhradkár a klarinetista vracajú v noci každý domov, je vidieť v diaľke za rodinným domom záhradkára vytŕčajúci veľký kus paneláka. (Gareth_Jones)

Reklama

Reklama