Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Učitel František Kmoch je suspendován, protože po nocích hraje na tancovačkách nebo komponuje. V Kolíně sestavuje kapelu a jeho příznivec baron Hrubý mu dopomůže k veřejnému vystoupení. Jeho hudba se zalíbí nejen doma ale i ve světě...
Ačkoli životopis proslulého kolínského kapelníka a skladatele Františka Kmocha lze označit za idylu, na počátku německé okupace získal výrazně jinotajný ráz - diváci v něm odečítali oslavu české kultury i nepoddajných českých povah. Rádi mu odpustili ateliérový rozměr, protože ve třech premiérových kinech slavil mimořádné úspěchy. Na stříbrná plátna se triumfálně vrátil i po válce - navštívily jej téměř čtyři miliony lidí! Snímek, v němž zaznějí nejznámější Kmochovy písničky, patří mezi nejlepší díla, jaká Vladimír Slavínský režíroval. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Jaroslav Marvan (baron Hrubý) se v knize svých vzpomínek usmíval, jak se na tomto filmu později projevovala určitá ješitnost jeho režiséra Vladimíra Slavínského: "Nad každým svým filmem býval doslova u vytržení. Stejně tak, když ho lidé obdivovali. Na zmíněném snímku To byl český muzikant si velmi zakládal. Kdykoliv se před ním zavedla řeč na jeho filmy, věděl jsem, že nastane okamžik a on se zeptá někoho z přítomných, zda viděl jeho Kmocha. Snad tímto filmem poměřoval všechny ostatní. Kdo neviděl Českého muzikanta, měl to u něho rozlité. Byl přesvědčen, že tohle jeho dílo musí každý znát. Seděli jsme například uprostřed společnosti v restauraci pražského hotelu Opera. Přisedl si i pan hoteliér. Popíjelo se a povídalo, přišla řeč i na filmy a najednou se Slavínský obrátil k onomu zdvořilému panu hoteliérovi a vypálil na něho otázku: 'Viděl jste Kmocha?' Hoteliéra evidentně zaskočil. Slavínský pozoroval jeho rozpaky. 'Mám na mysli svůj film To byl český muzikant.' Hoteliér nervózně drmolil, jak je obtížné při jeho povolání chodit do biografu. Pozoroval jsem, jak Slavínský netrpělivě poklepává prsty na desku stolu. A znovu s dávkou nedočkavosti k hoteliérovi: 'Viděl jste ten film?' V tu chvíli jsem za Slavínského zády ukázal hoteliérovi tři prsty. Upřel na mě nechápavé oči, vzápětí však zřejmě porozuměl mému gestu, usmál se a povídá Slavínskému: 'Samozřejmě, pane režisére, že jsem váš film viděl. Dokonce třikrát.' Slavínský se v tu chvíli rozzářil: 'Vidíte, pánové, do kina chodí pan hoteliér pro zaneprázdnění málokdy, ale Kmocha viděl třikrát!' Poručil láhev šampaňského a se zalíbením pohlížel na hoteliéra, který mu patrně způsobil největší radost večera." (NIRO)
  • Premiéra proběhla 9. února 1940 v kinech Adria, Amerika a Hvězda. (Cucina_Rc)
  • Jaroslav Vojta získal za ztvárnění role Kmochova otce v roce 1940 Národní cenu. (Marthos)
  • V Brně byl film na policejní příkaz předčasně stažen. (hippyman)
  • Během 16 týdnů pražského premiérového nasazení docházelo k národnostním demonstracím diváků. (hippyman)
  • Příjezd vlaku byl natočen na nádraží, ovšem perón byl postaven v ateliéru. (Elisebah)
  • Kinematografický časopis Filmový kuriér udelil v roku 1940 Vladimírovi Slavínskému zlatú medailu za najúspešnejší film roku. (dyfur)

Reklama

Reklama