Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S humorem, satirickou příchutí i s nádechem nostalgie líčí tato hořká komedie peripetie malého divadelního souboru (Divadla starých forem), který má sice úspěch u publika, ale zároveň i stálé potíže s nadřízenými orgány. Zachycuje usídlování divadla na nové "štaci" v nevyhovujícím sále periferního kulturního domu, průběh zkoušek nové hry i její premiéru, ale také epizody ze zákulisí. Značný prostor tu mají ukázky z her repertoáru Divadla Járy Cimrmana (Němý Bobeš, Akt, Dlouhý, Široký a Krátkozraký, Dobytí Severního pólu, Cimrman v říši hudby, Vizionář), ačkoli tu jméno fiktivního slavného génia ani jednou nepadne. Film vychází ze skutečných situací, není v něm (kromě her) nic vymyšleného. Odehrává se celý v prostorách kulturního domu a jeho těsném okolí. Hlavném dějištěm je pak stísněné zákulisí, kam ovšem doléhají i ozvuky všedních starostí protagonistů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

Falcor 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovský humor - všem známý, leč neopakovatelný, inteligentní, bránici nebezpečný. Pár filmových ran konančům a době, kterou tak úspěšně mrvili, to již také leckdo nejednou viděl - většinou to o velké legraci nebylo. Ale vzájemná kombinace v Nejisté sezóně, to je jistota toho nejlepšího z obojího. A na své si přijdou i vyhranění fandové divadelní tvorby Smoljaka, Svěráka... Čepelky, Bruknera,..... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ja som nikdy akosi nedokázal oceniť to satiricko-komicko-konšpiračné cimrmanstvo Ladislava Smoljaka a Zděňka Svěráka. Viem, že v Čechách sa z toho stal doslova kultový fenomém. Jára Cimrman prakticky zľudovel. No u nás na Slovensku si to našlo len hŕstku skalných priaznivcov. Ja medzi nich rozhodne nepatrím. Avšak snímok "Nejistá sezóna" z roku 1987 sa mi natrvalo vryl do pamäti. Je to veľmi zaujímavo spracovaná téma boja s absurdnou komunistickou cenzúrou, s ktorou sa museli potýkať členovia malého dramatického divadelného súboru. **** ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Dokument. Krom cimrmanologů (včetně jejich pomvědů) hrajících zde sebe samé (srov. též příjmení Špaček nebo Melichar) vidím jen samé neznámé herce (včetně jistého Karla Kachyni) hrající šedivé lidi (z nichž zvláště hodná paní provozní je famózně autentická) v šedivém městě, šedivém sále, šedivých chodbách, šedivých kancelářích . Vypustil bych tu nudnou pasáž s těmi čísly. Zvedněte tu rukavici! ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Dnes již kultovní satira – anebo chcete-li divadelní terapie Cimrmanovského spolku – která svou teatrálností předčila onu despotickou dobu – odtud název 'Nejistá sezóna'. Tvůrčí duo Smoljak/Svěrák dokázalo využít esenci subžánru mystifikačního filmu jako málokdo. Zlatý prciny! ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Je mi fuk, jestli je tohle film, dokument, vystříhaný záběry či co. Je to neskutečně vtipný "snímek" o který by rozhodně pro všechny cimrmanovské fandy byla škoda se ochudit. Jak to bývá, komedie je tu provázaná s vážnou linkou, jak to bývá, tak to funguje dokonale a jak už to u cimrmanů bývá, je to ohromná švanda. A ty střípky ze zákulisí prostě miluju. "Až půjdu přes Most Karla do Divadla Národa na Stěnu Čerta, uznám, že jste zvítězili. Ale bude to vítězství Pyrrhy." ()

Galerie (8)

Zajímavosti (43)

  • Ačkoliv je děj filmu situován do roku 1983, můžeme v něm spatřit postavu protagonisty Františka Petišky (Josef Vondráček), známého též jako František Vinant (zemřel v roce  1980 na infarkt), nebo hru Dobytí severního pólu, poprvé uvedenou až v roce 1985. (Kroup4)
  • Ačkoliv se má děj odehrávat v roce 1983, stěžejním motivem celého filmu je příprava premiéry jednoaktové hry "Vizionář". Během filmu je několikrát zmíněno, že hra musí mít premiéru do konce roku, jinak budou vyššími místy zaraženy dotace. Hra "Vizionář" měla ve skutečnosti premiéru 20. dubna 1977. (Dinsberg)

Související novinky

Letní filmová škola se blíží

Letní filmová škola se blíží

19.07.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, představí v sekci Ikona méně známou tvorbu i nejzásadnější snímky rakouského režiséra, držitele dvou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno