Reklama

Reklama

Obecná škola

  • angličtina The Elementary School
Trailer

Obsahy(1)

Veselá, zvuková, barevná, česká a hezká komedie režiséra Jana Svěráka... Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění... Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů – Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (87)

  • Ve scéně, kdy Igor Hnízdo (Jan Tříska) přijde na návštěvu k Součkovým, zahraje patrně nejvýznamnější kompozici Antonína Dvořáka – „Largo“ ze Symfonie č. 9; Novosvětské. „Largo“ zazní i ve scéně, kdy Eda (Václav Jakoubek) s Tondou (Radoslav Budáč) jedou v nákladním vlaku. „Largo“ si  můžeme poslechnout i na konci filmu při závěrečných titulcích. (majky19)
  • V první a poslední scéně se objevuje obrněný transportér německé armády Sd.Kfz. 251. V našich končinách byl označován jako „hakl“. (jokis)
  • Zdeněk Svěrák k výkonu Jana Třísky uvedl: „Já když dneska vzpomínám na svého učitele, podle kterého jsem napsal Igora Hnízda, už si ho neumím představit, Tříska mi ho přebil. Když vzpomínám na dětství, tak mě učí Tříska.“ (sator)
  • V úvodu filmu při scéně, kdy tatínek (Zdeněk Svěrák) dokončí opravu rádia, matka (Libuše Šafránková) přistoupí ke stolu, aby rozložila ubrus, a otec se synem (Václav Jakoubek) kvapem uklízí nářadí ze stolu, je dobře viditelné, že zůstane pod ubrusem jeden hřebík neuklizený. (milanko8)
  • Až na změněná jména odpovídá většina příhod a situací dětství Zdeňka Svěráka. V dokumentu Tatínek (2004) režiséra Jana Svěráka mimo jiné popisuje Zdeněk Svěrák scénu z filmu, v níž přijde Rosenheim (Marek Endal) pozdě do školy. Ve skutečnosti to byl právě Zdeněk Svěrák, kdo přišel pozdě, nikoliv jeho spolužák. (šerminator)
  • Vojenská pevnost, u které Igor Hnízdo (Jan Tříska) vypráví dětem o připravenosti k obraně státu před napadením Německem a František (Zdeněk Svěrák) odpaluje pancéřovou pěst, se ve skutečnosti nenachází v hraničním pásmu, ale ve vojenském újezdu Brdy. Jedná se o pěchotní srub CE, který byl postaven za účelem zkoušek a výcviku vojáků. (miz.)
  • Ve filmu si vedle Jana Třísky (Igor Hnízdo) zahrála i jeho žena Karla Chadimová, se kterou po pádu železné opony přijeli zpět do země z amerického Los Angeles. Chadimová ztvárnila poštovní úřednici, hlas jí pak propůjčila Zlata Adamovská. (M.B)
  • Zdeněk Svěrák dokonce pro jednu z menších rolí poštovního úředníka oslovil i Václava Klause. Ve své roli měl říct jen: “Zaplatili?“ Na nabídku však neodpověděl. (M.B)
  • Nápad natočit film vznikl v Košicích při dotáčení snímku Jako jed (1985), kdy se tvůrci bavili historkami ze školních let. (M.B)
  • Exteriéry školy, rozvodny a hospody byly natočeny v pražském Bohdalci a Slatinách. Jiný pohled na školu byl nafilmován ve Slivenci. Další venkovní záběry byly natočeny na trati v okolí Malé Hraštice, stanoviště obrněného transportéru a úvodní a závěrečný obraz pod titulky se nacházel v Norbetově nedaleko Müllerovy vily, odstřel rakety a divoká jízda s kočárkem pak byla natočena na Homolce ve Velké Chuchli. Dále natáčení probíhalo ve vojenském prostoru Jince a u bunkru v Brdech. (skinny9)
  • Obrázek na hrobě Edy Součka, který šlápl na rezavý hřebík a zemřel, je ve skutečnosti fotka Zdeňka Svěráka, bratra Zdeňka Svěráka, který zemřel stejným způsobem. Když se pak Zdeněk Svěrák narodil, rodiče jej pojmenovali po jeho zesnulém bratrovi. (Reyak)
  • „Uniforma“, kterou nosí Igor Hnízdo (Jan Tříska) ve filmu, je smyšleně složená a v armádě se v této kombinaci snad nikdy nesešla. Opasek je kompletně vymyšlený, protože k textilním páskům se popruh přes rameno nepoužívá. (HJ-FILIP)
  • Škola z filmu slouží po natáčení jako klubovna. Je v areálu v Michli v ulici Nad Vršovskou horou. (jenik71)
  • Většina zimních scén se natáčela v létě. Místo sněhu se používala sůl a lehký prášek, který se míchá do fasád. (LeG!oN)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama