Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kdo je, nebo co symbolizuje postava Otesánka? To je základní otázka po smyslu tohoto filmu. Je Otesánek personifikací přírody, která nemá humanistické zábrany, která je naší láskou, přítelem ale i vrahem? Nebo je Otesánek naše temné nevědomí, které nás ovládá, ale i ničí, a s kterým dokážou komunikovat pouze děti a blázni? Možná obojí dohromady. Režisér Jan Švankmajer o svém filmu říká: Jak víme, lidové pohádky jsou převyprávěné staré mýty. Jaký mýtus je ukryt v pohádce o Otesánkovi? Bezdětní manželé se vzepřou svému osudu a dítě si na přírodě vyvzdorují. Doslova jí vyrvou její tajemství zrození. Za tuto vzpouru proti přírodě pak hořce pykají, ale nejen oni, ale i jejich okolí. Jak vidíme, dostali jsme se do bezprostřední blízkosti jednomu ze základních mýtů této civilizace: mýtu o Adamovi a Evě nebo chcete-li analogickému mýtu o Faustovi. Myslím, že teď po přečtení lidského genomu tyto mýty nabývají na zvláštní aktuálnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (177)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ta hvězdička je jen za to, že to je první film od Švankmajera, který jsem dokoukal až do konce a nemusel jsem si brát žádná sedativa. Taky je to asi jeho jediný srozumitelný film (ale to je asi tím, že příběh Otesánka zná snad každý). Já toho pána respektuju, nicméně jako filmový tvůrce mi VŮBEC NIC neříká. ()

Gedes 

všechny recenze uživatele

Tak nevím z čeho mi bylo ve filmu víc mdlo. Jestli z večeře anebo z Otesánkových vražd J. U Švankmajera si vážím toho, jak krásně využívá loutky. Netradiční podání jinak klasické pohádky mě opravdu vzalo. Kamera byla také skvělá a záběry – střihy na pohybující se jídlo jsou opravdu zajímavé a celému filmu dodávají šmrnc a zdůrazňují tak absurditu celého příběhu. ()

Reklama

fisus 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct,že bych se při sledování tohohle filmu nebavil,ale já prostě toho Švankmajera nemusím.Nebo spíš jeho filmům nerozumím.Navíc tenhle film porazil při udílení Českých lvů můj milovaný Tmavomodrý svět a to mi leží v žaludku už 11 let! P.S. 7 let poté,co jsem napsal první část tohoto komentáře,musím něco připsat.Během těch 7-ti let jsem nakoukal všechny filmy Jana Švankmajera a změnil jsem na něho názor.Hlavně film Něco z Alenky mě přiměl projet celou jeho kinematografii a opravdu jsem jeho filmům podlehl.To ale nic nemění na tom,že Otesánek je pro mě nejhorší Švankmajerův film a vítězství na Lvech jsem mu pořád neodpustil. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Jednou je to naše dítě, tak za ním musíme stát v dobrým i zlým!“ Film s osobitým Švankmajerovým rukopisem s hravou a součastně mnohdy velmi výstižnou drobnokresbou života a postaviček v činžovním domu mě chytil od prvních minut a přes některé bizarní detaily na hranici menšího hnusu jsem si ten neotřelý styl a humor tady hodně užíval. To jsem ještě ani nemohl tušit, jak silně na mě může záhy zapůsobit klasický lidový příběh o Otesánkovi, do něhož vedle spousty groteskního nadhledu vložil zároveň Švankmajer nový rozměr i v podobě hlubokého přesahu a zamýšlení nad nesnadným morálním dilematem ve vztahích rodičů k „problémovému“ dítěti. Švankmajer mi nabídl film hutný, silný a nápaditý stejnou měrou ve formě i obsahu se spoustou nezapomenutelných prvků, od krutého humoru ve jménu předstírání tehotenství až po klasickou animovanou pohádku na pokračování, že jsem přes jistou pachuť tady slintal radostí skoro jako ten Otesánek. :o) Povedený mi připadal i ten nápad vyprávět z velké části z pohledu zvídavé sousedské dívenky, která coby dítě plné fantazie, začtená vždycky do té správné a vhodné knížky, dokáže i podivné události kolem sebe vnímat ještě do jisté míry jako přirozené. I s hereckými výkony jsem byl bezvýhradně spokojen a vůbec mi narozdíl od některých spolukomentujících nevadilo, že zde Švankmajer zde příliš nevyužil onen hororový potenciál. Za sebe si dovolím tvrdit, že přímočarých braků o útocích ozrutných monstrů na nevinné lidi existuje spousta a že tímhle civilním, chvílemi až zcela obyčejným rozehráním fantaskního příběhu s prvky psychologického dramatu se naopak síla poselství a účinek teprve posilnily. Český film 21. století na světové úrovni? Tady pro mě jednoznačně... po všech stránkách. [95%] ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Už pri pohľade na kolónku režiséra.Jan Švankmajer mi prebehli myšlienky,že pôjde o originálny počin z trochu iného súdka....Očakávaných pocitov sa mi aj dostavilo.Zo začiatku som myslel,že ani film nedopozerám, no každou minútou som sa viac a viac naladil na rovnakú notu tohto diela.Či už je film nejakým podobenstvom,alebo len zrealizovanou rozprávkou v času prítomnom je v podstate jedno.Film som si užil hlavne vďaka čierno-komediálnemu poňatiu.Dvojica Žilková-Hartl a Kretschmerová-Nový boli skvelí a ich výkon vlastne bol navýši kvôli prirodzenému prejavu,v ktorých sa našlo určite viacej z nás. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (8)

  • Během závěrečných titulků hraje předehra opery „Čarostřelec“, kterou složil Carl Maria von Weber v letech 1817 až 1820. Její premiéry proběhly v Berlíně a později v Praze (obě roku 1821). (noelcoward73)
  • Film získal ocenění Český lev v roce 2001 za Nejlepší film. (M.B)

Reklama

Reklama