David LeitchScénář:
Zak OlkewiczKamera:
Jonathan SelaHudba:
Dominic LewisHrají:
Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hirojuki Sanada, Michael Shannon, Bad Bunny, Sandra Bullock, Zazie Beetz (více)VOD (3)
Brad Pitt hraje ve filmu Bullet Train nájemného zabijáka Berušku, který je odhodlán vykonávat svou práci mírumilovně, jelikož se mu spousta předchozích kšeftů vymkla z rukou a smůla se mu lepí na paty. Osud má nicméně jiné plány, protože Beruška se při své nejnovější misi v nejrychlejším vlaku světa dostane do křížku se smrtícími protivníky. Jejich cíle jsou vzájemně propojené, a zároveň protichůdné. Konec trati je pouze začátkem nepřetržité divoké a vzrušující jízdy napříč moderním Japonskem. (Falcon)
Mám hodně velké cukání zaokrouhlit na pátou hvězdu, tahle projížďka japonským vlakem mi udělala opravdu velikou radost. Leitch jede dál ve svém vzdalování se od stylu svého duchovního bratra Stahelskiho, a víc než na choreograficky vymazlenou akci tlačenou po zatraceně vysokých dávkách jako v Johnu Wickovi tu vsází hlavně na hravou režii přetékající nápady - jak vizuálními, tak i narativními. (pře)komplikovaný příběh skupiny nájemných vrahů co se "náhodou" sešli v jednom vlaku prodává se sebejistou lehkostí, a navíc ho často doplňuje stylovými a překvapivými flashbacky, takže z komorního snímku najednou roste solidní epos. Ve kterém si stejně pro sebe každou druhou scénu krade zenový assassin Brada Pita (a vtipná montáž celého příběhu převyprávěného z pohledu ne nevýznamné lahve vody je geniální). 9/10 ()
Mnohem víc Deadpool než Wick v takové té nejotravnější kombinaci, kdy je to sice brutální, ale naprosto infantilní, přesto se to na konci nestoudně tváří, že to celou dobu směřovalo k tomu, že jste se o tu sebranku měli nějak hlouběji zajímat a emocionálně její rodinná pouta a bratrské ztráty prožívat, přitom jste hlavně rádi, že tahle úmorná cesta nejrychlejším vlakem konečně končí. ()
David Leitch, byť mu fandím, zkrátka není Tarantino, aby dokázal ladně skloubit krvavou krimi komedii (omylů), detektivní thriller situovaný do uzavřeného prostředí, osudovou revenge story a bláznivý akčňák do pevného a jednolitého filmového tvaru. Zápletka má solidní potenciál, obsazení je výborné (Aaron Taylor-Johnson opět válí), jednotlivé momenty jsou vesměs povedené, ale celek je rozklížený a nesoudržný. Dvouhodinová stopáž je na první pohled rozumná, ale kvůli příliš hýřivému pojetí, v němž se náhodně a prvoplánově střídá švihlý humor s tragikou, Bullet Train chvílemi nepříjemně přibržďuje, než aby s blížícím se závěrem neustále nabíral na obrátkách. Bohužel se tak opět potvrdilo, že víc než Leitchovy ambiciózní žánrové a formalistické hrátky je mi bližší důmyslnost a vybroušenost zdánlivě tradičněji laděných děl Chada Stahelskiho (John Wick 2+3). 60 % ()
Knižní předlohu nepřekvapivě neznám, ale už samotný námět filmu je super. Bullet Train má humor z Deadpoola, ale je i citelně říznutý "Guy Ritchieovkami", jednak co se týče některých vtipných a absurdních scén, ale také i vzhledem k solidně propletenému příběhu s několika fungujícími zvraty. Jednotlivé detaily netřeba podrobovat logické analýze, tohle je parádní akční oddychovka s charismatickými postavami ve svém nejlepším zjevu... 8/10 ()
Tušil jsem bezhlavou a rozjívenou jízdu, ale výsledek je v kadenci nápadů ještě mnohem zběsilejší než moje nejodvážnější představy. Kdo píše, že chybí akce, ten si asi spletl nástupiště a nasedl do osobáku směr Stará Paka. V tomhle šinkanzenu se totiž střídají jak oblíbené vyprávěcí zdroje a styly, kdy si Kill Bill podává ruce s tím povedenějším od Guye Ritchieho, tak šílené zvraty s absurdními krvavými cákanci jak ze starých počinů bratří Coenů. Ve finále jsem na několika místech už už zvedal ruce, že začnu nadšením tleskat, tak velkou euforii ve mně konkrétní momenty vyvolaly díky správnému cameu nebo perfektně padnoucímu soundtracku. Nejvyšší hodnocení napoprvé nepřistálo jenom kvůli tomu, že jde o míchačku žánrů, která častěji stojí na nohách díky inspiracím a citacím než díky vlastnímu vkladu, ale na zábavnosti to neubírá vůbec nic, právě naopak. ()
- Scéna Prince (Joey King) a Lemona (Brian Tyree Henry) byla částečně improvizovaná. Scéna, kdy se Lemon ptá Prince, jestli studovala herectví a/nebo kde, byla plně improvizovaná. (mikki089)
- Trailer k filmu obsahoval píseň „Stayin' Alive“ od Bee Geeve třech jazycích: japonštině, španělštině a angličtině. (HanzoBureshi)
- Lemon (Brian Tyree Henry) a Tangerine (Aaron Taylor-Johnson) jsou ve filmu doprovázeni hudebním motivem písně „I'm Forever Blowing Bubbles“ v mnoha provedeních. Následně je nám vysvětleno, že „dvojčata“ jsou fanoušci West Ham United FC. Tahle píseň je hymnou tamních fanoušků. (grovik.net)