Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu, viděl jsem seriál i film. Nemá cenu zde rozpitvávat detaily, kdo to nečetl nebo dokonce neviděl, je už teď mrtvý.___ Film je ze všeho nejhorší, protože je to v podstatě jen sestřih seriálu. Knížka úžasná, seriál taky. Pro mě asi nejlepší komediální filmové dílo všech dob. Edit: A ještě jsem také navštívil divadelní představení brněnského studia V - doporučuji. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nepřeložitelný slovní humor, který je zde dohnán do extrému (Ví Bůh), je tím hlavním, na čem Saturnin staví. A že to jsou základy pořádně pevné.K tomu perfektně napsané a zahrané postavy a jednoduchý, ale zajímavý děj, dělají z tohoto filmu jeden z klenotů devadesátých let, který by nikdo neměl opomenout. 95% ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem verzi dlouhou dvě hodiny a musím říci, že od cca poloviny jde o špičkovou a inteligentní komedii, která těží maximum z odlišných charakterů. Skvěle komorně natočeno i zahráno. Casting je navíc excelentní a tak to byla v podstatě luxusní jednohubka. Jeden ne z mnoha porevolučních filmů, který se fakticky povedl, což je u adaptace divadelní hry také hodno obdivu. 75% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Saturnin je přesně ten film, který stojí na výborných hereckých výkonech a nádherné dobové atmosféře vyvolané tehdejší hudbou. No ale ty auta! No nádhera. :-))) Na 5 hvězdiček tenhle film rozhodně neaspiruje, každopádně 4 hvězdičky jsou dle mého názoru zasloužené. Lucka Bártová mě tam okouzlila. :-))) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem, že pan Jirotka, dokud žil, odmítal všechny nábídky na zfilmování Saturnina. Dobře dělal! Nemohu si pomoci, ale tento film není příliš povedený a míjí se s duchem knihy. Dobové kostýmy a brnkání na nostalgickou strunu všechno nezachrání. Vlastně ani nevím, zda lze dnes tento příběh s úspěchem zfilmovat. Snad dříve, kdyby tetu Kateřinu hrála R. Šlemrová, slečnu Barbaru N. Gollová a dědečka T. Pištěk.... Přidáno 15. 1. 2012: Po necelém dvouroce a občasném zahlédnutí soudobé komediální "tvorby" musím částečně rehabilitovat a přidat hvězdičku. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Závěrečná svatební scéna byla natáčena v kostele sv. Matěje v pražských Dejvicích. (yurasch)
  • Když sleduje při cestě k hausbótu Saturnin (Oldřich Vízner) Jiřího Oulického (Ondřej Havelka) dalekohledem, nese Oulický v ruce talíř s koblihami, které jsou poskládány do tří pater. Když však v dalším záběru přijde Oulický k Saturninovi, koblih jsou na talíři jen dvě patra. (David7)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama