Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (402)

claudel 

všechny recenze uživatele

Já jsem nikdy nepatřil k fanouškům ani obdivovatelům Jana a Zdeňka Svěrákových a Akumulátor 1 tento můj postoj rozhodně nezmění ani neupraví. Navždy zůstanou nejspíš nepřekonatelné Jízda, Kolja a Vratné lahve. Ostatní počiny mě za srdce tolik nechytly a ty v posledních letech méně a méně. Rád se však nechám překvapit. Třeba letos :-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy jste toho asi zažil víc v televizi než v životě." Pokud se jedná o mě, tak já mám s televizí naprosto vyrovnaný vztah - 12 hodin denně se na ni dívám a dalších 12 hodin ji skoro nepotřebuju k životu. Mám prostě silnou vůli a totální ztráta energie mi nehrozí. Přesto mě to s energeticky vycucaným Oldou celkem baví, takže ze solidarity nosím po kapsách dva univerzální dálkové ovladače a někdy s ním lovím dvounohé gazely. A přes varování, že tento film nemá mou televizi rád, jsem si ho v ní pustil a určitě ho to bolelo víc než mě. ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Scénář Zdeňka Svěráka se nezapře. Spousta chuťovek, které potěší (míšenec na loďce, kabel u auta, žárovka a spousta dalších), hravost, jeho osobitý styl, který mám jednoduše rád. Když se vše spojí s režisérskou nápaditostí syna Jana, máme tu opět skvělý film. Silné čtyři hvězdičky, nebýt trochu rozvleklého konce, možná bych dal i pět. Výborná kamera, vizuálnost, hudba O. Soukupa, v tomto filmu i efekty, nejsilnější stránkou jsou ovšem dialogy. Netradiční sci-fi komedie, u které si říkám: škoda, že se takových netočí víc. A také škoda, že Zdeněk Svěrák nepíše více scénářů... Věčná škoda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že jsem Akumulátor viděl už tehdy v devadesátkách. A přiznám rovnou měl jsem z toho v hlavě úplný mix pocitů. Problém tohohle filmu byl, že jej psal Zdeněk Svěrák a i když né celý, jeho rukopis tam jasně poznáte. Díky tomu první část filmu docela dobře funguje jako klasická Svěrákovská komedie. Taková, jakou si Svěrák naučil své diváky předchozími filmy s jeho laskavým humorem očekávat. Jenže pak do toho vskočí ten moderní sci-fi prvek a začne se to třískat. Místy to trochu funguje, ale přiznávám, že ač to bylo originální a na svoji dobu s celkem slušnými triky (někdy schválně olschoolovými), ten moderní prvek mi tam nesedl. Skoro bych raději sledoval tu milostnou linii nezi Oldou a Annou. Třeba ta scénka an chatě u auta byla boží. Modrooká Edita Brychta byla a stále je nádherná ženská, ovšem tehdy jí to fakt seklo. Jak se mi tenkrát líbily ty účesy na krátko... Nosila je i Charlize  Theronová, Anne Heche a další... Snad se ta doba ještě vrátí, současná móda polovylepaných hlav mi evokuje vězeňské filmy po zásahu holicích strojků proti záplavě vší a chybí na nich už jen prášek DDT. Ve filmu se mihne i Čágo belo Tereza, kluci z Lucie a vůbec na vás z toho dýchnou ty devadesátky... Krásná doba! Až si říkám, že si jí člověk nestihl pořádně užít. Jestli měl Honza Svěrák strach z televizí, pak chudák vůbec netušil co přinese už za pár let za morovou epidemii doba počítačová a následně tabletová a mobilová. Na to by jeden les nestačil... Je to zvláštní, ale také se někdy večer cítím bez energie po civění do modré obrazovky :-). Naštěstí i mne dokáže nabít Verdiho Nabuco a nejen to. Nedávno se nám od telky rozbil ovladač. Univerzální co jsem koupil nějak nechtěl s naším typem TV komunikovat, takže jsem musel objednat přesně ten samý přímo do výrobce. Stál mě kolem  400 Kč...  Je to  docela darda za kus plastu s tištákem a desítkou gumových čudlíků.  Je neskutečné, že tahle věc zajišťující aby se člověk nemusel u TV už prakticky vůbec hýbat stála před 28 lety úplně stejně jako dnes. Dnes jsem film viděl znovu a bude to asi také tak po těch 28 letech. Určitě se mi líbil víc než tenkrát, ale pořád je to takový eintopf nápadů a scének, které nedrží pohromadě a netvoří nějakou pevnější linii. Originální to je, ale já mám rád pěkně vystavěné příběhy.  Dávám tedy do dálkáče 3 tužkovky. * * * ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ve své době nedoceněný film, přeci jen tehdá hodně vybočoval z obecné představy o českém filmu. Méně známý herci v hlavních rolích, pastiš na zatím neprofláknutý Hollywood, sexuálně uvolněný, u nás čerstvé a ještě idealistické new age... Postupem času pro mě snad nejlepší Svěrák a v rámci 90. let českého filmu jeden z nejoriginálnějších počinů. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (53)

  • V roku 2018 bol film digitálne remastrovaný a uvedený na festivale  Czech That Film v Los Angeles a na 53.MFF v Karlových Varoch vo vybraných kinách. Akumulátor 1 vyšiel na Blu-ray 4K Ultra HD disku. Je to vôbec prvý český film, ktorý vyšiel na 4K Ultra HD nosiči a jeho režisér to okomentoval: "Konečne vidím svojim hercom do očí, rozdiel je to oproti videu alebo uvedeniu v televízii značný a dodal, že bez podpory partnerov Českých centier a Českej televízie by nákladná digitalizácia filmu nebola možná." (Raccoon.city)
  • O mnoho let později režisér Jan Svěrák odpověděl na otázku čtenáře časopisu Premiere zda měl chuť někdy nafackovat nějakému herci: "Jiřímu Kodetovi. Ve filmu Akumulátor 1 hrál umírajícího a pak i mrtvého otce hlavní představitelky. Pořád frfňal a když si přihnul, začal mně a kameramanovi nadávat. Odporovat mu nemělo cenu, tak jsme pokaždé útrpně čekali, až se té žluči zbaví. Já se tím v noci tak trápil, že jsem došel k rozhodnutí, že jestli to zase udělá, tak ho vyvezu výtahem na osvětlovací lávku pod stropem ateliéru, tam ho, sušinku, ohnu přes provazové zábradlí a řeknu mu, že ho příště zabiju. Co bych dělal v případě, kdyby mi tam řekl něco jako: 'Tak mě zab, ty hovado nenadaný, ani na to nemáš ty ......!' to jsem ani nedomyslel. Nebylo to naštěstí třeba. Druhý den byl pan Kodet jako vyměněný. Někdo z produkce prý volal k nim domů. Co ale paní Kodetové řekl a co ona pak svému muži, to se asi nedozvíme. Ale můžeme si myslet, že mu tenkrát zachránila život." (NIRO)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama