Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý anglický šlechtic Richard Bancroft (R. Hrušínský nejml.) se na obchodní cestě ocitne i se svým strýcem Archibaldem (P. Nárožný) v Praze. Zde se seznámí s tajemnou krasavicí Olivií (I. Bartošová) a okamžitě se do ní zamiluje. Proto rád přijme pozvání na maškarní ples jejího opatrovníka, hraběte Kronberga (V. Preiss). Jenže postupně si mladík uvědomí, že dívku a její přátele vídá jen v noci. Odhalení tohoto tajemství na sebe nenechá dlouho čekat – ukáže se, že hrabě Kronberg ve svém sídle vládne početné skupině upírů, kteří si vyhlížejí nevinné oběti. Jednou z nich má být i Richard. Boj s krvežíznivými nočními bytostmi bude o to těžší, že na zabíjení upírů zdaleka neplatí všechny metody, o kterých se píše v knihách. Naštěstí je tu ještě Olivie, která se do Richarda také zamilovala… (Česká televize)

(více)

Recenze (304)

magratha 

všechny recenze uživatele

Film,který jsem viděla už alespoň pětkrát a stále se u něj dobře bavím. Naprosto úděsná Ivetka, neohrabaně roztomilý Hrušínský a neodolatelný a nezapomenutelný Preiss. Myslím, že tato česká komedie se může pyšnit nejen vtipnými hláškami (které cituji s velkou oblibou v nejrůznějších situacích), ale i naprosto uvolněnou atmosférou, která se jen tak u českých parodujících filmů nevidí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se na tehle film rád podívám i po letech a některé scény mne stále pobaví (česnek, ples) a i té Ivetce to tehdy slušelo, a taky vzpomenu, jak jsem jako mladičký novinář byl dvakrát na natáčení kvůlivá reportáži (a jednou se svou tehdejší slečnou), tak dávám čtyři hvězdičky. Popravdě mi to přijde i zábavnější než Polanského Ples upírů a Soukup dokázal využít lokality nejen pražské podobně jako v Romanetu. ()

Reklama

movieband 

všechny recenze uživatele

Skvělá česká hororová komedie. Bohužel brutálně podhodnocená a nechápu proč. Zpracování upírů ? Skvělé. Obsazení do rolí ? Taky sedlo. Hlavně Viktor Preiss jako hrabě Kronberg. Vtip ? Smál jsem se skoro pořád. Absolutně nechápu hodnocení ostatních. I ta atmosféra a kostýmy byly efektivní a dodávali zpracování a zasazení příběhu do této doby. Chrápání Petra Nárožného no to bylo něco. No a ještě abych obhájil plný počet. Tak 1* je za zpracování. 2* je za atmosféru. 3* je za vtipné scény a hlášky. 4* je za hororové prvky no a 5* je za zpracování upírů a pro Viktora Preisse. Nejlepší hláška ? Spi dál spadla mi postel. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Kdyby se mezi žánry nepřeskakovalo jak po křídovém panáku, hudební doprovod by byl rozmanitější a vyškrtla se postava Vladimíra Marka (tvůrci si asi hodně oblíbili Arnoštka z Vorlova "Kouře", okatá podobnost je hodně slabé slovo), jednalo by se o bezchybný celek. Ale i v současné podobě mi film vyhovuje, především díky na Soukupovy poměry nezvykle kvalitnímu obsazení - slizce působící Viktor Preiss (rozhodně by stálo za to jej využívat v hororech či psychothrillerech častěji), tradičně vtipný Petr Nárožný, dále zaujali také Luděk Kopřiva či Miroslav Táborský... Titulní postavy naopak nejsou hlavním kladem snímku, ale s ohledem na zaměření příběhu se dají tolerovat, Bartošová není o nic méně krásnější než Sharon Tate... Tím jsem se dostal k často zmiňované podobnosti s "Plesem upírů". Sice jsem jej ještě neviděl, nicméně si myslím, že se jedná o podobnou poctu jako následující Soukupův "Byl jednou jeden polda". Tato komedie se sice chvílemi jeví jako kopie Policejní akademie, pak ale přijde moment, z kterého zjistíte, že sami tvůrci takto pojali film ZÁMĚRNĚ (kazety se sérií PA -> zmínka o transylvánském hraběti Polanském), byť Soukupův tým poprašek naivity nesetře. I když jsem úvodem psal, že není chvílemi jasné, za jaký žánr by se měl snímek označovat, musím uznat, že hororové scény mají i na tuzemskou nízkorozpočtovost patřičný říz a řadí se k tomu lepšímu, co se kdy v rámci žánru u nás natočilo (především všechny scény odehrávající se na židovském hřbitově). Celkem chápu, že určitá část diváků při vyslovení režisérova jména má tendence chovat se stejně, jako zde postava Luďka Kopřivy, ale dle mého soudu se nejedná o špatné dílo a relativní napětí spolu s již několikrát zmíněným obsazením (dovedu si představit, co by s tímto snímkem dovedli udělat Sypal, Tofi aj.) si vysluhují standartní čtyři hvězdy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Půjdu proti všem co tu nadávají na Soukupa. Mám totiž pocit, že tu hodnotí jeho dílo jako celek, jenže zde je řeč o konkrétním filmu. Ačkoliv ani mně jeho tvorba nepřipadá nějak zázračná a nejmladšího Hrušínského také moc nemusím, Svatba upírů je prostě skvělá. Hodně tomu pomohli herci, evidentně si natáčení užívali. Pokud je Karel Heřmánek nejlepším filmovým Luciferem a Josef Dvořák nejlepším pohádkovým vodníkem, pak Viktor Preiss je stopro nejlepším naším upírem! Všichni hráli skvěle a nemá cenu je tu jmenovitě hodnotit. I ta Džambulka tehdy ještě vypadala k světu byť už tehdy byla dabovaná.. :-). Velmi se mi líbila ta barokní atmosféra, konec konců osmnácté století bylo obdobím kdy u nás upírské a čarodějnické mánie dostoupily vrcholu. Staré a židovské město poskytlo ideální kulisy upírské Praze. Takže ať si tu někdo mává odpady, já dávám 4 svěcené střibrné kule ! * * * * ()

Galerie (10)

Zajímavosti (14)

  • Závěrečná (titulková) píseň „Já se vrátím“, zpívaná Ivetou Bartošovou, je česky otextovaná skladba „Sbor Židovských Otroků“ z opery „Nabucco“ Giuseppe Verdiho, kterou můžeme nejen slyšet, ale i vidět v originále ve filmu Akumulátor 1 (1994). (Petsuchos)
  • Natáčelo se na zámku ve Valticích nebo také na zámečku Bzí, nedaleko Týna nad Vltavou. Také se natáčelo na zámku Hořín, konkrétně scéna domu u Golema a přilehlého hřbtiova, který si filmaři postavili zcela sami jen pro účel tohoto filmu. Vjezd do dvoru hlavního sídla upírů je pak Clam-Gallasův palác na Praze 1 v Husově ulici. (M.B)
  • Viktor Preiss ve filmu prohlásí: „Buďte rádi, že nežijete v Transylvánii. Hrabě Polanski mi vyprávěl, že za rok tam vysáli jediného ubohého dřevorubce.“ Jedná se o odkaz na režiséra filmu Ples upírů (1967), Romana Polańského. (mjech)

Reklama

Reklama