Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý anglický šlechtic Richard Bancroft (R. Hrušínský nejml.) se na obchodní cestě ocitne i se svým strýcem Archibaldem (P. Nárožný) v Praze. Zde se seznámí s tajemnou krasavicí Olivií (I. Bartošová) a okamžitě se do ní zamiluje. Proto rád přijme pozvání na maškarní ples jejího opatrovníka, hraběte Kronberga (V. Preiss). Jenže postupně si mladík uvědomí, že dívku a její přátele vídá jen v noci. Odhalení tohoto tajemství na sebe nenechá dlouho čekat – ukáže se, že hrabě Kronberg ve svém sídle vládne početné skupině upírů, kteří si vyhlížejí nevinné oběti. Jednou z nich má být i Richard. Boj s krvežíznivými nočními bytostmi bude o to těžší, že na zabíjení upírů zdaleka neplatí všechny metody, o kterých se píše v knihách. Naštěstí je tu ještě Olivie, která se do Richarda také zamilovala… (Česká televize)

(více)

Recenze (304)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Jsem na vážkách mezi 2 a 3*. Na jednu stranu je to docela povedená česká komedie, na druhou je místy neskutečně stupidní. Rudolf Hrušínský nejml. je zcela odpudivý a tu košili si ve filmu opravdu svlékat neměl. Iveta Bartošová tam toho moc nenamluvila ani nenahrála, ale furt hezky vypadala a usmívala se. Film tedy stál především na hereckých výkonech Nárožného, Preisse a Táborského, kteří se svých rolí zhostili skvěle. Celé to má i docela rychlý spád a furt se něco děje, nejsou tam hluchá místa, má to atmosféru Prahy 18. století a když to tak sepisuju, tak jo.. jsou to ty 3*. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Moje soukromé guilty pleasure, na které - pravděpodobně hlavně pod vlivem nostalgických vzpomínek z dětství - svým způsobem nedám dopustit. Místy je ten film samozřejmě blbý až hrůza (jak jinak, když to natočil režisér dementní trilogie o majoru Maisnerovi) a nejvíc mě tam asi mrzí, že je to vykrádačka Plesu upírů (dokonce jaksi podivně přiznaná, neb Viktor Preiss v jedné scéně pronáší následující repliku: "Měli byste vidět, jak to vypadá v Karpatech. Hrabě Polanski (!) mi vyprávěl, že za celou zimu tam vysáli jediného vychrtlého dřevorubce!" - to je podle mě skutečně nevtipné, a scenárista si tu trapnost mohl odpustit). Pak je tu ale spousta ale! A to především - kromě výtečných lokací, hudby a kostýmů - fantastické obsazení: naprosto dokonalý Petr Nárožný, perfektní Miroslav Táborský, nezapomenutelný Viktor Preiss, a spousta dalších, a pak především a v první řadě nadpozemsky nádherná Iveta Bartošová, která zde ve svých tehdejších 27 letech zazářila, a která si musí svou tvářičkou prostě získat každého. Herecky je to sice bída, ale to je zde úplně vedlejší - když jsem ten film viděl někdy v devadesátkách poprvé, zahořel jsem k ní okamžitě prudkým citem, a myslím, že to pořád někde vespod mě žije, a nutí mě to vnímat tento film i dnes - kdy jsem ho viděl snad stokrát a znám ho v podstatě nazpaměť - s velkorysou blahosklonností - obzvláště když si člověk vybaví, jak IB smutně skončila, a jak mnohem horší české filmy měly tehdy teprve přijít. Nedostatky tohoto filmu jsou zřejmé, ale neupírejme mu i jeho klady. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Neupustila kapesníček. Byl jsem bezradný." Zajímalo by mě, jestli se u tohohle filmu Ladislav Špaček řeže smíchy a nebo skřípe zubama. Je lehké ten film odsoudit jen kvůli pár jménům, ale tady Soukup moc dobře věděl, co dělá. A udělal to dobře. Natočil příjemnou a zábavnou upírskou komedii, která ke konci trochu ztrácí dech, ale rozjezd je parádní. 3.5* ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Filmu se nedá upřít skvělá výprava a krom toho špičkové obsazení. Když jsem byl malý, tak se mi film moc líbil, ale teď s odstupem času mi tam neskutečně vadí mladý Hrušinský - zejména to jeho vyprávění. Také si říkám, proč padlo rozhodnutí udělat z toho komedii, protože tento film a herci měli na to udělat z toho opravdový horor. Ale i tak je to velmi povedený a neopakovatelný počin… ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tuto upírskou komedii jsem si z doby uvedení příliš nepamatoval. Měl jsem jen neurčité tušení, že byla nudná. 1) A vskutku. Hezké, i když neoriginální téma, s příjemnými herci, se režisérovi podařilo ztvárnit tak, že jsem u obrazovky málem usnul._____ 2) Nejmladší z Hrušínských (23 let) pro mě nadále zůstává úspěšným hercem jediné role (Diskopříběh 1)._____ 3) Za pozitivní zmínku však stojí věru příjemné stylové prostředí barokní Prahy. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (14)

  • „Realizačně náročný film, ale pro mě nádherná práce. Odjakživa jsem měl rád upírské příběhy, takže jsem si splnil svůj sen. Pár let mi ale trvalo, než se mi podařilo sehnat peníze,“ uvedl režisér filmu Jaroslav Soukup. (SONY_)

Reklama

Reklama