Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná pohádka z moravských luhů a hájů, které patina let přidala na kouzlu. Hezky zpracovaný příběh o putování a statečnosti by si určitě zasloužil čtyři hvězdy, bohužel zvláštní Pavel Kříž u mne začíná a také končí Štěpánem Šafránkem. Vždy se ale těším na skvělé scény, ve kterých liščí skřet svádí kamarády k nepravosti. Poutavé jsou i obrazy Moravského Slovácka, hradu Buchlova či gotického kláštera v Dolních Kounicích, jež dotváří čarovnou atmosféru. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Ále, to kralování, od pořádné práce člověka jenom zdržuje." V dětství mě úryvky téhle pohádky buď děsily, nebo nudily, ale jako dospělou mě doslova okouzlila. Kříž byl vždycky sympaťák, scénář nabízí hezká moudra i zajímavý zvrat (což v českých pohádkách není úplně obvyklé) a všemu hodně pomáhá hudba - jak ve formě zakázaného veselého pískání, tak i ta skoro až "hororová". Moc hezké. ()

Reklama

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Nepamätám si rozprávku, kde by tak výborne vynikla rôznorodosť exteriérov ako tu (jarné lúky, lesy, zimná krajina, atď, všetko nasnímané veľmi dobrou kamerou). Tiež tomu nechýba vcelku temná atmosféra, ktorá je v niektorých momentoch (klobásy na stromoch, zakliata princezná v líščej koži) dobre vystupňovaná. A zvrat v chovaní dvoch veľkých sympaťákov je tiež veľmi zaujímavý a neočakávaný. Trochu škoda, že v závere už tomu dosť dochádza dych, ale 5 hviezd si to podľa mňa zaslúži. 9/10 ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Přinejmenším body navíc za to, že se tato pohádka po vzoru klasických pohádek nebojí i postrašit. Rozhodně by neškodilo přivést toho neohroženého Mikeše trochu víc na pokraj sil, aby to nevypadalo, že má vše tak na háku. V kontextu s koncem, který nemá potřebu nějak ždímat emoce, se ale jedná o film, který se dá pouštět (s určitými přestávkami) opakovaně. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Pro mě se jedná o jednu z nejlepších českých pohádek. Pavlu Křížovi je tato role šitá na míru a jeho parťáci si drží jakýsi standard, o nějaké extrémní výkony však nejde. Malou výtku bych měl ještě k finálnímu souboji dobra se zlem, které se mi zdálo lehce odfláknuté. Jinak je ale na co se dívat, variabilita prostředí, i když ponurého, doprovázená místy až depresivními zvuky, za to však s líbivou hudbou. Několik ponaučení pro všechny nepoctivce a máme jasné místo ve vánočním televizním programu. 75% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Království Černého krále bylo natáčeno ve zřícenině kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích. (AlchENEMY)
  • Film se natáčel na jižní Moravě. Domov kováře Mikeše a některé další scény se natáčely ve strážnickém skanzenu. (Stocki)

Reklama

Reklama