Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $92miliónovTržby USA $39,263,420Tržby Celosvetovo $113,996,937║ V prvom rade nebol moc správny výber režiséra a ani Jodie Foster mi tam moc nesedí, aspoň že Chow Yun-Fat a jeho charizma drží nad vodou strašne rozťahaní príbeh, na ktorom ten veľký rozpočet až tak vidieť nie je. /55%/ ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Honosná historická romance okouzluje nádhernou exotickou výpravou, kostýmy, hudbou, stejně jako charizmatem titulní dvojice či pohádkově bezkonfliktním střetem odlišných kultur, když jsou Anna i král vykresleni jako pokrokoví tolerantní lidé pronášející jedno zasahující moudro za druhým. Jenže čím je jasnější, že jejich platonická náklonnost nemůže dojít naplnění, obrací se scénář k méně zajímavým, až zbytečným podzápletkám vedlejších postav (zamilovaná konkubína, zrádný generál), aby vytvořil aspoň zdání dramatu a uzavření. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Díky bohaté výpravě a velmi vydařené hudbě George Fentona se na to hezky dívá, ale i přesto hodnotím výš onu letitou a poněkud divadelní filmovou verzi s Yulem Brynnerem. Chow Yun-Fat se s ním prostě nemůže rovnat, a pravděpodobně to ani neměl v úmyslu. Narozdíl od letitého muzikálu, jehož významnou porci zabírala humorná nevzdělanost Brynnerova Mongkuta - v dnešních časech pravděpodobně etnicky/rasově nekorektní (WTF?), a tedy nepoužitá - se posouváme k poněkud prostšímu epickému příběhu o muži a ženě z různých světů, Terry Pratchett by se zajisté pousmál - na pozadí válkou šíleného světa. Toto zpracování snad kromě té hudby nepřináší nic výjimečného. Aniž bych to myslel jakkoliv špatně, řekl bych, že všichni zúčastnění (opět - až na skladatele) odvedli svůj standard - a nebudeme se doufám přít, že kvalit standardního výkonu Jodie Foster se spousta hereček bude pokoušet dosáhnout naprosto marně - a ty dvě a půl hodiny tak nelze označit za ztracený čas. Zvlášť když Bai Ling konečně dostala výraznější roli než obvyklou asijskou kočku, co umí kung-fu a je na plátně maximálně pět minut. 70% ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tento film je kritikou určitě nedoceněný. Podle mě je rozhodně nejlepší ze všech zpracování tohoto tématu. Krásná příroda a tradice Siamu (dnešního Thajska), skvělé herecké výkony Jodie Foster a Chow Yun-Fata, překrásné kostýmy, kouzelná hudba a historická přesnost mě vedou k tomu, že nemůžu dát lepší hodnocení. Český dabing se tentokrát velmi podařil a filmový konec nedopadl (díky Bohu) jak to bylo plánováno v původním scénáři. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

...Historický film s nádechem romance o skutečném příběhu ženy učitelky (Jodie Foster) v poněkud patricijském prostředí, která má za úkol jak seznámit děti (a je jich hodně) krále Siamu s kulturoua a vědou industriálního a imperialistického světa (Anglie) i samotným anglickým jazykem, tak přijmout toto nové prostředí, nové zvyky i civilizaci jako takovou... Nezní to možná jako nějaký "vodvaz", ale film prostoupený takovou lidskostí a porozuměním je opravdu tím pravým pro pohodový nedělní večer. Za upřímné a čestné jednání krále (skvěle zahraný Yun-Fat Chowem) i ostatních, plus za nádherné přírodní scenérie doprovázené příjemnou hudbou 5 hvězdiček... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Univerzitní profesor historie Thepmontri Limphapayom a člen rady cenzorů se nechal slyšet, že film by se v Thajsku po úpravách mohl promítat, ale sestříhaná verze by měla cca 20 minut. (Zetwenka)
  • Herečka Jodie Foster za roli dostala zaplaceno 15 milionů dolarů. (blackrain)
  • Príbeh romantického ľúbostného vzťahu siamského panovníka a britskej vychovávateľky Anny, odohrávajúci sa v druhej tretine 19. storočia, vychádza zo skutočnosti - zápisov Anny Leonowensovej (1834-1914), ktorá učila deti kráľa Mongkuta (1804-1868). (ash99)

Reklama

Reklama