Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (767)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepší českých komedií, které byly kdy natočeny. Kdo tvrdí něco jiného, tak ten sprostě lže. Vážně se jedná o nesmírně pohodový film, ve kterém lze spatřit hodně humoru. Pokud se tedy agresivně nebráníte. Fakt, že se film nelíbí nějakému debilovi, který hraje golf, nedělá z filmu sračku. Film jsem viděl tolikrát, že už na něj mám téměř alergii. Nicméně, mi v dávných dobách dovedl mnohokrát zvednout náladu a zkrátit večer. Slabší 4*. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Období: slušných pár let nazpátek. Místo: rodinný stůl s nedělním obědem. Matka: "Koukej jíst." Sestra: "Já už nemůžu, já se pobleju." Já: "Aby ses náhodou..." Vyhodili nás tehdy od stolu obě, ale budiž to důkazem, jak hluboko se člověku zaryje film, který se mu vlastně vůbec nelíbí. P.S. Po letech jsem na to náhodou mrkla a musím se přiznat, že mé mimické svaly to k úsměvu přimělo nečekaně často, tož navyšuji o hvězdičku. ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Můžete mít na Trošku jakýkoli názor, ale Slunce seno jahody je v pravém dobrém slova smyslu „lidová komedie“, přesně taková, jak by podle tohoto kudrnatého homokláda měl vypadat, a nevypadá Kaměňák. Pokaždé, když v televizi zabučí kráva parodující známé logo MGM a rozezní se známá melodie, ihned se ocitnu na českém venkově, konkrétně v Hošticích a chtě-nechtě, prosluněná letní atmosféra mi zvedne náladu ještě dřív než se na obrazovce objeví famózní Helena Růžičková jako nekompromisní panímáma Škopková či jiná z velkého množství pestrých (často až přehnaných) postaviček. Ano, tato vesnická „sága“ často více než zavání trapností, díl od dílů je to větší smrad, ale i tak (alespoň u tohoto dílu) nemůžu dát z nostalgie menší než plný počet hvezdiček. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Troška to myslel opravdu upřímně. On na vesnici skutečně žil a zachytil ji tak, jak si život zde představoval. Vesnice je podle něj prostě místem spokojeného života, kde se banda buranských balíků mlátí, špehuje a pomlouvá bez jakéhokoli záchvěvu intelektu nebo čehokoli hlubšího a trvalejšího. Ten, kdo tento názor sdílí, se musí skutečně dobře bavit, a proto má tento film smysl. Ten, kdo má však o vesnickém životě naprosto jinou představu, bude spíše zhnusen a znechucen. Většina mladších postav, představovaných nejspíš místními jezeďáky, působí neuvěřitelně neherecky a trapně, a tak dostali příležitost k vyniknutí spíše průměrní herci jako Luděk Kopřiva. Vzhledem k tomu, co Troška produkoval dále, produkuje teď a hodlá produkovat v budoucnu, se však ještě jedná o snesitelnou blbost. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno, jahody bych kategoricky neodsuzoval a neposílal jej slepě do odpadu. Jasně, že je to taková plýtká a notně trhlá komedie, která vypadá, jako by ji točili zaměstnanci nějakého JZD. Jenže, světe div se, one se těm jézeďákům v čele s předsedou Zdendou Třoškou podařilo parádně vystihnout (i když docela karikaturisticky) vidlácké přrostředí česhého venkova s jeho mnohdy bizarními obyvateli. V tomto směru Troška sice přehání, ale věřte, mi že ne až zas tolik - skutečnost bývá mnohdy ještě trhlejší. Kousek od naše domu třeba bydlí zcela věrná kopie Kelišové :-) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (76)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama