Reklama

Reklama

Mezinárodní herecká hvězda Michele Placido exceluje v nákladném koprodukčním filmu, který se vrací k tragickým okamžikům Sovětské války v Afghánistánu. Píše se rok 1989 a válka mezi SSSR a afgánskými muslimy spěje po deseti letech ke svému tragickému závěru. Zdecimovaná sovětská armáda, která v asijských horách dopadla podobně jako Američané ve Vietnamu, se vrací domů. Krytí ústupu ruských vojsk má na starost prapor vedený majorem Bandurou (MICHELE PLACIDO). Ten je však nečekaně napaden místními vojáky a dojde k masakru. Hrstka těch, co přežili, se i přes nesmyslnost celé války rozhodne obětovat životy za záchranu svých velitelů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Netuším, jak moc se tento syrový a v mnoha ohledech věrohodný válečný film o posledních dnech sovětských vojsk v Afghánistánu v dnešním Rusku reprízuje (afghánské dobrodružství je zde dokonce opatrně přirovnáno k invazi do Československa), jisté je, že teď spíš frčí efektně nasnímané a ideologicky těžce putinovsky (rozuměj: imperiálně) zabarvené spektákly typu 9.rota. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Nový ruský film, který ukazuje válku velmi naturalisticky. Co mě šokovalo na úplném začátku filmu je skutečnost, že nám ukazovali "v přímém přenosu" zvyky obyvatel Afghanistánu t.j. obřízku asi ročního chlapečka břitvou. Myslela jsem, že se zblázním ! Dala jsem si ruku před oči a tiše řvala i s tím miminkem. Úděsné !!!! Pravdou je, že film získal i přítomnosti italské hvězdy Michele PLACIDA, ovšem nijak mě svým výkonem neuchvátil (hrál jako by se ho to netýkalo), ale závěr ve filmu zvolil pro sebe tak, jak věděl, že to musí dopadnout - zahrál si s afghánským chlapcem a jeho myšlením ruskou ruletu. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO /// ,,Proč jste sem přišli? To není vaše, ale naše země. Nezvali jsme vás. A tak vás budeme podřezávat a zabíjet“..... Vraťte se do roku 1989. Pohleďte do duše sovětských vojáků a na život v Afghánistánu. Předpokládá se, že znáte okolnosti a chápete souvislosti, proto vás neudiví, že místní obyčejná tržnice je pro ruského člověka rájem nákupu, ani to, že pro sestřičky jsou roky na základně nejlepšími v životě. (I když se tu nedá chodit na procházky). Žije se tu totiž jinej život než ve Svazu. FILM PRO PAMĚTNÍKY, který se mi s blížícím koncem neustále snaží něco říct. Ale co? Nevím. Asi že to mělo bejt kratší a že do lidí se nestřílí. Je tu málo válečných scén, protože tohle je taková sonda do duše sovětského vojáka v Afghánistánu a ohlednutí za touto válkou. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zajímá mě, jak si udělat obřízku. 2.) Zjistím, že Michele Placida po mafii sejmuli i Talibánci. 3.) Chystám se v Afghánistánu na nákup . 4.) 9. rota je na mě moc ,,moderní“. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * P.S.: Samozřejmě, že v roce 1990 na mě film působil úplně jinak, ale z dnešního pohledu.... nemůžu jinak. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film pusobi velice realisticky. Je zajimave pojat a na ruske pomery az moc vykresluje jednotlive vojaky ci zdravotnice. Herecke vykony sice nejsou nijak mimoradne ( zvlaste pak nejvetsi hvezda Placido zklamala ), dialogy jsou ale vedeny velice dobre. Diky filmu ( i kdyz urcite zkreslene ) se dovime nejaky nazor dokonce i na okupaci v Ceskoslovensku, touhu po zapadnim zbozi, sikana, drogy a kratke pribehy z civilniho zivota vojaku... Prave dialogy bych na celem filmu ocenil nejvice. Ve 3/4 filmu se sice cele kouzlo snimku nekde vytratilo, i tak ale se jedna o solidni pocin v nove ere ruskeho filmu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Corrado Cattani v uniformě CA? Proč ne, ruského kapitána hrál přesvědčivě. Tento snímek se mi libil víc, než podobně ražená záležitost 9. rota. Mně to kecání mezi boji zas až tak nevadilo, naopak. Celkem reálně vystihlo myšlenky vojáků a personálu základny a jejich představy o návratu domů. V Rusku je sice nečekalo kdoví co (zvlášť zmrzačené) ale alespoň proti nim nebyla většina veřejného mínění jako se stalo Amíkům po návratu z Vietnamu. Boje jsou znázorněny velmi reálně a není jim co vytknout. Afghán je prostě neobsaditelná a trvale neokupovatelná zěmě, zjistili to Britové, Rusové a Američanům to bude ještě chvilku trvat než to zjistí také... ()

Reklama

Reklama