Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou pohádky, které se na televizních obrazovkách objevují každé vánoce a jsou pohádky, které poněkud upadly do zapomnění a málokdo si je už dnes pamatuje. Tohle je právě jedna z těch méně známých, která se sice ve vysílání Novy před lety objevila, stále však patří k těm méně známým. Její děj jistě není třeba blíže představit. Vždyť pohádkový příběh Plaváčka, uhlířova syna, jemuž sudičky přisoudí ruku královské princezny narozené ve stejný okamžik, patří mezi ty, na něž se nezapomíná. A Plaváčkova obtížná cesta za téměř nesplnitelným úkolem, za třemi zlatými vlasy děda Vševěda, který je Sluncem a nemá rád člověčinu, je stejně pohádková jako rady, které přiveze třem městům sužovaným podivnými strastmi. Existuje již několik filmových verzí pohádky Karla Jaromíra Erbena o zlatých vlasech děda Vševěda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Braddy 

všechny recenze uživatele

Pohádka nezapře dobu svého vzniku, tedy počátek 60.let. Stojí za vidění hlavně kvůli zajímavě stylizovaným kulisám, kompozici a hře s barvami a světlem. Pro děti asi až tak zajímavá nebude (pro současné už vůbec), ale filmoví nadšenci ji jistě ocení. Samozřejmě nelze opomenou i výborné výkony zůčastněných herců, hlavně Radovana Lukavského. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Krásné kulisy, krásně barevně nasvícené. Král volá na slunce: „Stůj! Posvítíš mi na cestu!“ mají tam chybu – slunce se přece nehýbe. Měl zadupat a zakřičet k zemi: „Stůj! Přestaň se točit!“ Nadpřirozené sudičky jsou těžkými soupeři i pro krále.  Vesmírná propaganda na Vševěda: „Hvězdo denní.“ Jenže slunce není žádná hvězda. A hvězdy nejsou slunce. ()

Reklama

Aidan

všechny recenze uživatele

Po mnoha měsících jsem byl o Vánocích okolnostmi přinucen zadřepnout k televizi a bylo mi tváří v tvář mnoha barevným obrázkům na mnoha kanálech šedivo k zalknutí. "Třem zlatým vlasům děda Vševěda", filmu rozhodně ne prostému nedostatků, patří dík, že mě svou originální estetikou, tajemností a svým na samé hranici mýtu balancujícím, neupovídaným příběhem vytrhl z oné šedi. Přijde mi podivné, že je snímek na ČSFD častovaný povětšinou třemi hvězdičkami: zaslouží si jich buď mnoho, nebo málo, ale rozhodně není průměrný. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se víc než na příběh zaměřuje na atmosféru. A výsledek je velmi dobrý, hlavně díky vysoce nadstandardní práci všech výtvarných profesí: kameramana, architekta i kostýmního výtvarníka. Práce s barvou jako výrazovým prostředkem je v takové intenzitě málokde vídaná - i když, v tom samém roce 1963 najdeme podobný příklad, a to Jasného film Až přijde kocour. Oba filmy patří ve své době k nadprůměru. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tři zlaté vlasy děda Vševěda je pohádka, která se v různých variacích objevuje často a má už řadu věcí. Je to jedna z typických klasických pohádek. Tato verze z první půlky 60. let ale nebude patřit k mým oblíbeným. Za zmínku stojí, že jde nejen o poeticky natočený děj, ale též vizuál. Například lesy či zámek v pozadí po vstupu za bránu působí prazvláštně. Zřejmě museli mít filmaři a animátoři dlouhou pařbu a z ní vzešlo tohle. Třeba když vstupuje Plaváček do hradu, ten působí jako velký vánoční stromeček - nahoře zelený po stranách různobarevné baňky. Naopak k dědovi stačí vystoupit po schodech do něčeho, co připomíná naplno jedoucí program planetária. A změn je v této verzi víc. Například Vševěd hrdinovi neporadí, ba právě naopak, poradit a přijít si na vše musí sám. Právě jeho matka od něj nic nezjistí, krom vytržených vlasů, které jejího synáčka probudí a on se tak s Plaváčkem setkává tváří v tvář. Jde o hodně stylizovanou, umělecky ztvárněnou pohádku, která pro děti není. Buď je unudí nebo vyděsí. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se na hradě Pernštejn. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama