Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (769)

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Komedie? To jsem se měl jako bavit? Ups, tak to jsem nějak prošvihnul. Čímpak to může být? Mnou a nebo panem Troškou? Jednoduše...je to tím, že pan Troška netočí filmy, na kterých bych já dokázal rozpoznat jakékoliv známky humoru. Humorná mi zde příjde snad jeho marná snaha, i když mnohdy mi právě ta příjde spíše k pláči. 1/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Co proti tomuhle filmu vsichni maj? Nejlepsi co kdy Troska natocil, spolu s druhym dilem. Je zde vyborne ukazanej zivot na vesnici a spousta problemu, ktere jsou uveritelne. Navic jak herci, tak neherci, jsou naprosto dokonaly a kdyz zacnou pronaset naprosto perfektni hlasky, tak to nema chybu. Ja se u tohohle filmu vzdycky nasmeju, povazuju ho za jeden z ceskejch nejlepsich a je muj oblibenej, tak hezky zvednete to hodnoceni aspon o hvezdicku. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

No jo, marná sláva, točil to Troška, tak to holt podle toho vypadá. Řemeslně je to jezeďárna nejtěžšího kalibru, scénář je plný úděsně zhovadilých vtipů a pokusů být co nejtrhlejší – některé "kulturní vložky" (třeba ta s měsícem a arií z Rusalky) nesou typicky troškovský rukopis, po kterém se soudnému divákovi udělá nevolno jako po flaše zelené. Na druhou stranu – Troškovi se uprostřed přihlouplého běsnění podařilo dokonale trefit atmosféru klasické české vesnice a v některých místech je Slunce, seno... až překvapivě věrné a poetické (možná jaksi mimoděk). Nepochybně je to zásluhou výborných výkonů herců i neherců (zejména Růžičková dodává své Škopkové famózní grády) a také některých vtipně pointovaných situací. Nevědět, co z této filmařské větve vzešlo za nesmírné prasečiny v budoucnu, snad bych dal i o hvězdu více. Bohužel už to víme všichni... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ách, Zdenek Troška, režisér, ktorý točí filmy pre úplne inú cieľovú skupinu divákov ako som ja. Týmto snímkom z roku 1984 sa mu však podarilo ma troška pobaviť. V ďalších svojich dielach sa už len opakuje, či dokonca mnoho krát až strápňuje. Z jeho tvorby má "Slunce, seno, jahody" u mňa najvyššie hodnotenie. Ale i tak sú to len dve hviezdy. ** ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Názory na tento film se u mě mění, stejně jako se mění doba. Nejdříve jsem se jako dítě tomu na pyjo-nýrském táboře smál jak debil, pak přišla revoluce a z těch jézéďáků ve vládě, z těch estébáků prašivejch, se stali milionářští ekonomové a podnikatelé a u této tzv. letní taškařice vykreslující český venkov na svém úpadku zasychal úsměv na xichtě jako sperma na tričku. O dalších dvacet let jsem se tomu opět jen zasmál, jaké to tehdy tady bylo, jak přízemní byli lidé na venkově, jak trapné bylo tady vůbec žít. A dnes už se ani nesměju, ani se na to nedívám - nostalgie je na hovno a člověk by měl radši koukat, jestli ty kanály na vládě nevyhodit z okna nebo radši rovnou emigrovat. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (76)

  • Miestne babky, ktoré režiséra Trošku poznali od mala, mu značne pomohli a ochotne si vo filme zahrali. Ako spomína režisér, dôchodok bol v tej dobe 380 až 400 korún mesačne a štáb im ponúkal 100 až 120 korún denne, tak tie babky behali po dedine tak, ako keby ani nohy nemali. (Raccoon.city)
  • Pavel Kikinčuk (Šimon Plánička) povedal, že v žiadnom ďalšom pokračovaní nechce byť. Doslovne sa vyjadril, že „v takých sračkách hrať nebude“ – prezradil scenárista trilógie, Petr Markov. (Raccoon.city)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama