Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Předchozí dva Vietnamy byly od Stonea lepší. Přesto musím ocenit že jsem dostal pozoruhodnou lekci z dějepisu, kdy jsem se dozvěděl, jaké útrapy musel vietnamský lid prožít. Příchodem Američanů to nezačalo a bohužel ani neskončilo. Nebe a země je určitě filmem k zamyšlení. V hlavě mě stále zní jeden velice nepříjemný hudební tón. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Stone se chtěl ještě jednou vyjádřit k Vietnamu, tentokrát však nikoli dramatizací vlastní zkušenosti. Namísto toho si vybral memoáry jedné Vietnamky. Docela věřím, že mu připadaly zajímavé, ale v úkolu převést je do formy hraného filmu podle mého soudu selhal. --- Holka toho zažila dost na několik dobrých, zfilmovatelných příběhů. Jenže tento film tím vším jenom jaksi prosviští a skutečné drama k divákovi nepronikne. --- Neuspěje to ani jako "Filmový průvodce problematikou vietnamského konfliktu", protože informuje z naivní a nekonzistentní pozice. I začátečníkovi línému si o té době něco přečíst to zřejmě poskytne jen zmatenou a matoucí představu... zmatku. Tedy, zmatek to ovšem byl, a že to nejvíc odskákali ti nejmenší, to je fakt. Ale ze shlédnutí "velkého" filmu bychom si měli přece jen odnést představu poněkud určitější. --- Není to kravina, je to neúspěch, umělecký i osvětový. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chvílemi to vypadalo i na 5* a de facto v průběhu celého filmu se mé dojmy pohybovaly mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Válka ve Vietnamu z té opačné strany, z pohledu obyčejných lidí, vesničanů. Příběh o tom, jak se malá dívka z rýžového pole dostala do USA a čím vším si předtím i potom prošla. Příběh vojáka, kterého válečné hrůzy poznamenaly na celý zbytek života. Tímto vším je Nebe a země. Výborné herecké výkony všech herců, skvělá režie, příjemná hudba, silné scény a trochu přemrštěná stopáž, to jsou důvody k udělení 4*. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ušľachtilá myšlienka, no samotný snímok akoby ani netočil Stone. Ono nie, že by človek vyslovene očakával opätovný, sebakritický pohľad do vlastných radov, ktorý by bol neviem ako výrazným najmä z pohľadu pointy, no keď sa človek viac na gauči hmýri, ako koncentruje na dej, asi sa nejedná o príliš záživný počin. Myslím, že aj tá stopáž nie je úplne kóšer a priamo sa podieľa na “nudnom” podaní inak nápaditého príbehu. Škoda .. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na začiatku vojny býva veľká pompa a silácke reči, ľudia dobrovoľne vstupujú do armády a potom sa čudujú, že majú z toho posttraumatickú poruchu... toto vážne nikdy nepochopím, tú ľudskú hlúposť. Čo sa týka obsahu, chápem, že niekoho môže osloviť pohľad na vojnu z druhej strany, navyše pohľadom ženy. Námet je preto z tejto strany zaujímavý musím priznať, avšak to podanie divákovi bolo zúfalo nezáživné. V tomto prípade ako keby to ani netočil Oliver Stone. Väčšinu času som sa tu trápil s nudou a prehrýzaním sa haldou zbytočných scén, navyše záver ma nepríjemne prekvapil svojou nátlakovosťou. Aspoň že ten úvod bol trochu zaujímavý. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Film věnoval Oliver Stone své matce. Svému otci pak věnoval film Wall Street (1987). (Monco)
  • Tomy Lee Jones a Oliver Stone mají naprosto totožné datum narození - 15. září 1946. (D3VIL)
  • Hlavní hrdiny dělil značný výškový rozdíl, který lze v mnoha scénách filmu zpozorovat. Tommy Lee Jones měří 1,83 m a drobounká Hiep Thi Le 1,52 m. (Posheidon)

Reklama

Reklama