Reklama

Reklama

Obsahy(1)

To, že je paranoidní, neznamená, že po něm nejdou… nebo po jeho ženě... Hrdina hry Jan (I. Řezáč) je přesvědčen, že je obětí soustředěného špehování a psychického nátlaku. Jeho žena Pavla (Z. Adamovská) se obává o jeho duševní zdraví, a proto se obrátí s prosbou o radu a pomoc k spisovateli a disidentovi Tischerovi (F. Husák) a jeho ženě (J. Štěpánková). Tischer je však sám sledován StB, a protože Pavla před časem pro něho opisovala jeho texty, vzbudí podezření, že pro něj pracuje i nadále. Je kontaktována, vyslýchána, styky s Tischerem popírá. Mezitím je díky Tischerovi Jan hospitalizován na psychiatrii, neboť skutečně trpí bludy… V roce 1990 byla v Československé televizi podle scénáře Milana Uhdeho realizována inscenace, v níž zúročil své působení v disentu. Je to hra o dvojím šílenství. Jedno je psychické, druhé je šílenství moci, která násilně zasahuje do nejniternějších práv a svobod člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Aky 

všechny recenze uživatele

Nějak se to s odstupem let stalo až protivně tendenční a plakátové. V době vzniku to asi působilo jinak - lépe. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nenadchne ani nenudí. 1)  Zajímavý námět odráží psychické rozpoložení, v němž se někteří disidenti ocitli v roce 1977, kdy budoucí ministr kultury a pozdější předseda Poslanecké sněmovny Milan Uhde hru napsal._____ 2)  Skromná televizní inscenace neoslní, nudí přiměřeně okolnostem a celkově nezanechá výrazný dojem._____ 3)  Totéž lze říci i o 35letém štíhlém Ivanu Řezáčovi (paranoidní Jan) či o 26letém Ivanu Trojanovi (mladší vyšetřovatel StB). Snad nejlépe si mezi herci stojí Jan Vlasák (žoviální starší vyšetřoval StB). Ju? ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Nešťastný počin Milana Uhdeho, který ve hře spojil jako manžele paranoidního schizofrenika s opisovačkou spojenou s disidentem. Nepravděpodobný scénář navzdory dobrému obsazení nefunguje a lze se na to dívat jen s útrpností. Trochu to omlouvá horečnatost těsně polistopadové doby, která se takto vypořádávala s minulým režimem. Za herce navyšuji. /Po roce 1989 už Uhde nic pozoruhodného nevytvořil, s výjimkou Zázraku v černém domě/. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Točilo se v Praze Malešicích. (sator)

Reklama

Reklama