Reklama

Reklama

Howlův kráčející hrad

  • Česko Zámek v oblacích (více)
Trailer 1

I v pokojném anglickém městečku se mohou dít čáry a kouzla. Mladá a skromná Sofie, nejlepší kloboučnice v salonu, vůbec neví, čím si zasloužila, že ji jednoho dne na ulici zachrání před dotěrnými vojáky krásný čaroděj. Vezme ji pod svou ochranu a udivená Sofie najednou ztrácí půdu pod nohama, stoupají spolu nad městečko, letí jako ptáci... Jenže pak ji čeká trest v podobě zlé čarodějnice. Sofie přijde o své mládí i krásu a dál se musí protloukat světem jako stařena. Její jedinou nadějí je ten krásný mladý čaroděj Howl, který ve svém zámku na muřích nohách obchází krajem. Pohádkový příběh dívky Sofie a mladého čaroděje Howla vypráví především o lidské svobodě a síle lásky. Film získal řadu mezinárodních ocenění, včetně nominace na Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (698)

Shit 

všechny recenze uživatele

Asi jsem od toho čekal až moc, ale drtivou většinu z těch 2 hodin mě to prostě nebavilo a příběh vůbec nezaujal, přišlo mi to takový bez emocí a nepřesvědčivý, abych se do toho dokázal vžít a užít si to, navíc nechápu proč hlavní hrdina musí vypadat jak transvestita, že kdyby mu dali ženskej hlas, tak by ho klidně mohli vydávat za opačný pohlaví a nikdo by se nemohl divit, to tomu taky moc nepřidá. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tak krásně animovanou nudu jsem již dlouho neviděl a doufám že ani neuvidím. Od mistra Miyazakiho velké zklamaní. V zásadě se ani nic nedozvíte o co tam celou dobu pořádně jde. Jakoby příběh vytržený z kontextu něčeho mnohem většího, leč jméno Miyazaki a Ghibli funkuje jako spolehlivý „zvyšovač“ hodnocení, a proto dávám alespoň za to zpracovaní 40 % a abych jako jeden z mála mohl napsat, že tento film má k dokonalosti daleko. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Postavy 8/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Animace 10/10/// +krásný příběh, zahřeje u srdce, perfektní animace, hlavní postava i ty vedlejší, hudba, děj -je vůbec možný, že v tom filmu někdo nedokáže najít to jeho kouzlo?/// Zámek v oblacích mě nejen zaujal, to by bylo slabé slovo, on mě přímo strhl. Neuvěřitelně dokonalí film v atraktivním a nevídaném světě plném fantasie a věcí, které tu prostě možné jsou. Navíc hřejivá romantická linka, která se snaží být na první pohled zamaskovaná, ale vy stejně více, že tam je, víte co hlavní hrdinka cítí. Prostě nádhera./// Celkem 88%/// Podruhé viděno 1.3.2016 v rámci školní projekce. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedno se Miyazakimu musí nechat - jeho filmy představují obvykle originální svět a originální příběh, není to obvyklé ždímání klasických pohádkových motivů, které každý zná nazpaměť. Jeho Zámek v oblacích je gejzír obrazové fantazie, jde o svérázný druh pohádkové fantazy se zřetelně protiválečným poselstvím. Výborná kresba, inspirovaná zjevně klasickou japonskou mangou, pečlivá animace a hlavně barvitý děj, kde ožívá svět magie, démonů a čarodějů.První půlka je spolehlivě na pět hvězdiček, v poslední třetině je ale scénář zbytečně překombinovaný, dobrodružný příběh se mění v romanci, která si na konci s příchodem zachráněného prince, šťastnými úsměvy a pusinkami nebezpečně pohrává s kýčem. Nejvíc mi v paměti utkví čarodějův zámek jako zvláštní kombinace chaloupky na kuří nožce a průmyslového komplexu, který jakoby vypadl z tvůrčí dílny Terryho Gilliama. Celkový dojem: 80 %. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

WTF název? Zámek v oblacích? Fatální chyba distributora, který zaměnil dva filmy. /// Film ve mně zrál až uzrál na asi 8. zhlédnutí naplno. Až kýčovité kulisy odvádějí pozornost od více než dvou hlavních příběhů - Howlova dospění a přijetí odpovědnosti za vlastní život, Sofiina zlomení kletby tím, že přestane být šedivou myší bez vlastního života a vezme ho pevně do rukou... v jistém smyslu u obou boj o své srdce. Merkl je podle mě projekce osoby režiséra, který vyrůstal za války a přesně ji ukazuje, jak si ji pamatuje v parádě i hrůze. I linka obou čarodějnic jako ambiciózních matek a tchýní je zajímavá... Nostalgická a romantická nádhera s omračující hudbou a vývojem postav, který může kdejaký film jen závidět. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Zámek se oproti českému názvu filmu v oblacích prakticky neobjevuje. Více sedí anglický název Howl's Moving Castle – tedy "Howlův kráčející zámek". Ve starším Mijazakiho filmu Tenkū no shiro Laputa (1986) – anglický název Laputa: Castle in the Sky, tedy Laputa: Zámek v oblacích – můžeme vidět zámek v oblacích po celý snímek. (KrystofD)
  • I když byl film ve Velké Británii uveden do kin až 23. září 2005, režisér Hajao Mijazaki osobně cestoval do Anglie v létě roku 2004, aby film ukázal Dianě Wynne Jones. (HellFire)
  • Poznávací značka auta, kterým poprvé jede Sofie, je 667. (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama