Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná romantická komedie plynoucí v osvědčeném konverzačním duchu v jakém dřívější romantiky vznikaly. Pokud překousnete takřka dvou a půl hodinovou délku a fakt, že zde není žádná "akce" a hrdinové si vše jen vyříkají, určitě si tento zábavný snímek s kouzelnou dvojicí Lemmon - Mills užijete. Ačkoliv na tento typ filmů tolik nejsem tento mě velmi potěšil. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zkusil jsem to s Nebožtíky dvakrát a v obou případech jsem cítil tentýž lehký odstup a nezájem. S Wilderem to mám podobně jako s Hitchcockem. Znal jsem jeho nejslavnější snímky a v mých očích byl bezchybným tvůrcem dokonalých bijáků. S odstupem času jsem ale poznal, že se dokázal podepsat i pod průměrné filmy, které u mě vyvolávají rozpaky. Jestli na Nebožtících něco funguje na jedničku, je to přítomnost osvědčeného Jacka Lemmona, který hraje to, na co jsme u něj zvyklí. Nemůže se ale opřít o tak kvalitní dialogy, které udělaly z Bytu a Někdo to rád horké skvělé komedie, které ani po tak dlouhé době nestárnou. Funkčního humoru je pomálu, vlastně si ani nevybavím, že bych se byl byť jen jednou jedinkrát od srdce zasmál. K postavám jsem si nedokázal najít vztah, nezaujala mě ani Juliet Mills v roli Pamely. Snad jen ředitel hotelu pan Carlucci, který zapadal do mé představy o komediální figuře, v mých očích obstál. Problém mám i s námětem. Způsob, jak lehkovážně pracuje s motivem nevěry (fakticky jde o její obhajobu ve jménu milostného vzplanutí), mě poněkud iritoval. Že bych se "na stará kolena" stával moralistou? Kdyby měl film standardních 90 minut stopáže, šel bych na 3 hvězdičky, ale Wilder se příliš rozmáchl a nepochopil, že tenhle scénář 140 minut neustojí. Je mi líto, ale v téhle délce už místy snímek zřetelně nudí. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder pro mě začíná být doslova zakletý. První setkání s ním v podobě Slaměného vdovce bylo pro mě plné smíchu a radosti a tak jsem očekával, že ostatní jeho filmy půjdou ruku v ruce s pověstí režiséra nejlepších amerických komedií. Bohužel pro mě Štístko mě zklamalo a Nebožtíci přející lásce mě do nebe romantických komedií také nevynesli. Přesto právě u Nebožtíků (zábavnějších než Štístko) jde mluvit o zklamání mírnějším, za který může především délka 140 minut. Kdyby Wilder film tak o 20-30 minut zkrátil, zhustil vtipné momenty, skvělého Lemmona a sympatickou Juliet Mils, nebylo by co řešit. To se nestalo, ale i přesto nebožtíci zůstanou slušnou zábavou na pohodové odpoledne, ale nic víc... PS: tahle reklama na Ischii mě k cestě nedonutila... ()

gojackill 

všechny recenze uživatele

Avanti od Wildera mě překvapil tím, jak málo je legračně střelený a spokojí se jen s lehkým humorem. Vtipy samotné jsou spíše jen takové jemné narážky, většina vtípků si dělá legraci ze samotných Italů, z jejich osmi nebo kolika druhů těstovin, délky siesty a volnému přístupu k lásce stejně jako k životu. Velmi mě zklamaly dva body filmu. Za prvé Jack Lemmon hraje arogantního magnáta a v této poloze mu to prostě nesvědčí, také proto, že jsem si ho oblíbil jako postavu, která je milá, smolařská a málo sebevědomá, mluvím o úředníkovi Budovi z filmu Byt (velmi to připomíná typicky Jim Carreyovské role smolařů jako z Yesman, Já mé druhé já a Irena a Maska). Druhé zásadní zklamání je z tempa filmu, sice je scénárista a režisér stejný jako z filmu Raz, dva, tři, ale už to nemá ten spád, u kterého jsem se nemohl ani nadechnout. Myslím, že si přijdou na své diváci, kteří mají rádi filmy jako je Snídaně u Tiffaniho (který mám rád), ale těm skutečně vtipným wilderovkám se to vyhýbá obloukem. Velké zklamání hlavně proto, že jsem čekal daleko vtipnější taškařici. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

B.Wilder si prostě chtěl v 70tkách jen odpočívati, po těch dílech typu Sunset Blvd. apod. a my jsme při tom. Je to fajn a tak všechno, ale chybí mi  (i na komedii) tam TO něco, co by mě přinutilo dáti 4 a více. Pokud Wilder  válel ve 40.-60.letech a přinášel v pravidelných intervalech chutnou a plnotučnou hostinu, tak zde bych to pak přirovnal k dietnímu párku. Kvalitnímu, chutnému, leč přesto...stále jen dietnímu. Což ovšem neznamená, že to není quallitně vyrobená komedie. Jen vím, že Wilder umí i lépe. Na 2.str. pokud by takto i jiní rež. ´´odpočívali´´, byli by fanoušové a recenzenti na celém šírém pekle, pardon světě, štastnější a spokojenější. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Natáčanie prebiehalo na ostrove Ischia, konkrétne v prístave a v kostolíku Santa Maria del Saccorso, a v mestečku Sorrento, kde sa nakrúcalo ranné kúpanie na pláži a scény v Grand Hoteli Excelsior. (dyfur)

Reklama

Reklama