Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Starou vodnickou rodinu Wassermanových i s jejich sloužícími čeká nepříjemná práce - z jejich vlhkého domu poblíž Vltavy (tedy naprosto ideálního pro vodnické živobytí) mají být přestěhováni do panelákového suchého bytu. A to přece nemohou dopustit - a tak je potřeba ze zbavit bytového referenta, doktora Mráčka - a to hezky po vodnicku. Ale nikdo netuší, že jedna z nich, mladá Jana se do pohledného doktora zamiluje ... Jeden z nejtypičtějších českých filmů osmdesátých let - snad není člověka, který by jej neviděl. Velmi originální příběh o konci vodnického života v Čechách doplňuje výborné herecké obsazení (Libuše Šafránková, František Filipovský, Vladimír Menšík, Miloš Kopecký, Jaromír Hanzlík, Stella Zázvorková a další) a na svoji dobu (a skoro bych řekl i na dnešní dobu) naprosto úžasné filmové triky... ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Jo, pan Vorlíček je prostě hodně originální režisér. Minimálně co se týče témat. Jak utopit Dr. Mráčka je další z jeho fantasy komedií, ve kterých je kladen důraz na atypicky vtipné momenty a absurdnost. Nutno dodat, že se opět jedná o povedení dílo, s vynikajícím obsazením, scénářem a muzikou. Nebýt až moc skriptového scénaře, dám i pátou hvězdu... Znala panna pána... ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Trošku škoda, že to nie je príbehovo vyvážene, lebo miestami sa to len nezáživne vlečie, kdež to napríklad trikovo na danú dobu to je zvládnuté perfektne, je vidieť že si na technickej stránke dali záležať, rovnako tak potešia niektoré hlášky(moc zapasoval od predvádzajúceho sa vodníka "normal"), prípadne aj useknutá noha a scénky okolo nej sú fajn... celkovo mi to príde ako slušný priemer, čo dokáže miestami pobaviť. /60%/ ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mě vždy fascinovalo nasazení, s nímž tehdejší herecká elita deklamuje své stupidní repliky. Bože, naprostá většina dialogů v tomhle filmu se vážně nedá poslouchat. Ne, nikdy jsem téhle komedii nepřišel na chuť, protože mě její humor nikdy neoslovoval. A za sebe nemám dokonce problém prohlásit, že tahle Vorlíčkova slátanina nemá daleko k Anně proletářce - Kopecký to coby vykořisťovatelský buržoust dostane v závěru pěkně sežrat a pracující třída vodníků dojde k uvědomění, včetně mladičké Šafránkové, která rovněž procitne ze svého reakčního individualismu a pochopí, co si od ní žádá socialistická společnost - přivést na svět Husákovo dítě. Panenanebi, dokud se budou v českých televizích desetkrát do roka reprízovat podobné normalizační sračky, pak nelze po této společnosti čekat zlepšení v jakémkoli ohledu. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Prý pohádka, pche. V dětském věku jsem tenhle film vnímal jako smutné drama. A to nejen kvůli hořkému konci, ale především pro celkové vyznění. Chudáci vodníci se přežili a v moderní společnosti pro ně není místo. Alespoň lidé kolem působí, jak kdyby se vyloupili z pravověrné pohádky. I když jsou konfrontování se sebenemožnější situací, nepřijde jim to vůbec divné. Po letech jsem docenil mazaně vymyšlený scénář, který sice nenabízí přehršel vtipných scén, ale zato obsahuje několik silných vypravěčských linií. A i toho humoru je v něm dost. Jakési pachuť filmu ovšem zůstala. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Keď poriadne "nakynutá" Matylda (Míla Myslíková) ku koncu filmu v byte odtrhne luster z plafóna, tak ani z plafóna, ani z lustra netrčia žiadne elektrické drôty, ktoré by do lustru za normálnych okolností privádzali elektrinu. (Gareth_Jones)
  • Vodička (Zdeněk Řehoř) nosí tričko s nápisem „Vltavan“. Vltavan v Praze byl nejstarším existujícím profesním spolkem. Byl založen 11. června 1871 v pražském Podskalí s názvem „Vzájemně se podporující spolek plavců, rybářů a pobřežných Vltavanů“. Vzhledem k tomu, že ve filmu zazní, že vodníci jsou nesmrtelní, mohl být zakládajícím členem. (sator)
  • Vltava v čase natáčania mala asi 9 stupňov, a preto režisér Václav Vorlíček v scéne, kde Libuše Šafránková (Eva Vodičková) skočí z lodičky do vody a následne sa objaví vo dverách domu, použil neherečku, závodníčku v plávaní podobnej postavy ako herečka. Obliekli ju do rovnakých šiat, rovnako ju učesali a jedinou jej podmienkou bolo, že sa nesmela pozrieť do kamery. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama