Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

lamps 

všechny recenze uživatele

První polovina je vrcholným příkladem klasických noirů, kde vyprávění na dvou úrovních naprosto pohltí a postavy jednají nepředvídatelně, ale přece logicky a nevyhnutelně. V druhé fázi, kdy se syžet přehoupne čistě do přítomnosti, už sice scénáři dochází dech a režie poněkud zevšední, ale za dramatické a opět logické vyvrcholení se plusové body sbíhají zpět na stranu tvůrců. Rozhodně povinná učebnice pro nadšence. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dialógy!!! Znova další noir, ktorý ma uhranul hlavne svojimi dialógmi (jeden za všetky: That's not the way to win. - Is there a way to win? - There's a way to lose more slowly.) ako i dokazom, ze i z predpovedatelne jednoducheho pribehu sa zrazu moze vyklut velmi klukata serpentina. A hoci Robertova tazko pomenovatelna "neotesanost" v mojich ociach sa Humpreyho "elegancii" nevyrovna, suche hlasky cedi z ust s rovnakou razanciou a potesenim. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bon noir mademoiselle Acapulco. Černé, velmi černé. Samé zvraty a zvratky. Až nakonec dojde k rozřešení podobnému jako u Buňuelova "Tajemného předmětu touhy". (Jinak bych ty filmy raděj nesrovnával.) Bum prásk a je konec. Navíc je film zajímavý i tím, že v podstatě podřadná vedlejší role (Kirk Douglas) může být výraznější než superhlavní (Robert Mitchum, jehož obsah a způsob mluvy mi nebyly zrovna vhod - odtud ty zvratky) Myslím, že si dám od černých filmů na chvíli pokoj a přejdu na černobílé, ve kterých se nemluví. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tenhle americký zákusek mi doporučil scenárista Ed Brubaker v článku, kde se rozepsal o filmech, jenž inspirovaly jeho komiksový opus magnum Criminal. No panečku, to je něco. Tenhle noir se dá krájet. Cynický detektiv co z rukávu sype jednu údernou hlášku za druhou, kulometné dialogy, odzbrojující charisma všech zúčastněných (Kirk Douglas!), svižně cválající děj a bezvadný závěr. Takhle vypiplané scénáře dnes píše málokdo. S Bogartem by to asi bylo za pět. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Soukromí detektivové Jeff Malcolm (Robert Mitchum) a Fisher (Steve Brodie) jsou najati Fredem Sterlingem (Kirk Douglas), aby se poohlédli po jeho bývalé milence Kitty Moffat (Jane Greer), jež mu se 40 000 dolary utekla. Jeff Kitty najde v Mexiku, zaplete se s ní, a když se na Kittinu stopu dostane i Fisher, nastane ošemetná situace... Brilantní "suchý" kousek toho nejlepšího z filmu noir. V roce 1984 vznikl o dost slabší remake Against all odds s Jeffem Bridgesem a Rachel Ward. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • Robert Mitchum sa neskôr priznal, že vo filme fajčil tak veľa, že vždy k nemu prišiel Kirk Douglas a ponúkal mu balíček cigariet a spýtal sa: "Ďalšiu?" (westerns)
  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)
  • Film bol v roku 1991 vybraný do Národného filmového registra Kongresovej knižnice. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno