Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a německý nadporučík Clemens Forell odjíždí vlakem z Bavorska na východní frontu. Na nádraží se loučí s rodinou a manželka mu přitom sdělí, že čekají další dítě. Forell slibuje, že se do vánoc vrátí, ale místo toho je jako válečný zajatec v Sovětském Svazu odsouzen na 25 let nucených prací v Gulagu na nejvýchodnějším cípu Sibiře. Forell s mnoha dalšími německými zajatci je transportován vlakem v nelidských podmínkách na Sibiř a dopraven do Gulagu, kde těží v dolech. Již po příchodu do Gulagu je konfrontován se zástupcem velitele Gulagu. Forell vzpomíná na svoji rodinu a když se mu naskytne příležitost k útěku, využije ji. Byla to však nastražená léčka a Forell i ostatní vězni jsou za to tvrdě potrestáni. Forellovi se však záhy naskytne další příležitost k útěku a to díky pomoci německého doktora, který zde ošetřuje nemocné a raněné. Pomocí něj se mu útěk podaří a pro Forella tím začíná strastiplná pouť přes celou Sibiř domů. (retrix)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (334)

Legas 

všechny recenze uživatele

Mohl to být výborný film. Má silný námět - podle skutečné události. Kamenem úrazu se ale stala jeho délka. Buď měli tvůrci natočit raději seriál, protože zajímavého materiálu by se našlo jistě dost, nebo měli film minimálně o půl hodinku zkrátit. Začátek má spád, poutavou výpravu, slušnou hudbu, vcelku dobré herecké výkony. Bohužel po útěku z pracovního tábora začíná být film místy až nezajímavý. Pasáže „Divoká řeka“ a hlavně „Tanec s vlky“, které jsem si sám nazval podle filmů, které mi připomínaly, jsou nejen nudné, ale působí dost vykonstruovaně. Navíc mi u hlavního „záporáka“ chyběla motivace. Ale nic se nemění na tom, že první hodina filmu je téměř výborná. Škoda toho zbytku. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....ťažký film - pre mňa -komu držať palce ? tomu nemeckému dôstojníkovi čo bojoval za fašistické Nemecko? alebo viťazom- predstaviteľom Sovietskej moci - dozorcom v gulagu? ťažká otázka ...podľa mňa :mali ostať všetci zajatci tam ,kde obete z obci Lidice,Ležáky,Kľak,Ostrý Grúň ...aj oni mali rodiny - fakt sorry ,ale nebudem fandiť wehrmachtu . ()

Reklama

Davson 

všechny recenze uživatele

Film podle skutečných událostí. Proti tomu nemám žádné námitky, první půle vypadá opravdu věrohodně a hodně se mi líbila. Ale pak už se asi režisér rozhodl jít svou vlastní (= špatnou) cestou, protože nikdo mi nenamluví, že by nějaký vrchní dozorce z gulagu na Čukotce pronásledoval tak urputně jednoho normálního uprchlíka přes půlku Sovětského svazu. A závěr je už naprosto přehnaný. Nebudu o něm mluvit, ale připravte se, že vás určitě překvapí. Ale asi to nebude moc milé překvapení. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Tak tento film sem viděl , protože mi kámoš řekl , že je to dobrej film.Vypadá to , že budu muset kámošovi poděkovat.Nemam rád německý filmy ale tento film je moc dobrej a hlavní hrdina Bernhard Bettermann hraje výborně.Dvě a půl hodiny mi příjemně uteklo a dokonce mi vyhovovala délka filmu a to je co říct. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný snímek, kde možná jen stopáž po úniku z lágru, mohla být asi přeci jen kratší. Hodně je tu diskutovaný konec scény na mostě (takhle by se to určitě nestalo a hlavně nevěřím, že by se ruský důstojník až takhle moc hnal za jednou osobou) a následný návrat domů. Je to sice dojemné a happy end jak má být, ale sedí mi to více než konec podobného snímku ÚTĚK ZE SIBIŘE. Jinak je film napínavý, ukazuje strašlivé podmínky nejen při transportu, ale i v samotném táboře a lidskou sílu jedince (výborný herecký výkon) jít za svobodou. Ač je Sibiř krutá, je přírodou nádherná. Jeden z lepších německých filmů. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • Jméno Clemens Forell je pseudonym. Forell se ve skutečnosti jmenoval Cornelius Rost, který se změnou jména chtěl v době vydání knihy vyhnout potenciálním problémům s KGB. (džanik)
  • Natáčanie začalo 4. februára 2000 a skončilo 14. januára 2001. (MikaelSVK)
  • Dozorci v lágru používají samopaly typu PPŠ-41 Špagin a PPS-43. (Octopus6.1)

Reklama

Reklama