Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které jsem tu hodnotil ve svých začátcích zřejmě i přesto, že jsem ho neviděl celý. Nyní, po několika letech, jsem mu dal tedy šanci a podíval se na něj pěkně od začátku až do konce a musím konstatovat, že jsem se při svém tehdejším hodnocení (**) příliš nemýlil, protože se jedná o snímek těžce průměrný. 50% ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Opuletní film po všech stránkách, který ovšem zrazuje scénář. Několik opravdu silných momentů je zatlačeno do pozadí impozantními celky a klišoidními dialogy. Místy příliš rozvleklé a opájející se nádhernou výpravou a kostýmy. A co ten závěr? Z přepečlivě budovaného dramatu je náhle třetiřadá action movie a na samém konci červená knihovna non plus ultra. Tato látka má na víc a mohla by se odvážit přiblížit se více skutečné historii, toto byla v podstatě pohádka volně vycházející z deníků skutečné Anny Leonowens. ()

Reklama

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Moc hezký romantický snímek, který má v sobě víc touhy, než jakýkoliv jiný film se sexuálními prvky. Anna působí tak lehce a přitom silně. A král je naopak velmi seriózní, a zároveň jemný. A ikdyž se na příběh dívá se zaujetím, těch 140 minut je opravdu dost dlouhých, na to, co vám tohle romantické drama nabízí. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pekný, krehký film, ale príliš dlhý na to, aké malé záchvevy emócií ponúka. Krásna výprava a fluidum okolo ústrednej dvojice tu víťazia nad slabším príbehovým motorom. Chow Yun-Fat je charizmatický kráľ a Jodie Foster je skvelá ako vždycky. I keď v roli Anny by som radšej videl Cate Blanchett. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Anna Leonowensová (Jodie Foster) se po smrti svého manžela vydáva do Siamu, kde se stává učitelkou dětí krále Mogkuta (všech 60 :). I přes konfrontaci dvou zcela rozdílných kultur se do sebe zamilují... Krásny film. Celý je nádherně natočen, krásnou přírodu střídá východní kultura. K tomu všemu hraje perfektní hudba George Fentona. A v neposlední řadě výborné herecké obsazení (Jodie Forter, Yun-Fat Chow, Ling Bai)... Celkový dojem kazila jen mírná roztříštěnost děje (vztah mezi Annou a králem, problémy Tuptim a jejího přítele a ještě k tomu blížící se válka)... Ale jinak skvěle odpočinkový filmeček... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (12)

  • Bai Ling si kvůli roli Tuptim nechala oholit hlavu. (Cheeker)
  • Thajská cenzurní rada našla ve filmu na 30 závadných segmentů. Vadilo např. prudké uhození do koruny panovníkem, polibek na dobrou noc, či důvěrné scény mezi Mongkutem (Chow Yun-Fat) a Annou (Jodie Foster). (Zetwenka)
  • Skutečný Král Mongkut byl ochrnutý na půlku obličeje. Tento fakt byl ve filmu prý úmyslně opomenut. (Cheeker)

Reklama

Reklama