Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) před čtyřiceti lety získal Pulitzerovu cenu. A to bylo naposledy, kdy o něm svět slyšel. Když sportovně nadaný afroamerický chlapec Jamal Wallace (Rob Brown) vleze k Forresterovi do bytu a náhodou tam zapomene batoh plný vlastních spisů, začnou mít události spád, který oba protagonisty překvapí. Když překonají vzájemně své předsudky, nachází Jamal ve Forresterovi prvního příznivce své literární činnosti a svého pozdějšího patrona. Forrester má zase poprvé po dlouhých letech důvod, aby se vzdal své dobrovolně přijaté samoty. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté, co je Jamal autokratickým profesorem Crawfordem (F. Murray Abraham) obviněn z plagiátorství. Oba muži stojí před závažným dilematem – Jamal se musí rozhodnout, zda bude následovat svůj sen, nebo zradí drahého přítele. Forrester je zase nucen volit mezi tím, zda zůstane ve své ulitě, nebo se odhodlá pohlédnout na svět novýma očima. (HBO GO)

(více)

Recenze (104)

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Srdcovka, nenapadny film se silnym obsahem a skvelou nejenom barvou pleti kontrastni ustredni dvojici. Gus Van Sant je citlivka, co me dokaze rozmrazit. V jeho filmografii se pribehy outsideru objevuji velmi casto, pokazde trochu jinak, pokazde se silnym dojmem. Videno hned nekolikrat a vzdy jsem si film moc uzil. Pobavil i decentni stek Busty Rhymese... :) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tímto snímkem se Van Sant, pokusil navázat na úspěch, který slavil s "Dobrým Willem Huntingem" a opět nám přináší příběh geniálního mladíka, který se střetává s tajemným a pro okolní svět uzavřeným starcem, aby si navzájem ukázali, co to znamená život. Bohužel tentokrát nemá k ruce tak dobré herce (nic proti Connerymu ale Williams byl v Huntingovi, daleko zajímavějším lektorem hlavního hrdiny) ani tak propracovaný scénář a tak v tomto případě působí film velice prázdným dojmem, který nejen, že se kvalitám "Willa Huntinga" ani nepřibližuje ale i v globálu, působí příliš vlažně a obyčejně a bez Conneryho jména, by jistě rázem zapadl. ()

Reklama

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Jak tu čtu další komentáře, je mi jasné, že na AMC tomu ustřihli konec. Kde byla ta scéna, o níž píše kinderman, že nejvíc zábavná byla "scéna, v níž si to po Jménu růže Connery s Abrahamem opět vzájemně "vyříkali"."? Ten můj film skončil koktavým čtením práce jakéhosi studentíka a HNED PAK byly titulky. Do té vteřiny předtím, než se spustily titulky, jsem byla plna očekávání, JAK se doposkládá a vyvrbí, ale končím tak naštvaná, že nemám slov. Takže hodnocení 2* patří této nedokončenosti, kterou jsem měla možnost vidět. /// Druhý pokus na Cinemaxu byl nejmíň o 10 minut delší. Fakt to na AMC usekli, nechápu to. /// Takže hezké 3*. Sean Connery na kole s bekovkou, super pohled. ()

imaginer21 

všechny recenze uživatele

Nádherné téma uchopené... tak nějak fádně. Samozřejmě Connery to vyzdvihuje o level výše, ale sám na to stačit nemůže, zvlášť když mu nemíří kamera do tváře po celou dobu stopáže filmu. Tu naopak vyplňují snaživě na city hrající, ale žel spíš nefunkční pasáže o tom, kterak afroamerický talent na snobskou školu přišel a jak mu (což už bylo viděno mnohde jinde) od počátku jen z principu nakládají. Kdyby nosným pilířem byla originální literální tvorba dosahující skutečně tech Pulitzerovských kvalit, jaké film proklamuje, jsme někde jinde. Zatímco Connerymu jeho asociálního a životem zvrásněného literárního génia uvěříte na první dobrou, všechny ostatní postavy včetně klíčového Jamala kolem něj jen poskakuji, aby onoho génia podepřeli. Samozřejmě jako good-feeling podívaná a jeden z posledních filmů s Connerym před jeho rezolutním odchodem do hereckého důchodu je toto jistá povinnost. Vysloveně neurazí, důstojnost si udrží, ale mohl to být výrazně oduševnělejší. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Van Santova tvorba mě pravidelně míjí. Fanatickým uctívačem Huntinga nejsem, Milk spíš uspával než bavil a Idaho, klasiku všech indie nerdů jsem ani nedokoukal. A stačí tak málo, k chytrému scénáři a sympatickým charakterům, jen utlumit tu nezávisláckou manýru, co láká vláčet postavy z nuznějších poměrů, depresí a pesimismem. A i když to, co se pak nabízí není nic jiné než klišé, stejně mi je podobný přístup milejší. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • Postava Roberta Crawforda bola inšpirovaná skutočným Robertom Crawfordom, ktorý vyučoval históriu na Phillips Academy Andover, súkromnej škole neďaleko Bostonu. (m.a.t.o.)
  • V scéne, v ktorej Busta Rhymes večeria so svojou matkou, má na sebe tričko Bushi. Bushi bola Bustova nová kolekcia oblečenia. (m.a.t.o.)

Související novinky

Osudové setkání se dočká seriálové verze

Osudové setkání se dočká seriálové verze

25.11.2020

Ve snímku Guse Van Santa z roku 2000 se samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) seznámí s nadaným černošským basketbalistou Jamalem (Rob Brown) a vznikne mezi nimi nečekané pouto.… (více)

Reklama

Reklama