Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Winona Ryder, Ethan Hawke a Ben Stiller ve smutně romantické komedii o mladé generaci odchované seriálem Melrose Place, o hledání zaměstnání, lásky a smyslu života. Jako jeden z nejlepších absolventů vysoké školy by měla být Lelaina Pierce (Winona Ryder) předurčena k velkým cílům. Místo toho pracuje jako produkční asistentka nesnesitelného moderátora ranní televizní show (John Mahoney). Ve svém volném čase natáčí jízlivý a často až urážející videodokument o svých vrstevnících: promiskuitní spolubydlící Vickie (Janeane Garofalo), o Sammym Steve Zahn), který potlačuje svou přirozenou sexualitu, a o svém nejlepším kamarádovi Trayovi (Ethan Hawke), velmi nadaném rebelovi bez přirozené životní motivace. Lelaina se seznámí s Michaelem (Stiller), ambiciózním producentem, který chce uvést její dokument v televizi. Lelaina se rázem ocitne uprostřed podivného milostného trojúhelníku. Na jedné straně stojí zajištěný, materialistický Michael a na druhé věčně filozofující, přitažlivý Tray. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

IvoB 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se film tváří jako pohled do života mladistvých, s rádoby „cool“ postavami a provedením. Stále je to ale kýčovitá a ničím zajímavá romanťárna, která chvílemi ukrutně nudí. Neříkám, soundtrack se docela povedl, dívat se na to nějak dá a určitou generační výpověď to (alespoň zčásti) pravděpodobně má, ale nejedná se o nic, co by mě nějak zaujalo nebo co bych chtěl někdy vidět znovu. Docela zívačka – 2* (4/10). ()

imados 

všechny recenze uživatele

První režisérský počina Bena Stillera lze hodnotit velmi kladně. Podařilo se mu poutavě zachytit klíčové životní období přechodu ze studií do zaměstnání, což s sebou mnohdy nese hořkosti, zklamání a ztrátu ideálů. Winona jako vždy okouzlující, Ethan Hawke jako hloubavý intelektuál také přesvědčivý a trojlístek hvězd doplňuje protivný a nesympatický Michal v podání samotného režiséra. Všechno dobré, až na ten konec, ten mi připadal až příliš hoolywoodský. ()

Reklama

greetchen 

všechny recenze uživatele

Vidět to v devadesátých letech, možná hodnotím jinak. Dnes už má všechna ta rebelie trochu podivný patos, takže obsahovou stránku pominu. Zaujalo mě to ale obsazením. Ethan Hawke je tu rozhodně nepřehlédnutelný a má potřebné charisma, asi si s ním budu muset pustit ještě nějaký další film z té doby. Totéž bohužel nemohu říct o Benu Stillerovi, který je mi tu krajně nesympatický. A Winona Ryder je sice krásná a hraje dobře, nemohu se ale zbavit, že se od devadesátých let moc nezměnila a herecky nikam nepovyrostla. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Film plný nepochopitelných žvástů, které mají vytvářet dojem, že hlavní hrdinové jsou nespoutaní intelektuálové mladé generace. Škoda, že takhle mluví lidé v patnácti anebo zaostalí, popřípadě zfetovaní. "Všechno je to vesmííííír .... e?" Jinak dějová linie docela ušla, Winona jako vždy krásná a Ben Stiller ve vážné roli překvapil (v režiij snad ještě více). ()

Pat.Ko 

všechny recenze uživatele

Aj keď film sa snaží byť satirický a komentovať generáciu X, môže sa stať, že jeho odkazy a humor nie sú pre každého zrozumiteľné. Významy a narážky môžu byť pre niektorých divákov nepresné alebo zastarané. Na druhej strane, film môže byť tiež vnímaný pozitívne ako retrospektívny pohľad na dobu 90. rokov a na isté aspekty mládežníckej kultúry tohto obdobia. Hudba a niektoré scény filmu môžu byť považované za ikonické a emocionálne. Celkovo platí, že "Reality Bites" môže byť príťažlivý pre tých, ktorí majú nostalgický vzťah k dobe, v ktorej vznikol, ale pre iných to môže byť filmom, ktorý nesplní očakávania. 4/10 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (45)

  • Na prvom premietaní, keď publikum Berkeley v Kalifornii videlo logo Universal Pictures, väčšina z nich reagovali tak, že to vypískali. (Pat.Ko)
  • V roku 1991 dostal producent Michael Shamberg nápad natočiť film o ľuďoch vo veku 20 rokov. Čítal scenár s názvom „Blue Bayou“, ktorý napísala Helen Childress o špekuláciách v roku 1990. Páčilo sa mu to a stretol sa s ňou, kde mu v tom čase rozprávala o svojom živote a priateľoch a ich snahe nájsť si prácu počas recesie v Spojených štátoch. Tri roky písala a prepisovala scenár, čím vytvorila sedemdesiat rôznych návrhov. Childress sa rozhodla využiť svojich priateľov, ich osobnosti a skúsenosti ako základ pre svoj film. (Pat.Ko)
  • Podnik, kde sa Lelaina (Winona Ryder) a Troy (Ethan Hawke) stretnú krátko, je rovnaký ako ten, ktorý je teraz zatvorený a používa sa len na natáčanie, Johnie's Coffee Shop na Wilshire Blvd v Los Angeles. Bol tiež využitý v Gauneri (1992), filme bratov Coenovcov Big Lebowski (1998), Malcom X (1992) a ďalších iných. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama