Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (731)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Z Vás bude mít paní taky radost..." Jeden ze zlatých vrcholů české filmografie. Josef Abrhám jako skvělý a nepolapitelný vrchní. Nadčasový film plný humoru, který baví i po několikátém shlédnutí. Najde se zde plno Cimrmanologů ve vedlejších i hlavních rolí. Neboť film skvěle kočíroval sám Ladislav Smoljak. Já i když jsem to viděl tolikrát, tak se stejně u toho skvěle bavím. Ten humor neztratil nic ze svého kouzla a rád si oblíbené hlášky zanotuji spolu s autory. Zkrátka výborná česká komedie. Tohle je typická a skvělá Svěrákovina! (88 %) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Legendární komedie, kterou jsem nikdy asi celou neviděl. Tedy až doteď. Je to nádherná svěrákovina která se pyšní hláškami, jež budete znát, i když jste film neviděli. Těžko se tomu dá něco vytknout, protože i ten konec k tomu sedí. Přece takového člověka nenecháte jen tak uniknout. Hromadná scéna běhu vrchních je výborná. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film o jedinečnej udalosti, ktorá naberá dávku vtipu a vychcanosti. Má skvelé obsadenie, avšak nudí svojím prevedením. Nikdy som nechápal ten beh vrchných čašníkov, ktorí bežali ako stádo, ale ani nevedeli kam bežia. Skrátka toto bol asi prvý kapitalista medzi nimi, bol to klamár a podvodník, či milovník žien, ako film je to dôstojné a patrí do Československej a Českej histórie, lebo patrí k tomu lepšiemu a nezabudnuteľnému. Neviem, čím je toto hodnotenie tak nafúknuté, či tu nie je snaha prilepšiť domácej tvorbe, ale svoju kvalitu to má a u mňa tesne pod štyrmi hviezdami, kedže som si k tomuto filmu nevytvoril nejaký extra vzťah a je pre mňa skôr bežný. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepsi film Josefa Abrhama a jeden z nej od Smoljaka a zaroven jedna z nejlepsich ceskejch komedii. Film ma dobrej napad a dokaze porad prichazet s necim originalnim, je tu neskutecny mnozstvi hlasek, pribeh hezky odsejpa a je to fakt skvela zabava. Akorat zaverecnej beh cisniku byl mozna krapet prehnanej, ale jinak je film bezchybnej. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"A VY CHCETE CO?" - "POHLAVNÍ CHOROBY." - "NEMÁME, NEVEDEME." - "A NEVÍTE, KDE BYCH JE SEHNAL?" Můj zdaleka nejoblíbenější Svěrák, který má asi ze všech jeho scénářů největší švih a také nejlepší (Uhlířovu) hudbu, která mu dodává jak na spádu, tak na dojemnosti. Ve středu dění opět tradiční svěrákovský proutník, který je tu s odzbrojující drzostí stavěn do role frustrované oběti, která ale přitom doplácí jen na to, že si celý život užívala. Vynikající Abrhám, záplava hlášek a nezapomenutelná historka o praseti v žitě. Coby připomínka nedostatků českého pohostinství bude ten film aktuální vždycky. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (95)

  • Odkaz na film se dostal i do právnických učebnic jako výstižný příklad nezmocněného jednatelství dle § 430 odst. 2 občanského zákoníku, kdy podnikatele zavazuje i jednání jiné (cizí) osoby v jeho provozovně, je-li zákazník v dobré víře, že tato cizí osoba je k jednání za podnikatele oprávněna. (general_D)
  • Josef Abrhám (Dalibor Vrána) odpovie na otázku Dagmar Patrasovéj (Manuela), ktorá sa ho spýta, aké auto je jeho, že vlastní Saaba. V dobe natáčania filmu stálo toto auto v Československu v najlacnejšej verzii 125 000 Kčs a v najdrahšej 132 000 Kčs. V tej dobe išlo o najdrahšie zahraničné auto dovážané zo západu. (Raccoon.city)
  • Ve scéně se šatnářkou namluvil rozhlasové informace Federální kriminální ústředny Jan Rosák. (Skladatel)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama