Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Asi najslabšie s mnou pridelených štyroch hviezdičiek. Ocenil som atmosféru, dialógy, spád aj hercov, s výnimkou Mitchuma, o ktorom som presvedčený, že sa na stvárnenú postavu nehodil. Za negatíva považujem, že v záujme spádu mi dej pripomínal rýchloobrátkový tovar, takže nižšia uveriteľnosť bola cenou za absenciu dejovej vaty. Nad minimom scén, v ktorých sa nefajčilo, som sa iba pousmial, lebo tabakoví sponzori doláriky nedávali z lásky k filmom. A nemal by som zabudnúť na dobre vybrané a pohľad tešiace herečky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nakonec dám tři hvězdy, ale jen za dialogy (asi tak do poloviny filmu, pak už to šustilo papírem, ne břitkostí), některé herce včetně Mitchuma, a za kameru a kouzlo hor. Jinak mi to přišlo až moc zmatené, včetně toho retrospektivního vyprávění, kdy to vlastně celé nedrží pohromadě a netáhne na jeden cíl. Místo, aby to od začátku do konce bylo celé soustředěné na vztah Jeffa a Kathie, je zde naprosto zbytečná dívka navíc, která vlastně nemá vůbec žádný větší účel, je jen jakýmsi drobným, avšak v celkovém vyznění nedůležitým střípkem možných, naznačených Jeffových tužeb do budoucna. Protože vskutku netušíme, zda nechtěl potom opět prásknout někam do bot a zda by skutečně v takovém nudném vztahu byl šťastný, když je zvyklý na akci a adrenalin a řešení zapeklitých problémů - vlastně o těch postavách až moc nevíme, kromě toho, že splňují steretypy chladné mrchy, nadřazeného mafiána, uhlazeného mafiánova poskoka... Osobně mne to hodně zklamalo - postavám jsem nevěřil, nezaujalo mne to, přišlo mi to jako stokrát viděné, jen trošičku jinak poskládané, a u marlowovek i ta kadence vtipných a břitkých dialogů je častější. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Kvalitne provedeny noir, kteremu vevodi Robert Mitchum v hlavni roli....Kirk Douglas si i na tom neprilis velkem prostoru vede velmi slusne,...a pak tu mame zeny: Jane Greer za svou roztomilosti skryva skutecnou dablici, a co se pohlednosti tyce nezaostavaji za ni ani Rhonda Fleming a Virginia Huston. Cili celkem doporucuji ke shlednuti, ovsem britkosti, "drivu" a charismatu Bogartovych filmu se tu nedockate... ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Kultovní noir detektivka se svižným tempem. Hlavní hrdina je pořádně charismatický a neustále drsňácky hláškuje. Jak už to tak u noir žánru bývá, zaplete se do nebezpečných záležitostí a okouzlí ho krásná osudová žena. První polovina filmu je úžasná jízda, kde všechno funguje tak jak má, a člověk se může jen kochat. V druhé půlce se ale děj začne zamotávat. Trochu zmatky v chronologii vyprávění a také se o hodně věcech jen mluví a neukazuje. Zde najednou musíte hodně pozorně poslouchat ty rychlé dialogy a pamatovat si, jak se která postava jmenuje. Tolik to zase nevadí, ale najednou film už není kochání, ale i nějaká ta divácká snaha a soustředění se. Celkově pořádně stylová detektivka. (8/10) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem těch filmů noir v poslední době viděl tolik, že si od nich potřebuji dát pauzu. Tenhle žánr mě vždycky strašně lákal a rád bych v něm něco jednou napsal, ale "Pryč od minulosti" není tak skvělé, jak jsem si myslel. Od Tourneura jsem asi čekal něco trochu jiného, protože jeho předchozí filmy mě ohromily. Je to dobrý noir film, ale není až tak skvělý, jak jsem si myslel. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (23)

  • Film je považovaný za jeden z najlepších filmov žánru film-noir. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama