Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Do nejmenšího detailu propracovaná komedie s úžasnou dvojicí Jack Lemmon a Juliet Mills a se skvostným Clivem Revillem v úloze profesionálního hoteliéra, který bez mrknutí vyřeší každý problém a spí až v zimě. Právě on mě bavil nejvíce. Píše se, že tenhle film je "téměř tak dobrý jako Někdo to rád horké". Hloupost. Je mnohem lepší. Navzdory stopáži baví od začátku do konce, z mnoha druhů humoru připravuje vyvážený koktejl, který se pije úplně sám.___P.S. Škoda, že na DVD se nedostal televizní dabing, ale zřejmě to nešlo kvůli přidaným (u nás dříve cenzurovaným) scénám. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 15.4.1979 (R: ČST 2 = 27.7.1986+27.9.1987), réžia českého znenia (ČST Praha) = MIROSLAV KRATOCHVÍL - Romantická komédia v ktorej je presne toľko nahoty s presne takou herečkou, ako sa mi to páči. A žiadna "tlustoprdka" to nie je. :-) Divím sa, že to za komančov nescenzurovali a tlieskam pôvodnému dabingu ČST, ktorý kedysi v 90 - tych rokoch NOVA "natiahla" do remastrovanej kópie. (4.8.2009) ()

Reklama

kagemush 

všechny recenze uživatele

Když se řekne romantický film,většinou se neudržím a potichu začnu mlátit hlavou o zeď.Nebo o zem.- Na tenhle film mě ukecala přítelkyně a já pak přes dvě hodiny střídavě zatínal pěstičky,smál se,nebo žmoulal kapesník. -Po evropě se už moc necourám,protože je to nuda,ale tu Ischii bych měl k stáru zkusit. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

No nebejt perfektního finále dal bych tři *, na 140 minut je první polovina strašně nudná, je tam spousta takových milých vtípků k pousmání, spíš takových vedlejších v pozadí, ale že by ty byla nějaká třeskutá sranda se říct nedá. Ale romantická linka se docela povedla,ach kde jsou ty casy, kdy jeste mohly byt ve filmu videt odhalena prsa a vsechno pusobilo prirozene. Jediné co jsem nepochopil, jsou ty řeči kolem tloušťky hlavní hrdinky, ona nemá navíc ani gram 70%. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na konečném hodnocení má velkou zásluhu i český dabing. Miloš Kopecký, který dabuje ředitele hotelu, tradičně vynikající Vladimír Brabec hovořící za Jacka Lemmona a koneckonců i Hana Maciuchová těch pět hvězdiček ještě potuplovali. Bravurní komedie. Někde jsem četl, že u diváků ve své době neuspěla. Nevím, co by ti Američani ještě chtěli. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Česká televize do restaurované verze dodabovala v roce 2013 zcerunovanou scénu a film uvedla bez cenzurního zásahu z roku 1978. (lexa.k)

Reklama

Reklama