Reklama

Reklama

Jeden obrněný vlak převážející půl milionu dolarů ve zlatě versus pětice zlodějů s geniálním plánem... Mexiko na vrcholu občanské války. Od pobřeží míří do hlavního města vlak s půl milionem dolarů ve zlatě, jež by generálu Huertovi umožnilo pustit se do dalších bojů s povstalci. Na naditý vlak má ovšem spadeno Holanďan (Peter Graves), ve Státech hledaný psanec, který kdysi našel azyl právě u mexických revolucionářů. Plán na přepadení obrněné lokomotivy však vyžaduje pomoc několika starých přátel z druhé strany hranice: hromotluka Mesita (Bud Spencer), mistra demolic Augusta (James Daly) a málomluvného Samuraje (Tecuró Tanba). Partu veteránů pak doplňuje „létající“ Dominguez (Nino Castelnuovo), který naopak nedokáže zavřít pusu. Nesourodá pětice má jen pár dní na přípravu a náročný plán loupeže nevyžaduje jen jejich schopnosti, ale také vzájemnou důvěru. Ale kdo by se spoléhal na zlodějovu čest... Italský zapata western natočil Don Taylor v tandemu s Italem Zingarellim, italským producentem, jenž stojí za většinou nejznámějších filmů Buda Spencera a Terence Hilla. V Armádě pěti mužů (1969) vystupuje pouze ona větší polovina slavné dvojice, už tehdy ale Spencerův Mesito předznamenává pozdějšího Bambina, Bena nebo komisaře Rizza – urostlého bručouna, který věci řeší věci ručně, s ničím se nemaže, ale v jádru jde hlavně o velké dítě. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

choze 

všechny recenze uživatele

Peter Graves rozjíždí s Budem Spencerem Mission Impossible na Divokém západě. Scénář jede hluboko ve vyježděných kolejích heist žánru, tj. skládání týmu-přípravy na akci-akce a stejně tak absolutně nepřekvapí typologie členů týmu plánovač-pyrotechnik-silák-vrhač-zlodějíček. Skládání týmu připomene Sedm statečných tím, že jde opět o muže-profíky, kterým ujel vlak a vydávají se na poslední sebevražednou misi. Samotná loupež - při které se nesmí střílet - není marná, ale cesta k ní nijak zvlášť zábavná není, tady se Argento-scenárista (jinak podepsaný i pod Tenkrát na západě) moc nepředvedl. Režie taky rutinní, i Morricone jede na autopilota a Graves i Spencer taky prostě hrají Gravese a Spencera. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasický heist film situovaný do westernového prostredia. Dannyho päťka zostavená zo zaujímavých charakterov sa snaží vykradnúť ťažko ozbrojený vlak plný zlata. No a kým dôjde k lúpeži, tak okrem toho, že sa zoznámime s ústrednou bandou, sa film trochu obtrie o občiansku vojnu v Mexiku. Kým dôjde na lúpež, tak je to v každom ohľade priemerný film hlavne vďaka nevýraznej réžii. Síce sa tu nájdu nejaké tie prestrelky ale všetka akcia je natočená fádne. Výraznejšie vynikne len samurajský útok japonca, ktorý patrí do bandy. Od nudy film zachraňujú len sympatické charaktery. Našťastie posledná tretina, ktorá sa konečne venuje lúpeži stojí za to. Niežeby to bolo niečo nevídané, ale je to dostatočne napínavé a dobre prevedené. Proste po každej stránke príjemný odpočinkový film na nedeľné popoludnie. 6/10. Pristavím sa pri CZ dabingoch. Film som videl s dabingom ČT, v ktorom sú dobre obsadené všetky postavy až na Bud Spencera. Pavel Nečas sa k nemu absolútne typovo nehodí a pri každom jeho dialógu som tak trpel, že som si prial, aby hovoril čo najmenej. Pustil som si pár minút aj z dabingu AMC, kde Spencera hovorí Pavel Vondra. Síce pôsobil neprirodzene jak sa snažil hovoriť čo najhlbším hlasom, ale typovo sa ten k Spencerovi hodil oveľa viac ako nečas. Nájsť ale vhodného dabéra pre Spencera, keď už jeho dvorní vymreli, bude ťažké. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Jede, jede mašinka, kouří se jí z komínka. V mašinke je samé zlato, pome chlapi, pome na to! Bud Spencer sa s tým nesere, ak sa napred dosť nažere. Výbušnín je veľký pán - prestarnutý kapitán. Samuraj, ten dobre behá, vlak on si ujsť nenehá. Mladý strieľa ako z dela - pribúdajú mŕtve telá. A kapitán z Niederlandu pevne vedie celú bandu. Osobné sny o zlata guči však skončia veľmi rýchlo v puči. Akčnej päťke neostane síce úplne holá riť, prvoradé je však revolúciu v Mexiku podporiť! Príbeh sprevádza skvelá Moricconeho muzika, hoci trocha šomrania o opajcnutosti vlastného opusu z Leoneho westernu sa  ozýva z publika. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Zábavná a napínavá špageťácká povídačka. Začátek (hledání jednotlivých členů tlupy, kdy je každý charakterizován krátkou příhodou) připomíná Sedm statečných, ale pak se to rozjede zcela jinak, spíše ve stylu dobových gangsterek o rafinovaně organizovaných loupežích (Velký šéf s vlakovou loupeží byl možná inspirace této části). Konec ve stylu viva la revolución, který je ovšem jen takovým přílepkem, zase připomene Corbucciho Vamos a matar, compañeros. Ale bavil jsem se a tyto inspirace (pokud to nebyly jen dobové shody) mi zábavu nerušily. Pěkná hudba, zvláště ten chorál zpívaný vesničany při přípravě popravy jejich předáka. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Maestro dokaze mimo hororu natocit i vyborny westernovy spagetak. No teda vyborny - kdyz bychom pominuli prvnich 20 a poslednich minut, ale stejne to bezesporu patri k tomu nejlepsimu, co jsem kdy v ramci tohoto zanru videl, nejenom kvuliva vybornemu Morriconemu. Vypecena peticlena particka desperatu (silak, expert na vybusniny, artista, samuraj a mozek bandy) se rozhodne prepadnout vlak privazejici velke mnozstvi zlata krutovlatci mexickemu nejen pro vlastni obohaceni, ale taky k podpore revolucni myslenky. Velka vlakova loupez ovsem neprobiha uplne podle planu... Trosku me, jako obycejne u Argenta, zkazil dojem z celeho filmu jeho konec - mohl to byt kult, co by nafackoval i Leonemu ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Filmovými lokacemi byly Itálie a Španělsko – poušť Tabernas, která je jednou ze španělských polosuchých pouští, se nachází v jihovýchodní španělské provincii Almería. (Zetwenka)

Reklama

Reklama