Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film o premene krajiny, vplyve iných, kultúre a hodnotách. Tento film mi je sympatický z dôvodov, že v ňom vystupuje sebavedomá, zásadová žena, ktorá nie je ochotná sa podvoľovať nezmyslom a jej kultúra a hodnoty pre ňu hrajú veľkú rolu. Taktiež, že je tam kráľ, ktorí sa postupne mení z pyšného a nadutého na rozumného. Avšak smutné je to, že v realite je to skôr film o výnimočnom správaní jedného kráľa. V realite by dnes asi takí ľudia so správaním ako ten kráľ a Anna neboli a aj v minulosti ich bolo málo. Ale inak je to pekný príbeh. Čo mi vadí je istí rozpačitý tón, či trápnosti, kvôli ktorým som sa pri ňom necítil úplne pohodlne, taktiež bol dosť dlhý. Jodie Foster nie je moja obľúbená herečka a tak mi nejakú zvláštnejšiu emóciu nepriniesla, ale myslím, že to všetko zahrala presvedčivo, akurát mi vo filme chýba ten moment vzplanutia citov medzi kráľom a Annou, lebo buď sú na seba hrubí alebo príliš cukroví, akosi som to tomu filmu neveril aj keď je o pekných veciach, ako porozumení, láske a vzdelaní, cítim trochu rozpaky. Yun-Fat Chow sa aj vďaka tomuto filmu vyšvihol opäť vyššie medzi hercami, dnes sa dá povedať, že patrí k svetovej špičke, páčilo sa mi, že do hlavnej role kráľa obsadili jeho. Kostýmy, atmosféra filmu, hudba boli príjemné, no scenár mi pripadal obyčajný. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava, přesvědčivé herecké podání a poutavě odvyprávěný příběh, který je založen na kontrastech (střet evropského a exotického světa, mužská a ženská role, oddanost a zrada). Zaujme Annina neústupnost a nestrannost při řešení šarvátky jejího syna a nástupce siamského trůnu, upoutá příběh konkubíny Tuptim a jejího milého Balata. Když má Anna vysvětlit problematiku otroctví, dává siamskému princi přečíst Chaloupku strýčka Toma. ()

Reklama

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem si tento film půjčil především kvůli Chow Yun-Fatovi - a získal jsem novou oblíbenou herečku jménem Jodie Foster, kterou jsem až do tohoto filmu neprávem přehlížel. Její výkon byl naprosto fantastický a Chow (byť nejvhodnější herec, který mohl hrát siamského krále, jehož děti měla Jodie učit) neměl žádnou šanci ji v tom pomyslném hereckém souboji porazit. Opět nerozumím těm nevysokým hodnocením, já byl z tohoto nádherného, působivého a silného filmu opravdu nadšený. Navíc mám rád i filmy z asijské minulosti. Ale nemůžeme mít všichni stejný názor, to by tu potom byla nuda...:-) Ovšem zbytečně dlouhý a barevný tento film fakt nebyl! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výpravný příběh, který má trochu smůlu v tom, že je "jen" remakem dvou starších verzí (vlastně jen jedné, druhá byla muzikálová), takže divák má s čím srovnávat. Ono srovnání vyznívá přece jen lépe pro klasiku, to ale vůbec neznamená, že by se snad tento remake nepovedl. Upřímně řečeno, po nepříliš pochvalných kritikách jsem čekal něco daleko horšího, tudíž na konci filmu jsem byl spíše mile překvapen. Kameraman odvedl svou práci velmi dobře, herci jsou také kvalitní a podávají odpovídající výkony, výprava filmu je bohatá, no a děj je sice známý, ale přesto nenudící. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Střet dvou odlišných kultur a dvou pohledů na svět. Nemusí z toho být nutně válečný konflikt. Nádherný příběh učitelky Anny a krále Mongkuta dotvářený působivými reáliemi tehdejšího Siamu, které filmu dodaly tu správnou a nezapomenutelnou atmosféru. Mongkut si Annu oblíbil a ona jeho,ale jejich kultury a názory jim bohužel nedovolily být spolu. Král si nakonec musel zachovat svou tvář. Nemohl ukázat svou slabost a to, že s ním Anna mohla manipulovat. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)
  • Herečka Jodie Foster za roli dostala zaplaceno 15 milionů dolarů. (blackrain)
  • Univerzitní profesor historie Thepmontri Limphapayom a člen rady cenzorů se nechal slyšet, že film by se v Thajsku po úpravách mohl promítat, ale sestříhaná verze by měla cca 20 minut. (Zetwenka)

Reklama

Reklama