Reklama

Reklama

Válka Severu proti Jihu se chýlí ke konci. Vše může zvrátit jediný dopis. Bude včas doručen do pevnosti Yuma? ... Na sklonku americké občanské války je uvězněný konfederační důstojník Gary Diamond (Giuliano Gemma) pod ochranou vyslán do pevnosti Yuma, aby varoval zdejší posádku před nájezdem povstalců. Chystaná akce však není ničím jiným než lstí darebáků ze Severu i Jihu, kteří se spolčili, aby si během nastalého zmatku přivlastnili zlato v pevnosti. Diamond se musí zbavit své proradné eskorty a misi dokončit sám... Originální, košatý příběh inspirovaný románem Julese Verna "Carův kurýr" byl natáčen ve španělské Almeríi, což filmu dodává sugestivní, vyprahlou atmosféru; planoucí slunce je tu dokonce jednou využito jako originální mučicí nástroj. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Pokud si potrpíte na originalitu a košatost příběhu, tak se vám tenhle špageťák bude nejspíš líbit. Střižené po americku, ovšem s některým upocenými italskými tvářemi. Gemma je klasický, vydrží desítky ran a rychlost regenerace jeho očí je vskutku pozoruhodná. Záporáků je hodně, ale žádný z nich není výrazný. V druhé půlce jsem to už sledoval tak na půl oka, čekal jsem cynický závěrečný masakr, jestli k němu došlo, čtenáři poznají z tónu komentáře. Dva a půl, ale že jsou ty Satanoce... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vyžehlení vymydlení jižanští zajatci si dělají srandu ze Seveřanů, načež hned z kraje se z rebelů vyloupne jeden a ten vyrazí na jakousi zmatenou záchrannou misi, na které potká jednoho zlatokopa se zlatým srdcem a jednu lehkou děvu počestného charakteru, která hraje, jak kdyby dostala diplom na herecké škole Dřevo a šmíra. Ve zdejším ambsámblu se však hravě ztratí. Hraje se zde sice na harmoniku, ale každá Harmonika Leoneho nedělá. Tohle natočil nějaký Ferroni a evidentně to nebyl umělec, ale spíš řemeslník a to ještě spíše laciný a rychlý než poctivý. SHRNUTÍ: Dobrodružný film pro děti. Z 60.tých let. ()

Reklama

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Strašlivě naivní western, jenž ale drží pohromadě díky svižně vyprávěnému dobrodružnému příběhu. Na zemi svého původu odkazuje snad jen skvělou scénou, v níž Gemma, vystavený napospas přímému slunečnímu světlu, málem přijde o zrak. Předchozí spolupráce Gemmy a Ferroniho (Un dollaro bucato) se mi sice líbila malinko víc, ale tenhle film svoje kouzlo rozhodně má. Ferriova ústřední melodie je opět skvělá. Sluší se ovšem dodat, že si tvůrci "vypůjčili" i z Morriconeho soundtracku ke staršímu filmu "I malamondo", což mělo dohru u soudu. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Druhý Ferroniho western s Gemmou (Gary Diamond) do jisté míry kopíruje díl první. Opět se odehrává na konci války Severu proti Jihu a Gemma je znovu v roli poraženého propouštěného konfederačního důstojníka. Samozřejmě hned dojde k přátelské výměně názorů Diamonda s unijními vojáky. Dostane se i na nečekané zvraty, zradu, mučení Gemmy a postupného likvidování banditů do jejichž středu se dostane. Kdo viděl Jeden stříbrný dolar, ten si snadno vybaví odpovídající si recyklované nápady. Největší rozdíl je v prostředí Almérie, tyto lokace jsou přece jen více westernové než italské kopce a film tak vypadá více jako klasický spaghetti western. Jistý posun je zřejmý v zobrazování násilí, památná je scéna drsného mučení na slunci, která měla přímo hororové parametry. Další kvalitní film s Gemmou, třebaže by mu slušel celistvější scénář a efektivnější konec. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tampeko není překvapivě zase tak špatný film. Děj se zaměřuje na probíhající válku Severu proti Jihu a je v něm dost akce i přestřelek na to, aby mohl být divák zabaven po celou délku. Díky Almeríi, kde se natáčel nejeden western, je atmosféra opravdu skvělá. Na druhé straně hlavní hrdina přežije dokonce i mučení sluncem a přitom neoslepne. Jak se mu to podařilo, kdo ví. Nakonec, on toho zvládne mnohem víc. Jako by pocházel z díla Ivana Olbrachta a kulky se mu vyhýbaly. Své napětí, drama a krásnou dívku to ale má. Závěrem dodám zajímavost, že pro scénáristu Leonarda Martína se jedná o jediný film, v kterém si zahrál, naopak Augusto Finocchi napsal tento scénář jako jeden z prvních. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Film je inspirován knihou „Carův kurýr“ spisovatele Julesa Verna. Na rozdíl od knihy se ale děj filmu neodehrává v Rusku během fiktivního povstání Tatarů, ale v USA na konci války Severu proti Jihu. (Marek06)

Reklama

Reklama