Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kdo je, nebo co symbolizuje postava Otesánka? To je základní otázka po smyslu tohoto filmu. Je Otesánek personifikací přírody, která nemá humanistické zábrany, která je naší láskou, přítelem ale i vrahem? Nebo je Otesánek naše temné nevědomí, které nás ovládá, ale i ničí, a s kterým dokážou komunikovat pouze děti a blázni? Možná obojí dohromady. Režisér Jan Švankmajer o svém filmu říká: Jak víme, lidové pohádky jsou převyprávěné staré mýty. Jaký mýtus je ukryt v pohádce o Otesánkovi? Bezdětní manželé se vzepřou svému osudu a dítě si na přírodě vyvzdorují. Doslova jí vyrvou její tajemství zrození. Za tuto vzpouru proti přírodě pak hořce pykají, ale nejen oni, ale i jejich okolí. Jak vidíme, dostali jsme se do bezprostřední blízkosti jednomu ze základních mýtů této civilizace: mýtu o Adamovi a Evě nebo chcete-li analogickému mýtu o Faustovi. Myslím, že teď po přečtení lidského genomu tyto mýty nabývají na zvláštní aktuálnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (177)

Miany 

všechny recenze uživatele

Vcelku mě překvapilo, že se tento film na ČSFD žebříčku uchytil tak nízko. Je to snad kvůli tomu, že byl nepochopen? Můžu se jen domnívat, avšak k obhajobě Otesánka váženého pana Švankmajera mohu říci toto: Otesánek je jeden z mála jeho snímků, který dá se říct splňuje klasický scénář (Jídlo a Možnosti dialogu kupř. ne). Je to převážně umělec, na to by měl být kladen velký důraz! Neboť jeho sdělení nemá jen tu povrchní formu. Surrealismus, který do díla vkládá má účel. Jeho leckdy nepochopitelné obrazy mohou v divákovi vyvolat nechutenství, ale málokdo si uvědomuje, že je to účel. Někdy by zkrátka chtělo si zjistit o autorovi více, protože je velká škoda, že hodnocení v některých případech nedosahuje ani 2*. Škoda! Vyděli jste snad lepší zpracování příběhu Otesánka? Jestli ano, napište mi, ráda se podívám. Ale já zatím ne! ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct,že bych se při sledování tohohle filmu nebavil,ale já prostě toho Švankmajera nemusím.Nebo spíš jeho filmům nerozumím.Navíc tenhle film porazil při udílení Českých lvů můj milovaný Tmavomodrý svět a to mi leží v žaludku už 11 let! P.S. 7 let poté,co jsem napsal první část tohoto komentáře,musím něco připsat.Během těch 7-ti let jsem nakoukal všechny filmy Jana Švankmajera a změnil jsem na něho názor.Hlavně film Něco z Alenky mě přiměl projet celou jeho kinematografii a opravdu jsem jeho filmům podlehl.To ale nic nemění na tom,že Otesánek je pro mě nejhorší Švankmajerův film a vítězství na Lvech jsem mu pořád neodpustil. ()

Reklama

Anderas 

všechny recenze uživatele

Možná jsem tentokrát ke svému oblíbenci nespravedlivý, ale to co nakonec vyplodil, má dle mého názoru úroveň toho nejprůměrnějšího českého fláku z jakékoliv pohádkové produkce. A ačkoliv je tu jeho rukopis stále patrný, protentokrát se doslovně jedná o jakýsi trademark, který se už nesnaží dále cokoliv rozvíjet. A to mne právě u Švankmajera poněkud zklamalo. Nechci tímto jeho kus degradovat na bezmyšlenkovitou pohádku, ale i po přečtení množství Švankmajerových pojednání o vlastních filmech nenacházím nic než co je patrné už od začátku. Snad se nakonec i on chtěl projednou odpoutat od svých mnohavrstvých surrealismů, ale jednoduchou humoreskou a samoúčelnými absurditami se snížil možná až příliš nízko. Škoda je to veliká, Švankmajer je pro mne nicméně stále velký mistr. ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejsrozumitělnější a divácky nejpřístupnější (tydy je to diskutabilní) film Jana Švankmajera. Kde ubral na absurditě (i když té je tu stále dost), tam přidal prostoru hercům, kteří se svých rolí zhostilí skvěle, a to včetně Kristíny Adamcové, jejíž postava mě v první polovině několikrát přinutila k záchvatu smíchu. Ale ten se dostavil i při několika dalších absurdních a dost černěhumorných scénách... a takové já mám moc rád. Je sice pravda, že filmu by prospělo nějaké to zkrácení, aby byl trochu intenzivnější, ale i tak poskytuje dostatek zábavy a i zamyšlení. Mimochodem pan Žlábek je král:-p ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] To víš, že ho mám rád. – A kdys ho naposled nalakoval? Jako vždy vynikající Švankmajer. Na LFŠ jsem se byl podívat na výstavu Salamander Jana a Evy Švankmajerových, kde byla malá i velká verze Otesánka. Lidé by si měli uvědomit, jaké hrůzy čtou svým ratolestem před spaním :-) Vyčerpávající rozbor: Angerr Copak mu nedáváme dost najíst? ()

Galerie (12)

Zajímavosti (8)

  • V televizní reklamě na fiktivní mouku Flora, na kterou se hladově v čase 1:48:02 dívá František Štádler (Pavel Nový), použil režisér Švankmajer ukázku ze svého minutového snímku Zamilované maso (1989). (Ganglion)
  • Film získal ocenění Český lev v roce 2001 za Nejlepší film. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno