Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (767)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mám sentimentální vztah zejména k prvnímu dílu. Jednak jsem jej viděl v klasickém venkovském kině na chmelové brigádě, jednak Hoštice mám coby kamenem dohodil, žijí tam moji dobří kamarádi a ještě k tomu často přes Hoštice jezdím vlakem, a to nejde nevzpomenout si větu: Hoštice, máme zpoždění, nezastavujem! A hlášky typu: toho králíka sníš, i kdybys tu měl sedět do rána, co by za to daly děti v Africe! či - jaký barvy si těm králíkům dal?ty jedovatý, ze školy, ale jen zelenou a modrou.... už také zlidověly. My se tenkrát v kině ohromně bavili a a netušili, že cenzura Troškovi přes deset minut vystřihala, a on proto na tenhle díl zanevřel. A kdo se občas na vsi pohyboval, či tam dokonce žil/žije, vám řekne, jak pravdivý obraz českého venkova Troška vykreslil. Soudruzi ovšem byli toho mínění, že naše spoluobčany z vesnice zesměšňuje...a mimochodem - ta scéna s hořícím lesem se opravdu stala, tehdejší skutečná Keliška běžela burcovat hasiče do hospody, ale ti, narozdíl od filmu, pravdu poznali a Kelišce se vysmáli. Ona totiž prý měla vždy nařízený budík na noc, kdy se lidi například vraceli ze zábav, aby mohla kontrolovat kdo, kde, s kým.... ()

fleker 

všechny recenze uživatele

no, s tím českým názvem tady na čsfd si nejsem moc jistej,,,,několikrát sem slyšel v rádiu trošku, a říkal že se to jmenuje "flunce feno jahody"...prve mě to taky překvapilo, ale pak sem slyšel ringo čecha, a ten to vyslovoval naprosto stejně,,,takže to asi nebude náhoda....snad to tu na čsfd brzo opravěj,,, "slunce seno jahody", prej..to uplně blije doočí...jinak co se týče zdendovy práce, tak musim uznat že toto zde..... oproti té jeho pozdější tvorbě....podtrženo, sečteno, bez jakýchkoli štiplavých poznámek k jeho osobě...že je to vcelku zdařilá věc..(na chlapa co si lakuje nechty) ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

No jo, marná sláva, točil to Troška, tak to holt podle toho vypadá. Řemeslně je to jezeďárna nejtěžšího kalibru, scénář je plný úděsně zhovadilých vtipů a pokusů být co nejtrhlejší – některé "kulturní vložky" (třeba ta s měsícem a arií z Rusalky) nesou typicky troškovský rukopis, po kterém se soudnému divákovi udělá nevolno jako po flaše zelené. Na druhou stranu – Troškovi se uprostřed přihlouplého běsnění podařilo dokonale trefit atmosféru klasické české vesnice a v některých místech je Slunce, seno... až překvapivě věrné a poetické (možná jaksi mimoděk). Nepochybně je to zásluhou výborných výkonů herců i neherců (zejména Růžičková dodává své Škopkové famózní grády) a také některých vtipně pointovaných situací. Nevědět, co z této filmařské větve vzešlo za nesmírné prasečiny v budoucnu, snad bych dal i o hvězdu více. Bohužel už to víme všichni... ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Tato dokonale trapná komedie mi jen dokázala, že k "velkému" Troškovi vlastním obrovskou averzi. Nikdy jsem tento "film" nedokoukal, asi jsem zaspal dobu nebo nevím, ale humoru který se zde vyskytuje, prostě nemohu přijít na kloub. No a zápletka filmu to potopila úplně. Jedna hvězdička za jedinou koukatelnou Růžičkovou. 15% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Troško, kde byly ty jahody sakra ? Jinak jako odreagovačka dobrý i po letech se mnoha vtipům zasměju. Starej Škopek rozvalenej na gauči s lahváčem kontra zamilvanej fešák s Angeliky versus plačíčí Helenka u televize, no to je přece výborný !! Krásná Blažena, která mně jako malýho kluka celkem rajcla, jen jsem ještě tenkrát nevěděl že mě rajcla. Pohodová letní atmosféra a příjemné buranství s přehledem přebijí nic moc příběh. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (76)

  • Auto,ve kterém přijede předseda ke Škopkovým, má vepředu SPZ ST-21-65. V následujícím záběru auto přijíždí ke kravínu, tady už přední SPZ nemá. (zanza)
  • Když Šimon Plánička (Pavel Kikinčuk) vyskakuje za jízdy z vlaku, napřed vyhodí tašku, která padá do trávy. A hned v další moment vyskakuje i on, zvedne se, ale tašku má hned vedle sebe na betonu. Přitom původní místo dopadu tašky je tak 50 metrů daleko. (ludva10)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama