Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (731)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď som si vyberal, čo z českých legiend sa dostane do mojej top 10, neváhal som ani chvíľu. Najlepšia česká komédia všetkých čias, v tesnom závese ostáva len Dedičství. Nával vtipných a pritom nevulgárnych situácií dostane nejedného do kolien. Takto sa točí pravá komédia. Abrhám v životnej roli a nikto by ho asi nemohol nahradiť. On sa stále hodil na takého trochu úlysného podvodníčka a lámača ženských sŕdc. Svěrak skvelý scenáristicky a herecky v jednom. Film je voľne dostupný na youtube a vždy si ho len tak pozriem, pretože neskutočne dvihne náladu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovský fenomén v československé kinematografii osmdesátých i sedmdesátých let zanechal výraznou stopu. Nenápadná skupinka z nealkoholické vinárny v Malostranské besedě vnesla do normalizační kinematografie nadhled, schopnost sebeironie a novou formu dosud neznámé hravosti. Bezděčná - a výnosná - mystifikace, kterou jinak slušně vychovanému, ale ne dobře placenémuži s rodinou přihrála náhoda, rozpoutává řetězec gagů, slovních obratů a především jednu z nejlepších úloh, ale i výkonů jednoho z nejvýraznějších současných českých herců starší generace. Proslulá honička vrchních obohatila i tak bohatý karlovarský genius loci o nový prvek, bohatý příběh. Moralita, která z takto rozehraného tématu mohla hrozit, se prostě nekonala. To, co se koná, je zážitek i úlevný, i blažený, i hladivý. Vždyť přece Svěrák a Smoljak ... cimrmani jsou. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Navzdory predestinaci dobou svého vzniku natočil autorský tandem Ladislav Smoljak (režie) a Zdeněk Svěrák (scénář) nadčasovou a geniální tragikomedii, v níž zúročili většinu svých předností. Smoljakova nenápadná režijní práce (málokdo ho vnímá a oceňuje jako režiséra - neprávem) a hlavně scénář Zdeňka Svěráka (dle mého názoru nejlepší žijící český scénárista) postavený nejen na humorném nadhledu a vtipných replikách, ale i na věcech závažných (krize středního věku, vnitřní nesoulad ideálů a praktického života, nesnesitelná lehkost bytí ženatého donchuána...), jsou spjaty implicitně s estetikou divadla Járy Cimrmana - důraz na civilnost, nenápadnost, verbální charakter snímku, převažující optika mužského světa, nemluvě o provázanosti explicitní (herecky je obsazen téměř celý ansámbl). Všemu ovšem dominuje herecký výkon a vizáž Josefa Abrháma, na jeho charismatu a hereckém mistrovství stojí celá umně budovaná stavba filmu. A Abrhám je velký herec, pracuje s minimem výrazových prostředků, často hraje jen proxemicky, mimikou a gesty... Jeho mlčenlivý, zkroušený, jakoby vnitřně zlomený uhrančivý výraz doslova vystupuje nad rámec filmu... Nedílnou součástí snímku je i vynikající a koloritu filmu odpovídající hudební složka Jaroslava Uhlíře, jeho nostalgií prostoupený Severní vítr přesně koresponduje a dotváří tragikomické vyznění filmu (navíc již zlidověl stejně jako většina replik z pera Zdeňka Svěráka - ta koncentrace ,,hlášek" je skoro až neuvěřitelná). Za pozornost stojí jistě i hold němé grotesce vzdaný v závěru filmu - hromadná honička číšníků po kolonádě v Karlových Varech jako by z oka vypadla z nějaké taškařice němé éry...jen místo strážníků se tu honí číšníci... Umně krásný, vtipný i dojemný film, který možná odráží i cosi z typicky českého národního charakteru... ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Tento film som už videl nespočetnekrát a stále sa mi páči. S postupom času si vychutnávam práve drobné nenápadné a o to vtipnejšie detaily. Dvojica Svěrák - Smoljak plodí jednu komediálnu parádu za druhou. Jedna z najlepších českých komédií, bez ktorých si už Silvester, či Vianoce v TV ani neviem predstaviť. ()

topi 

všechny recenze uživatele

" Severní vítr je krutý, počítej lásko má s tím, k nohám Ti dám zlaté pruty, nebo se vůbec nevrátím..." Geniální spolupráce Svěráka a Smoljaka vyústila v nahláškovanou a nezapomenutelnou komedii o falešném vrchním v nepřekonatelném podání Josefa Abrháma. Tohle je klenot, kde každá scéna je nezapomenutelná. A jako exkurze po nejen pražských hospodách osmdesátých let je to také jedinečný dokument. Můžu se donekonečna na tento film dívat znovu a znovu a vždycky se bude perfektně bavit! Miluju tyhle komedie! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (95)

  • Ve filmu se zmiňuje nápoj Vinea. Vinea je značka syceného nealkoholického nápoje vyráběného z hroznového moštu. Vineu namíchal kolektiv slovenských vinařských odborníků v roce 1973. Vinea získala řadu ocenění. (sator)
  • Josef Abrhám (Dalibor Vrána) odpovie na otázku Dagmar Patrasovéj (Manuela), ktorá sa ho spýta, aké auto je jeho, že vlastní Saaba. V dobe natáčania filmu stálo toto auto v Československu v najlacnejšej verzii 125 000 Kčs a v najdrahšej 132 000 Kčs. V tej dobe išlo o najdrahšie zahraničné auto dovážané zo západu. (Raccoon.city)
  • Jan Němeček (Honzík, syn Vránových) si dlho pamätal, že za svoju rolu dostal ako honorár od produkcie stolný hokej za 76 Kčs. Až neskôr sa dozvedel, že rodičia za jeho rolu inkasovali asi 1600 Kčs. Za honorár mu kúpili šaty, topánky a ďalšie veci. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama