Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dialógy!!! Znova další noir, ktorý ma uhranul hlavne svojimi dialógmi (jeden za všetky: That's not the way to win. - Is there a way to win? - There's a way to lose more slowly.) ako i dokazom, ze i z predpovedatelne jednoducheho pribehu sa zrazu moze vyklut velmi klukata serpentina. A hoci Robertova tazko pomenovatelna "neotesanost" v mojich ociach sa Humpreyho "elegancii" nevyrovna, suche hlasky cedi z ust s rovnakou razanciou a potesenim. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

- "Neni mym stylem podrazet devcata. Je nacase se polepsit". Reziser Jacques Tourneur natocil skvostny film noir zo 40. rokov 20. storocia. Pribeh je genialny, a hned divaka strhne, takze nudit sa rozhodne nebude. Dialogy su maximalne prepracovane a na urovni, noirovsky spravne cynicke. Z hercov strhol vsetku pozornost na seba sympatak Robert Mitchum, ktory, pokial mi je dobre znamo, velmi casto /a mozno aj rad/ hral v noiroch. Mitchum bol pre mna proste noirova ykona, ziadny Hampry Bogart. Rovnako skvela je vsak aj la famme fatale Jane Greer. Dejova linia je na urovni, film velmi dobre a rychlo odsypa. Klasicky noirovske je cierno - biele vnimanie vo filme. Rezia Tourneura je na urovni, vidno ze sa do remesla rozumie. Takze dalsia vyborna noirovska jazda a pre mna sqely noir. 100 % ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ide o poctivý Noir, ktorý obsahuje všetky prvky žánru. Máme tu hlavného hrdinu. Nekompromisný avšak ženami ovplyvniteľný Jeff Bailey. Femme Fatale, blondínka Kathie, ktorá ovláda každého ale sama je samozrejme "nevinná" a do všetkého sa dostáva zhodou nešťastných udalostí, máme tu nejaké prestrelky, pochmúrna atmosféra mesta, vyšetrovanie atď. Pri tejto snímke, a zväčša Noiroch tohoto obdobia, ma najviac baví to,že nemáme tu iba dejovú linku, nejakého jedného konfliktu, ktorej sa tvorcovia držia dokonca, ale príbeh je rozvetvený tak, že by to dneska stačilo na tri filmy bez problémov. Scenáristi sa pohrali, hoci koniec mohli spracovať trocha inak. Bol nečakaný... Ale až priveľa, čo ma trocha nahnevalo (prezrádzať niečo by bolo hriešne) ale neberiem im to. Avšak aj tak sa jedná o nadpriemerný filmový zážitok ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Kultovní noir detektivka se svižným tempem. Hlavní hrdina je pořádně charismatický a neustále drsňácky hláškuje. Jak už to tak u noir žánru bývá, zaplete se do nebezpečných záležitostí a okouzlí ho krásná osudová žena. První polovina filmu je úžasná jízda, kde všechno funguje tak jak má, a člověk se může jen kochat. V druhé půlce se ale děj začne zamotávat. Trochu zmatky v chronologii vyprávění a také se o hodně věcech jen mluví a neukazuje. Zde najednou musíte hodně pozorně poslouchat ty rychlé dialogy a pamatovat si, jak se která postava jmenuje. Tolik to zase nevadí, ale najednou film už není kochání, ale i nějaká ta divácká snaha a soustředění se. Celkově pořádně stylová detektivka. (8/10) ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2010 | Tournerovi se povedlo geniální ztotožnění se s hrdinou ... ani nevím, jestli je skutečně taková škoda, že do hlavní role místo Roberta Mitchuma (který mi úplně nesedí) neobsadili plánovaného Bogarta. Douglas a dialogy jsou perfektní, akorát Greerovou můžete nasnímat sebelíp, ale nikdy mě ta ženská neokouzlí, což je zásadní chyba ... byť i moje. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • 50,000 amerických dolárov, ktoré Jeff (Robert Mitchum) vo filme požadoval na svoj útek, sa rovná dnešných viac ako 609,000 americkým dolárom. (westerns)
  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama